Neviem, či recept, ktorý som dostala, bol úplne origoš, ale ja som raz opäť čosi nedodržala. A tak som sa aj trocha bála, ako to dopadne, aj keď popravde, soté nie je žiadna veda. Ale bolo to úplne mňamózne a odteraz Janove Sopron soté budem robiť takto.
Čo nato: pre 4 osoby
250 g bravčového pliecka ( v originále na šoproň soté bolo 500 g a žiadna kuracina)1 - 2 ks kuracích pŕs (podľa veľkosti a potreby)
100 - 150 g kuracej pečienky
6 plátkov prerastenej slaninky
1 veľká cibuľa
3 ks cesnaku (strúčiky)
100 g menších šampiňónov
mletá rasca (kmín)
mleté čierne korenie
majoránka
grilovacie korenie
chilli
mletá červená paprika
soľ
olej
príloha: zemiaky na rôzne spôsoby - pečené, varené, opekané, haruľa, pyré, prípadne ryža al. tarhoňa
Ako na to:
V tlakovom kastróle speníme cibuľu na troche oleja, prihodíme naplátkovaný cesnak a bravčo pokrájané na hranolky. Dôkladne a rýchlo orestujeme na vyššom stupni (alebo plameni), aby sa mäso uzavrelo a nezhorela nám cibuľa a cesnak. Potom znížime plameň a pridáme papriku, korenie, soľ, chilli papričku podrvenú na kúsky kľudne aj s jadierkami, dobre premiešame, chvíľu restujeme a podlejeme asi 1,5 dl vodou. Tlakáč uzatvoríme a dusíme 20 - 25 minút. (Určite nie neskôr, lebo pri uvedenom množstve vody by sa mäso mohlo pripáliť).Kým sa dusí bravčo, pokrájame na hranolky aj kuracie prsia a očistíme pečienky. Pokrájame aj šampiňóny, tie na hrubšie plátky.
Do panvice dáme troška oleja, pokrájanú slaninku a necháme ju stopiť. Potom prihodíme kuracie prsia, prudko orestujeme, pridáme koreniny - mčk, mčp, grilovacie korenie a chvíľu restujeme. Potom dáme pečienku a podlejeme trochou vody - len málo.
Dusíme pod pokrievkou. Asi po 10 minútach pridáme aj šampiňóny, premiešame a dusíme spoločne ešte asi 10 minút. Sypneme dnu aj trocha majoránky a drvenej rasce .
Dusenie pod pokrievkou už len do zmäknutia húb.
Medzitým sa udusilo bravčové mäso v tlakáči, tak ho otvoríme a kompletný obsah vlejeme do panvice s kuracinou.
Pridáme trocha vody, len toľko, aby sme mali potrebné množstvo šťavy a necháme prísť do varu.
Zatiaľ si pripravíme minizátrepku : 2 - 3 PL studenej vody zmiešame s 1 čL solamylu či gustinu, vlejeme do vriaceho soté a necháme na platni ešte 2 min variť. Pridáme cesnak a odstavíme.
Fakt to bola mňamka. Pečienka dala tomuto soté zvláštny šmrnc a na rozdiel od Jankovho šoproňsoté je tento trojboj (bravčo, kuracina, pečienka) o čosi diétnejší a pestrejší :-).
Ja som chcela pôvodne len vyskúšať recept z malého množstva a z mrazničky som vybrala, akýsi malý oblý zvyšný kúsok, z ktorého sa už nedali krájať pláty. No ale bolo to fakt málo, tak som pridala ešte tú kuracinu a to teda bola príjemná náhoda :-) a vyplatilo sa to.
P.S.
Dnes varil môj muž :-) Ohrial to včerajšie a bacol to do harule.
On haruľu robiť vie, vždy je de luxe :-) ... Len je to všetko v nej prásknuté tak ako seno :-D ... no a tá "ozdoba" z kečupu ma rozosmiala :-D.... To je vraj otáznik :-) akože "ako to bude chutiť?"
S tou plackou to chutilo aspoň tak dobre ako so zemiakmi...
Aha, ešte ... mali sme k tomu hlávkový šalát aj tak extra.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára