pondelok 28. apríla 2014

Bagety s ražným kváskom a melasou


          Konečne som sa rozhýbala a zbavila sa kváskovej letargie. Posledný kvások som si obľúbila a keď mi pošiel, bola som smutná. Ako keby zomrelo domáce zvieratko. Potom som sa už nevedela odhodlať založiť si nový kvások. Znova som sa vrhla na literatúru a študovala si, čo a ako treba s tými kváskami, ako sa oň treba starať, čo mu spievať a tak... :-) . 
No tak som si  pred týždňom založila znova. Vlastne to bolo na veľkonočný pondelok, takže môj kvások je veľkonočný :-). Dúfam, že tentokrát mi vydrží dlhšie ako mesiac :-)
Kto pestuje kvások, tak vie, že časť kvásku sa musí vyhadzovať alebo nejako minúť. No a tento nádherný nový kvások tak senzačne voňal a taký bol pekný, že som nemala srdce časť ho vyhodiť. Trocha som ho dala aj do pizzového cesta a pizza bola úúúúplne úplne famózna.  Tak som si povedala, že by sa hodil aj do bagiet...


Čo na to:

  45 g ražný kvások
325 g voda
500 g hladká múka
2 PL olivový olej
2 čL soľ
2 čL melasa
1 čL hnedý cukor
1 čL rasca
1 čL ľan
12 g čerstvého droždia

ďalej:
trocha múky na posypanie dosky
trocha tuku na vymastenie bagetovej formy
voda počas pečenia

Ako na to:


Droždie, hnedý cukor, melasu a časť vlažnej vody spolu rozmiešame a vlejeme do misy s preosiatou múkou a so soľou. 
Ražný kvások spojíme so zvyšnou vlažnou vodou, dobre premiešame a tiež nalejeme do misy. 
Rukou pomaly spracúvame, premiešavame. Keď hnetenina vsiakla všetku tekutinu a  v mise už nemáme voľnú múku, pridáme za dve lyžice olivového oleja, ale kľudne môže byť aj iný olej alebo bravčová masť. Hneteninu ešte chvíľu mágame, dlávime, aspoň kým hnetenina pohltí olej. Ale už to ide zreteľne ľahšie. 

A keď vás to prestane baviť, dáme cesto na starosť domácej pekárni (DP). Pred koncom programu miesenia prihodíme ľan a rascu... alebo aj nie, to záleží na tom, čo nám chutí. 

Po 1,5 hodine, keď skončí program CESTO, tak ho vyberieme a vyklopíme na pomúčenú dosku. Jemne ho preložíme a sformujeme, stierkou ho rozdelíme na 3 časti a necháme chvíľu postáť.  

Zatiaľ zapneme rúru na minimálnu teplotu a pripravíme si bagetovú formu alebo ak nie ten, tak obyčajný plech  s papierom na pečenie, na ktorom urobíme 2 záhyby kvôli oddeleniu jednotlivých bagiet. 
Po 5 minútach státia (alebo aj 10-tich) časti cesta spracujeme naťahovaním, vaľkaním (múčime) do tvaru bagety a uložíme ich do formy alebo do papierových "postieľok", ktoré sme im pripravili na plechu.
Vložíme ich do slabučko vyhriatej rúry na dokysnutie cca 15 - 20 minút.
Plech s bagetami vyberieme, položíme na sporák a prikryjeme utierkou, kým sa vyhreje rúra na 210°C. 
Potom ich vložíme do spodnej tretiny rúry a na spodok rúry dáme nádobu s horúcou vodou kvôli vytvoreniu dostatočného množstva potrebnej pary. 

Nádobu s vodou vyberieme po cca 12 minútach a vtedy aj teplotu znížime na 180 °C a bagety pečieme ďalej ešte asi 15 minút (to len orientačne, veď každý si pozná tú svoju).
Upečené ihneď postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

Bagetky sú senzačnej chuti, sú nadýchané a ľahučké a super chrumkavé. Nádherný zvuk vydávajú, keď ich krájate, alebo keď ich papkáte... .-)

6 komentárov:

Sabuliatko povedal(a)...

Ahoj ahoj, ako vidím, nový rcp :) vyskúšam na víkend... Prosím Ťa, kde si kúpila formu na bagety? cez net? Ja ich zháňam už dlhšie a nič :(

nigina povedal(a)...

:-) ahoj Sabka, tiež som ju poriadne dlho zháňala, na SVK úplne zbytočne.
Ale na českých weboch sa dá nájsť. Ja som si potom vybrala spoločnosť Gastrozone a ihneď mi ju poslali.
Děkujeme

Gastrozone SK
GASTROZONE, spol. s r.o.
Tel.:
Mobil: +420 606 175 753
Email: obchod@gastrozone.cz

Tak som rada, že im môžem urobiť trocha reklamu, lebo boli veľmi milí, ochotní, promptní... a forma je super, mám ju vyše roka - nemecký výrobok. Skús si to mrknúť na ich stránkach, majú veľa dobrých vecí a snáď budú mať. Forma je preto fajn, že môžeš zarobiť cesto trocha redšie, viac hydratované a bagety dať kysnúť do formy - neroztečie sa to do boku a v tom potom upiecť.
Držím palce :-)

Sabuliatko povedal(a)...

Mne tá stránka nejde otvoriiiiiiiť :(((((((

Unknown povedal(a)...

Sabi, tu je link http://www.gastrozone.sk/
http://www.gastrozone.cz/
Je to česká firmy, majú pobočku aj na SVK... Ja som vtedy komunikovala s tou českou, lebo na slovenskom tie formy neboli. Len teraz to nevidím ani na tom českom.
Ale skús im napísať mail, spýtaj sa na tú formu, fakt sú veľmi ústretoví, určite ti odpíšu.

Unknown povedal(a)...

Mrkni si aj tieto :

http://www.paderno-cz.cz/potreby-pro-cukrare-a-pekare/plechy-na-peceni/na-bagety/plech-pecici-na-bagety-neprilnavy-povrch.html

http://www.pecubageta.cz/plechnabagety/cs/40101-plechy-na-bagety

http://www.pekarskyraj.cz/plech_na_bagety_derovany?ItemIdx=7

http://www.vsenavareni.cz/peceni/formy/

http://cukrar-shop.wbs.cz/Strukturalni-obtisky.html?vyhledavani=jehla%20na%20r%C5%AF%C5%BEe&vsude=1&list=20&xmlid=456632

Držím palce, aby sa ti podarilo na niektorej adrese zohnať :-)


Sabuliatko povedal(a)...

Ďakujem veľmi pekne :) Je to divné, ale naozaj mi nejde gastrozone, ani cz, ani sk. hm...
Tie ostatné popozerám
V pondelok idem okolo Voznice, tam by mal byť ten mlyn, ale tiež som sa tam ešte nedovolala, tak uvidím, či osobne niečo vybavím a potom Ti dám vedieť :) Pekný deň

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...