nedeľa 8. decembra 2013

Vianočka

   Včera som nazrela na MMB.sk a mala som tam poďakovanie za recept na vianočku. Pani ju vyskúšala a vraj im veľmi chutila. Tak mi ju vlastne pripomenula, lebo od veľkonočných sviatkov som ju nerobila. Tak by bolo načase! No a tak som sa večer vychytila ju urobiť a bola na raňajky. 




Čo na to:

330 g hladkej výberovej múky
70 g kryšt. cukru
125 ml mlieka
15 g čerstvého droždia
2 žĺtky
65 g masla
1/2 čL soli
na špic noža muškátový kvet
1 čL citrónovej arómy

na prilepšenie:
hrozienka (vopred namočiť do rumu)
kúsky marcipánu

na potretie:
olej
vajce rozšľahané s mliekom

Ako na to:

Namočíme hrozienka do rumu, odvážime potrebné ingrediencie a v obvyklom poradí ich dáme do nádoby DP, spustíme program CESTO. Pred koncom miesenia dáme scedené hrozienka, rumík si dáme do čaju :-)

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto trocha posypeme múkou a rozkrojíme ho (stierkou, plastovým nožom) na 3 nerovnaké časti v pomere 3/6 : 2/6 : 1/6  a necháme ich chvíľu postáť.
Najväčšie cesto sformujeme do menšieho obdĺžnika a rozkrájame na 3 rovnaké pruhy. Tieto potom zošúľame a spletieme ich do copu. Šúľky by nemali byť veľmi dlhé a natenko vyšúľané, ale tak přiměřeně :-) radšej trocha tučnejšie a kratšie. Dajme tomu na dĺžku 25 - 30 cm. Okraje copu treba zahnúť do spodu.
Pletenec položíme na plech s PNP.

Zoberieme druhé cesto, rozdelíme aj to na 3 rovnaké časti a naložíme s ním úplne rovnako ako v predchádzajúcom prípade, čiže upletieme cop a konce opäť založíme dospodu. Tento pletenec uložíme na predchádzajúci, ležiaci na plechu.

Zoberieme tretie cesto a to rozdelíme na 2 rovnaké časti, obe zošúľame a len tak jednoducho navzájom poprekladáme cez seba. A opäť položíme na pletence na plechu ako tretiu vrstvu. A už sa to začalo podobať na vianočku. Bude však ešte musieť ďalej nakysnúť.

Aby sa nám nestala nejaká nehoda s tvarom vianočky, poistíme si jej tvar pomocou špajdlíkov a špáratiek.
Samozrejme, kto nechce, nemusí to robiť. Kto vie upliesť vianočku z 8 prameňov originálne, urobí si ju tak.
Ja to neviem, a nechce sa mi strácať more času pátraním a učením sa veci, ktorú robievam len občas. Preto som zvolila tento postup. Proste prepichla som vianočku zvrchu nadol na troch miestach tak, aby špajdle držali pri sebe všetky tri poschodia pletencov. Potom som ešte zopár špáradlami zaistila bočné časti vianočky. Vyzerala, ako keby bola na akupunktúre :-)

Vianočku takto zaistenú potrieme olejom a vložíme ju do rúry zapnutej na najnižšiu teplotu. Necháme ju tam kysnúť cca 15- 20 minút. Potom plech s vianočkou vyberieme, vložíme ho do veľkého sakla, ktorý používame do smetiaka ( mám na mysli úplne čistý sakel :-) samozrejme ) alebo teda ak máte dáky iný špeciálne na kysnutie, tak ho použite. Takto zabezpečenú a izolovanú vianočku necháme na sporáku, kým sa trúba vyhreje na 180°C.

Pred vložením vianočky do trúby si v kanvici zohrejeme vodu do varu a nelejeme ju do menšieho plecháča alebo pekáčika a dáme na spodok rúry kvôli zvlhčovaniu. Vianočku potrieme zmesou  rozšľahaného vajíčka s 1 PL mlieka (alebo použite zvyšný bielok s mliekom). Kto chce, môže posypať zvrchu strúhanými
mandľami. Vianočku pečieme pri 180°C cca 25 minút a občas ju skontrolujeme. Popritom jej môžeme ešte dodať nejakú tú ďalšiu vlhkosť špricnutím vody z rozprašovača. Urobí jej to dobre hlavne v začiatkoch pečenia.
Po 25 minútach znížime teplotu na 160 - 150°C a ešte chvíľku ju necháme piecť. Hovorím tak o 5- 7 minútach. Treba do nej pichnúť špajdlíkom a uvidí sa, či to je ešte potrebné... Ak špajdlík vytiahneme čistý, bez nalepeného cesta, je upečená.
Po vybratí ju vyložíme na mriežku a hneď ju potrieme zo všetkých strán mliekom. Necháme ju vychladnúť.



Kto chce (a nezabudne), môže na konci miesenia do cesta pridať niečo na prilepšenie či ozvláštnenie - ja som mala pripravené hrozienka a zabudla som ich tam dať. No čo už so mnou? Spamätala som sa až keď som mala upletený druhý cop. Napadlo mi, že ich pozapichujem do cesta, ale rýchlo som od toho upustila, lebo hrozeinka by asi zvonka zhoreli a možno by som vianočke aj fasádu pokazila. No tak sme mali teraz vianočku len takú jednoduchú.





Na veľkonočné sviatky som robila tiež, ale som nerobila takúto pletenú. Len som cesto capla do formy.
Takže trocha jednoduchšie sa postupuje: 
Vykysnuté cesto  natiahneme (len ručne) do tvaru obdĺžnika. Naň rozložíme kúsky marcipánu (môže byť aj iné... napr. kandizované ovocie, hrozienka) a cesto zatočíme ako závin. Ten  vložíme do vymastenej formy, pomastíme ho aj zvrchu a necháme  prikryté kysnúť ešte 20 minút.
Potom ho vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca 25 minút. Potom vianočku vyberieme a preklopíme ju na rovný plech alebo pekáč. Chrbát vianočky potrieme vajcom zmiešaným s 1 PL mlieka a dopečieme, kým získame želanú farbu. Upečenú dáme chladnúť na mriežku.
  

2 komentáre:

LUMA povedal(a)...

obidve vianočky sa mi páčia, len by som potrebovala viac odvahy a už len začať.

nigina povedal(a)...

Lubka, nič zložité to nie je. Keby si chcela formu, požičiam ti ju. Ale kľudne sa dá upiecť aj v chlebíkovej. Alebo rovno v DP, aj ked teda v nej som to nikdy nerobila. Si predstav, že muž nechcel, aby som piekla vianočku, že načo? A kúpil v obchode a bola nafigu! Vnútri akási mazľavá, asi nedopečená,tak sme spomínali, aká super bola táto domáca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...