piatok 8. novembra 2013

Kuracie soté s brokolicou

   Keď odhliadneme od toho, koľko času mäsko potrebuje, aby sa namarinovalo, tak toto jedlo môžeme považovať za rýchlovku. Keď ho dáme na panvicu, hotové je "ein-zwei". Drei - dokončíme omáčičku a zeleninku a fertig. Práve kvôli tomu mám rada prípravu tohto jedla. A vždy je pripravené čerstvé a vždy to trvá len tak krátko, človek sa nemusí patlať v kuchyni so všetkým možným a výsledok je vždy fajn. Teda ak sa na začiatku, pri príprave marinády neprestrelí s koreninami. A čím dlhšie si mäsko pochrapkáva v marináde, tým je lepšie (no ale viac ako 5 dní by som ho tam nenechala).



Čo na to:

4 kuracie prsia

na marinádu :
1 dl oleja
1 PL balsamica
1 čL medu
mleté čierne korenie
korenie na kurča
provensálske byliny
grilovacia soľ
cesnak

na omáčku:
výpek
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 čL provens. bylín
vývar (alebo bujónkocka)
1 rez masla
1 čL hladkej múky
soľ

zelenina:
brokolica
paprika červená a zelená
1/2 cibule
strúčik cesnaku
soľ
1 PL olivový olej
1 čL masla

Ako na to:

Marinádu pripravíme vymiešaním oleja, balsamica a medu a pridáme koreniny i nadrobno posekaný cesnak. 
Všetko zamiešame,  kuracie prsia pokrájame  na pásiky a vložíme do marinády, poriadne premiešame lyžicou alebo varechou. Do mäsa zbytočne nepicháme, aby nevytekala šťava. Uzavrieme a necháme marinovať čo najdlšie.

Vopred pripravíme zeleninu, aby sme ju mohli rýchlo dorobiť jedným vrzom spolu s mäsom a omáčkou. 
Brokolicu rozoberieme na ružičky, stiahneme šupku ( tie jemné ružičky  nemusíme), opláchneme pod tečúcou vodou a dáme do MW na 4 min pri strednom výkone (zakryté). 
Cibuľu pokrájame na hrubšie kúsky, farebné papriky na štvorčeky. V panvici roztopíme maslo a olej, pridáme cibuľu a po jej spenení vložíme papriky a sparenú brokolicu. Premiešame a osolíme, trolinka podlejeme vodou. Pod pokrievkou necháme chvíľku dusiť, len toľko, aby zelenina zostala ešte chrumkavá. Pridáme nadrobnučko posekaný cesnak a všetko zamiešame. Necháme zakryté pod pokrievkou.

V panvici s nepriľnavým povrchom (keramická) narýchlo a bez oleja opečieme kuracie rezance (mäso má olejový povlak z marinády). Mäso samozrejme stále rýchlo miešame a po opečení ho vyložíme na nahriaty tanier a prikryjeme. Do výpeku môžeme šprcnúť troška oleja (ak je ho v panvici málo), cibuľu posekanú nadrobno a pomocou nej a varechy dostaneme z bočných stien panvice pripečený výpek. Po chvíli restovania pridáme provensálske a vývar rozmiešaný s múkou (alebo solamylom), necháme povariť. Ak príliš zhustne, rozriedime dávkou vývaru (ak by ste použili bujonkocku, radšej ju dávajte rozmrvenú po kúskoch a ochutnajte, aby omáčka nebola príliš slaná). Úplne na záver prelisujeme do omáčky cesnak a pridáme rez masla. Do omáčky vložíme opečené kuracie prsia, premiešame a necháme pol minútky, minútu prehriať. 

Zeleninu môžeme primiešať ku kuracine s omáčkou, ale mne sa to viac pozdávalo ako príloha. Podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...