Neviem ako Vy, ale ja milujem taliansku kuchyňu. Vlastne ju považujem za NAJ, NAJ najlepšiu ... teda aspoň pre mňa, moju rodinu... I keď teda uznávam, neochutnala som všetky svetoznáme kuchyne, nie som dáky gastronomický expert a keď si spomeniem na Justina Topoľkého, ani by som nechcela byť :-) .
Taliansko mám strašne rada, páči sa mi krajina - príroda, pamiatky, ľudia sú tam strašne príjemní, fajn, samozrejme okrem Berlusconiho a "zopár" exotov, ktorí sú aj inde. Páči sa mi ich hudba, gastronómia, ich podnebie, ich umelci a temperament a páči sa mi Emanuele Ridi :-)
Emanuel je skvelý a vie fantasticky variť. Čokoľvek by uvaril, bolo by fantastické. A varil aj tieto baklažány a to je moja najobľúbenejšia zelenina. No a v tomto podaní to je jedna báseň :-)
Dnes som túto mňamku robila druhýkrát a dovolila som si jednu malinkatú zmenu, dúfam, že Emanuel by mi ju prepáčil .-) ...pridala som aj cukinu. A je to báječné.
Ak nie ste antibaklažánovci, vyskúšajte ... hodí sa k tomu cestovina, aj zemiaky alebo stačí len bageta...
Čo na to:
2 baklažány1 cukina
1 cibuľa
3 - 4 strúčiky cesnaku
1 konzerva lúpaných paradajok
1 hustý paradajkový pretlak (stačí menší)
bazalka sušená
bazalka čerstvá (ak máte veľa čerstvej, tak dajte len čerstvú)
1 PL kryštálového cukru
soľ
mleté čierne korenie
2 ks mozzarelly
70 g parmezánu
múka na obaľovanie
olej olivový extra virgin
olej arašidový na smaženie
Ako na to:
Umyté baklažány pokrájame na kolieska hrúbky cca 1 cm. Ja som mala dva baklažány, ale boli malé, tak som improvizovala aj s cukinou. Polovicu cukiny som pokrájala a použila ako baklažány ( a druhú jej polovicu som použila do omáčky.... ) Baklažány (a ja aj cukinu) nasolíme a necháme postáť, tzv. "vypotiť" .
Ja som ich jednoducho práskla do misy a tam som ich nechala.
V hlbšej panvici na oleji restujeme cibuľu s cesnakom, pridáme na klátiky nakrájanú cukinu, osolíme a prikryjeme.
Chvíľku dusíme len tak a potom pridáme konzervu krájaných paradajok, pretlak, mleté čierne korenie, trocha sušenej alebo čerstvej bazalky a deci vody. Dusíme spolu na zníženom stupni. Počas dusenia omáčku ešte dosladíme, prípadne dosolíme podľa chuti. Cukina zmäkne veľmi rýchlo, takže omáčka bude hotová raz-dva. Omáčka má byť stredne hustá, nie vodová.
Na baklažány v mise pustíme vodu, zlejeme ju a ešte raz zopakujeme. Potom cez sitko necháme odkvapkať a kolieska zbežne osušíme papierovými utierkami. Rozložíme ich na dosku, už len jemne posolíme a okoreníme mčk. Potom ich obaľujeme v hladkej múke. Kto chce, môže si aj múku dochutiť koreniami.
No a v panvici na arašidovom oleji osmažíme baklažánové kolieska.
Ja nemám arašidový, tak som aj na toto použila len olivový. Osmažené odkladáme na papierovú utierku.
Postrúhame parmezán a mozzarellu pokrájame na kolieska alebo postrúhame ( v prípade, že ide o váženú mozzarellu, ktorá nie je v náleve a dá sa strúhať celkom dobre).
Do zapekacej misy začneme skladať jednotlivé vrstvy - na dno rozložíme pár lyžíc omáčky, na ňu uložíme kolieska baklažánov,
plátky mozzarelly a sypneme trocha parmezánu a bazalky.
Opäť príde vrstva baklažánov, mozzarella, parmezán.
Takto vytvoríme 3 - 4 vrstvy, (pomedzi baklažány som vpašovala aj opečené cukinové kolieska) posledná vrstva bude omáčka, ktorú posypeme zvyšným parmezánom.
Dáme na 20 minút zapekať do rúry pri 180 - 200 °C.
Hotová jednoduchá ale pritom geniálna mňamka.
Podávame s uvarenými cestovinami
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára