nedeľa, 4. januára 2015

Nátierky na obložené chlebíčky

     Tak máme po sviatkoch a mnohí sa tešia, že sa už ide do práce a konečne si oddýchnu :-) od varenia, nakupovania,  domácnosti, od upratovania, od ... no snáď aj od rodiny :-)...
Ja mám ale na počudovanie tento mumraj celkom rada. Len sa musím zo začiatku prinútiť a potom to už fičí.

Neviem, ako v iných rodinách, ale u nás je na sviatky žiadaná klasika. Na Silvestra už  tak veľmi nie, ale obložené chlebíčky musia byť.


Čo na to:

Syrovo-cesnaková I                                                                  

150 g syra ementálskeho typu                                                   
1 tavený syr                                                                             
1 stredný zemiak                                                                      
3 PL (kopcové) majonézy                                                         
2 PL(kopcové) bieleho jogurtu                                                  
1 - 2 PL masla                                                                          
čierna reďkovka (alebo napr. mrkva) - přiměřeně :-)
soľ
mleté čierne korenie                                                                 
4 - 5 strúčikov cesnaku                                                             
vňať cesnaku medvedieho alebo petržlenu                                
                                                                                                
Vajíčkovo-zemiaková                                                              
2 - 3 zemiaky                                                                          
2 PL masla                                                                              
3 vajcia natvrdo                                                                       
1 menšia cibuľa                                                                       
2 sterilizované uhorky                                                               majonéza                                                                                     
kyslá smotana                                                                              
biele korenie
soľ

Syrovo-cesnaková II
 100 g tavený syr (syrokrém ap.)
   80 g maslo
 3-4   strúčiky cesnaku
          mleté čierne korenie
          soľ
          petržlenová vňať
 
  Zemiakovo-zeleninová nátierka
 2 zemiaky
 2 PL masla + trocha mlieka (urobiť pyré)
 2 vajcia natvrdo
 1 pomenšia cibuľa (nadrobno)
 1 jablko (ošúpané, postrúhané hrubšie)
 1 mrkva (surová, postrúhaná najemno)
 2 sterilizované uhorky (postrúhať hrubo)
  majonéza podľa vkusu
 mleté čierne korenie
 soľ
 citrón

 Ako na to:

Očistíme zemiaky, pokrájame a uvaríme v osolenej vode, necháme trocha vychladnúť. Potom ich roztlačíme a pridáme maslo, soľ a mleté čierne korenie, dobre premiešame. Použijeme ako základ do obidvoch nátierok.
Na syrovo-cesnakovú nátierku odoberieme asi 1/4 zemiakovej kaše, pridáme do nej roztlačený tavený syr, majonézu, jogurt, prelicovaný cesnak, osolíme, okoreníme a poriadne vymiešame. Syr nahrubo postrúhame, čiernu reďkovku postrúhame najemno ( ja som dala asi  3 kopcovité PL) a zmiešame so zmesou. Nasekáme zelenú vňať a priemiešame. Konzistencia má byť krémová, dosť hustá a chuť pikantná. Môžeme ju doladiť ešte pridaním trochy majonézy/kyslej smotany/jogurtu/ či cesnaku - je to individuálne. Dáme schladiť.


Na vajíčkovo zemiakovú nátierku odoberieme 3/4 zemiakovej kaše, postrúhame do nej sterilizované uhorky, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a dobre premiešame, pridáme majonézu, smotanu, opätovne premiešame. Potom priamo do zmesi nastrúhame vajíčka, pridáme soľ podľa chuti a trocha bieleho korenia.
Jemne premiešame a dochutíme podľa vlastnej úvahy... môžeme pridať trocha uhorkového nálevu, ak je dobrý alebo trocha horčice.
 


 Deti majú radi chlebíčky s pochúťkovým šalátom, takže aj také sme robili, no šalát je kupovaný, osvedčený, varmužácky.
 

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...