U nás má každý rád pečené kura. Tak keď neviem vymyslieť, čo na obed, často to končieva takýmto pečeným kuraťom... pardon, nie celým kuraťom, pečiem iba stehienka.
Čo na to:
kuracie stehnárasca
mletá červená paprika
soľ
cibuľa
cesnak
maslo
1/2 hlavičky karfiolu
3/4 fľaše svetlého piva (môže byť aj tmavé, to je asi ešte lepšie) u nás Budvar
Ako na to:
Stehná rozrežeme v kĺbe, osolíme a vložíme do pekáča s maslom. Pridáme asi 1,5 dl horúcej vody, trocha rasce , prikryjeme pekáč a vložíme do rúry na 200°C. Po 15 - 20 minútach ich otočíme na druhú stranu, pridáme nahrubo pokrájanú cibuľu, celý cesnak alebo tiež pokrájaný nahrubo. Pečieme prikryté ďalej.
V pohári zmiešame trocha rozpusteného masla s červenou paprikou, pridáme trocha piva. Touto zmesou budeme potierať stehienka po zmäknutí, keď ich odkryjeme.
Po polhodine pečenia polejeme stehienka pivom a posypeme rascou. Ďalej pečieme prikryté aspoň 15 minút. Potom odkryjeme a mäsko potrieme pripravenou maslovo-paprikovou zmesou. Troacha znížime teplotu (na 180) a pečieme odkryté. Po chvíli znova potierame a potierame, kým máme čím. Keď získajú peknú zlatohnedú farbu a sú mäkké, (cca 60 - 65 min), vyberieme pekáč z rúry a do šťavy z kuraťa vhodíme uvarený karfiol. Dobre ho v šťave vyobraciame, aby nabral trocha jej chute.
2 komentáre:
Mňam, už viem čo budem zajtra variť. Čierne pivo som si kúpila na pečenie sedliackeho chleba, ale chlieb bude teraz iný a kuracie stehienka upečiem s pivom.
jarmilka, pokojne urob aj kura aj chlieb... myslím, že jedno pivo postačí na obidve . Tiež ešte neviem, čo zajtra variť , tak sa tu mocem po blogoch a hľadám nápad a popritom pozerám tenis :-)
Zverejnenie komentára