streda 12. februára 2014

Chrumkavé pivné rožky

     Pozerávate niekedy aj českú televíziu? napr. Novu? Tak asi poznáte Láďu Hrušku, redaktora, ktorý teraz občas pečie a varí na Nove pre televíznych divákov. Nie všetky jeho recepty sú celkom akceptovateľné, ale páči sa mi jeho zámer, drukujem tomu. Chce ukázať ľuďom, že "za málo peněz hodně muziky" môžu mať, keď zapoja do práce svoje ruky, mozog, nadšenie, vôľu. Ukazuje ľuďom, ako sa môžu vybodnúť na odporné hnusobstvá, ktoré ponúkajú obchody, resp. ako si môžu pri troche úsília ušetriť svoje koruny a mať lepšie produkty ako kupované. 
   
      Ďalej sa len podivujem, jedujem, tak to preskočte a choďte na recept, alebo ak chcete....
 Česi sú zjavne normálnejší, aj úprimnejší a životaschopnejší ako Slováci. Prinajmenšom v tom, že krištáľovo nezakrídlia prezidenta *Zväzu zbíjačov, kradeníkov a čarodejníkov, tak ako u nás.

(vysvetl. *Zväz obchodu a cest.ruchu)

     Redaktor sa prihovára TV divákom: ...blabla... a cena vajec klesala najviac. Oproti minulému roku klesla až o 10% !!!! hohó!  Potom sa otočí k chlápkovi, ktorý zastupuje výrobcov, producentov vajec. A ten povie zaujímavú vetu...  Aáale tá cena mohla byť pre kupujúceho ešte nižšia, pretože my sme boli nútení znížiť cenu pre obchodníkov (ich maržu) o 24%.  Takže ten rozdiel niekde musí byť. :-)
Trtko redaktor nezareagoval, ale zatelefonoval onému Krištáľovým krídlom ocenenému  prezidentovi Zväzu podvodníkov a kradeníkov a dal mu otázku, ktorou vlastne zopakoval tvrdenie výrobcu vajec... Keďže výrobca znížil pre zákazníka cenu o 24%, prečo v obchodoch cena klesla iba o 10%? Kde je ten rozdiel?  
A ten okrídlený, poviem radšej **PegasK., začal hustiť : Noóo, obchodníci majú svoju maržu vždy rovnakú, a preto sme takto  znížili ceny vajec... blábl blá ďalej o tom, aký je obchod úžasný a obchodníci zlatučkí a starostliví.... Howgh!
Ani náznak logickej odpovede, ani náznak pravdivej odpovede.... Ako keby bol hluchý a sprostý.
Ten zúrivý reportér už ďalej "nepátral" kam sa podel  ten zmienený rozdiel. Je to proste zakliate :-) No veď čarodejníci a tak ďalej!

(vysvetl. **Pavol K. - konštiak)

..... Takže poďme k tým rožkom. Inšpiroval ma Láďa, ale môj recept sa od jeho trocha líši. Ten jeho uvediem na konci postu.


Čo na to:

230 g hladkej múky T650
160 g celozrnnej pšeničnej múky
190 g polohrubej múky
250 ml svetlého piva
100 ml mlieka
1 vajíčko
28 - 30 g čerstvého droždia
4 PL oleja
2 čL soli
1 čL cukru
1 čL sladenky

na posypanie:
hrubozrnná soľ
rasca alebo iné semienka

Ako na to:


Suroviny spracujeme obvyklým spôsobom a vymiesime cesto. Ja som bola nútená miesiť ručne, lebo mi odišla DP a je v opravovni. Som zvedavá, ako dlho budem na opravu čakať :-(  no radšej netipujem....
Zatiaľ si budem musieť trénovaťnielen trpezlivosť. Ani tým elektrickým hnetačom, ktorý používam na knedle, sa mi to nepáčilo...cesto bolo dosť husté... no veď také pre DP! 
Takže vo vlažnom pive necháme rozpustiť droždie, pridáme cukor  a po 5 minútach ho vlejeme do misy s preosiatou múkou, v ktorej sme rozmiešali soľ. Ešte pridáme vlažné mlieko a sladenku. Všetko spolu zamiešame a potom pridáme vaječný žĺtok a olej. Miesime aspoň 10 - 15 minút. Kto miesil v DP, tak nechá cesto pripravovať tak ako bežne. Dáme vykysnúť na teplé miesto aspoň 1 hodinu.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto rozkrájame na 12 rovnakých kúskov, sformujeme do bochníčkov, prikryjeme utierkou a 10 minút ich necháme tak.


Potom postupne bochníčky rozvaľkávame na tenšie placky, no na jednej strane necháme trocha hrubšie


Placku zmotáme od hrubšieho konca a tento útvar, ktorý sa ešte na rohlík moc nepodobá, dáme na plech s PNP. Môžeme, ak chceme, zahnúť do oblúčika.


Alebo ak sa nechceme babrať so zamotávaním rohlíkov, ponecháme bochníčkom ich tvar, akurát ich trocha zvrchu narežeme ostrým nožom či žiletkou. Upečieme tak žemličky. Pri tomto môžete aj detičky zaangažovať, urobia si svoje žemle, ktoré potom s radosťou natierajú, posypú a a napokon i spapkajú :-) .


Pečivka natreté olejom dáme na plechoch do rúry zapnutej na minimálnu teplotu (do 50°C) kysnúťešte
15 - 20 minút. Nie viac, aby neprekysli. Prekysnuté pečivo by mohlo pri pečení spľasnúť a to nechceme. 
Takže kým pečivká naberajú objem v rúre, máme trocha času na spratanie pomúčenej dosky a na umytie zababraných vecí. 
     Bielok, čo nám zvýšil, rozšľaháme s 1 PL mlieka. Plechy z rúry povyberáme a teplotu rúry nastavíme na 200 - 210°C. Pečivká ponatierame bielkovou zmesou a posypeme soľou a semienkami, aké máme radi.


Ak je už rúra vyhriata, plechy šupneme dnu, priestor rúry vysprejujeme vodou a necháme ich 10 minút piecť.
Potom prepneme rúru na horkovzdušné pečenie a necháme upiecť dozlatista.

Po vybratí z rúry kladieme na mriežku, znova ich posprejujeme a necháme vychladnúť.



Komu sa chce, môže ich zvrchu potrieť studeným mliekom, budú sa lesknúť.


Moji milí, nie sú to rohlíky, na aké ste zvyknutí z obchodu. Tieto sú iné. Povedala by som vkrátkosti - sú omnoho lepšie. Včera večer sme ich veľa nepojedli, lebo na večeru sa každý  naváľal bryndziakov :-) , tak som ich vychladnuté uskladnila v trúbe zabalené v utierke. Dnes som ich dala na mriežku v minirúre a pri 200°C,  ohreve zospodu i zhora a ventilátore boli behom 5 minút dokonalé... mňam na raňajky.





A tento recept je Láďov:
3a1/2 hrnku polohrubej múky, 1 vajce, 1 PL mlieka, 1 čl soli, 1 hrnček svetlého piva, 3/4 kostky droždia, 1 veľký panák oleja, hrubá soľ a rasca na posypanie.
Tak si naň kliknite v prípade záujmu.

4 komentáre:

jarmila povedal(a)...

Rožteky vyzerajú veľmi dobre. Určite ich upečiem.

nigina povedal(a)...

jarmilka, budem sa tešiť :-) a tvoja rodinka si isto pochutí :-)

Adriana povedal(a)...

Kristinka vyzeraju uzasne..su sta amalovane.....a zavonali az ku mne na blog :)

nigina povedal(a)...

Adrika, ďakujem :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...