sobota 9. novembra 2013

Pečené kuracie stehná na pive s cibuľou a cesnakom


     U nás má každý rád pečené kura. Tak keď neviem vymyslieť, čo na obed, často to končieva takýmto pečeným kuraťom... pardon, nie celým kuraťom,  pečiem iba stehienka.


Čo na to:

kuracie stehná
rasca
mletá červená paprika
soľ
cibuľa
cesnak
maslo
1/2 hlavičky karfiolu
3/4 fľaše svetlého piva (môže byť aj tmavé, to je asi ešte lepšie) u nás Budvar

Ako na to: 

Stehná rozrežeme v kĺbe, osolíme a vložíme do pekáča s maslom. Pridáme asi 1,5 dl horúcej vody, trocha rasce , prikryjeme pekáč a vložíme do rúry na 200°C. Po 15 - 20 minútach ich otočíme na druhú stranu, pridáme nahrubo pokrájanú cibuľu, celý cesnak alebo tiež pokrájaný nahrubo. Pečieme prikryté ďalej. 
V pohári zmiešame trocha rozpusteného masla s červenou paprikou, pridáme trocha piva. Touto zmesou budeme potierať stehienka po zmäknutí, keď ich odkryjeme. 

Po polhodine pečenia polejeme stehienka pivom a posypeme rascou. Ďalej pečieme prikryté aspoň 15 minút. Potom odkryjeme a mäsko potrieme pripravenou maslovo-paprikovou zmesou. Troacha znížime teplotu (na 180) a pečieme odkryté. Po chvíli znova potierame a potierame, kým máme čím.  Keď získajú peknú zlatohnedú farbu a sú mäkké, (cca 60 - 65 min), vyberieme pekáč z rúry a do šťavy z kuraťa vhodíme uvarený karfiol. Dobre ho v šťave vyobraciame, aby nabral trocha jej chute.






Niekedy robievame kura veľmi podobne, ale miesto piva podlievam trochou vína a dávame čerstvý rozmarín. Vtedy karfiol vynechávam a pridám kompótované marhule. Deti môžu jedlo jesť bez problémov. Alkohol sa počas pečenia odparí, takže im to neublíži :-)


2 komentáre:

jarmila povedal(a)...

Mňam, už viem čo budem zajtra variť. Čierne pivo som si kúpila na pečenie sedliackeho chleba, ale chlieb bude teraz iný a kuracie stehienka upečiem s pivom.

nigina povedal(a)...

jarmilka, pokojne urob aj kura aj chlieb... myslím, že jedno pivo postačí na obidve . Tiež ešte neviem, čo zajtra variť , tak sa tu mocem po blogoch a hľadám nápad a popritom pozerám tenis :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...