nedeľa 23. marca 2014

Kysnuté škoricovníky (a makovníky)

     Dnes som zarábala kvások do cesta, prišiel muž do kuchyne, chvíľu sa tam motal a po chvíli prišiel znova a začal mlieť mak. No skoro mi oči vypadli pri takejto objednávke :-) . 
Robila som škoricovníky a teda na základe tejto objednávky aj zopár makáčov pre makomila.


Čo na to:

200 g polohrubej múky
300 g hladkej múky
1/2 kocky droždia (20 g)
2 PL kryštálového cukru (kto chce, môže dať 3 PL)
300 ml mlieka
1/2 čL soli
7 PL oleja (ale kľudne dajte viac, dlhšie vydržia vláčne...cca 1 dl )
2 žĺtky

náplň:
I.
mletá škorica
kryštálový cukor
roztopené maslo

II.
mak
práškový cukor
mlieko
hrozienka

Ako na to:

Vlažné mlieko nalejeme do misky, pridáme cukor a rozdrobené droždie, zakryjeme fóliou a necháme vybehnúť kvasnice. Zatiaľ pripravíme - preosejeme múku do misy, pridáme a zamiešame do nej soľ. Vložíme do MW a múku trocha nahrejeme (len rozmraz. program - 1 min), len mierne, aby kvasinkám bolo teplučko, keď kvások prilejeme. Nesmú sa uvariť :-). Cesto zamiešame, potom pridáme žĺtky a olej a domiesime cesto. Oleja môžete dať trocha viac ako 7 PL, to ja v rámci šetrenia kalórií som dala menej. Dáme ho kysnúť cca 1 hodinu.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozkrojíme na dve časti, a vyvaľkáme na obdĺžnik. 
Obdĺžnik rozkrájame na menšie obdĺžničky cca 12x 6 cm a necháme postáť. 
Natierame ich roztopeným maslom, posypávame škoricou a kryštálovým cukrom (alebo škoricovým cukrom) Mne je v škoricovom cukre málo škorice, takže ho veľmi nepoužívam.


Potom cesto stočíme do malej roládky. Je lepšie, keď je roládka bačkatá, tučnučká.


Roládku pozdĺžne narežeme cez stred z protiľahlých strán... asi takto. Čiže z jednej strany len malý zárez,

kdežto z protiľahlej strany robíme zárez asi do polovice celej dĺžky. (Teraz som zistila, že som omylom  odfotila tie makové šulce, ktoré som mala moc chudé - tenko rozvaľkané cesto) a škoricové vôbec.  Tie dlhšie nakrojené časti potom vytočíme o 180° smerom od seba a dohora. Na protiľahlej strane ten krátky zárez tiež trocha vytočíme a kladieme na plech s PNP



Potrieme ich maslom a dáme ešte 20 min kysnúť. Potom ich potrieme zmesou rozšľahaného bielka s 1 PL mlieka a dáme ich piecť na 180 °C dozlatista. (u mňa cca 15 min). 



Maková plnka robila šarapatu, veľmi sa nehodí na tento typ, alebo potom jej dávať o dosť menej. 

Upečené trocha postriekame vodou a dáme ich vychladnúť na mriežku.



P.S: Keďže som škoricovníky piekla v sobotu a chcela som ich mať diétnejšie, do dnešného dňa mi trocha viac vyschli... cez víkend tu nik nebol a zvýšili. Dnes som ich prerobila na dukátové buchtičky :-DDD.
Pokrájala som ich, trocha pokropila vodou a dala som ich do rúry na 8 minút / 180°C. a zatiaľ som pripravovala omáčku.
V 1/2 litri studeného mlieka som rozšľahala 1 žĺtok, pridala 3 PL kryštálového cukru a dala som hriať na platňu. Asi v 1 dl studeného mlieka som rozmiešala pudingový vanilkový prášok a vliala som ho mlieka na platni. Stále to bolo treba miešať. Počas hustnutia tohto pudingového krému som priliala ešte odoka trocha mlieka, aby omáčka nebola veľmi hustá. Treba ju nechať chvíľu povariť a úplne na konci som pridala asi 2 PL rumu.
No a zvyšok je jasný. Zohriate rozkrájané škoricovníky na tanieri polejeme pudingovou omáčkou. Môj muž si myslel, že som opätovne robila kysnuté .-))) 

2 komentáre:

Laura Kováčová povedal(a)...

Vyzerajú veľmi dobre ... mám chuť na niečo kysnuté ...už viem, čo dnes upečiem ... :)

Alis povedal(a)...

Díky za super recept. Podobný jsem dlouho hledala a jsem ráda, že jsem ho tu objevila!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...