Tak máme po sviatkoch a mnohí sa tešia, že sa už ide do práce a konečne si oddýchnu :-) od varenia, nakupovania, domácnosti, od upratovania, od ... no snáď aj od rodiny :-)...
Ja mám ale na počudovanie tento mumraj celkom rada. Len sa musím zo začiatku prinútiť a potom to už fičí.
Neviem, ako v iných rodinách, ale u nás je na sviatky žiadaná klasika. Na Silvestra už tak veľmi nie, ale obložené chlebíčky musia byť.
Čo na to:
Syrovo-cesnaková I150 g syra ementálskeho typu
1 tavený syr
1 stredný zemiak
3 PL (kopcové) majonézy
2 PL(kopcové) bieleho jogurtu
1 - 2 PL masla
čierna reďkovka (alebo napr. mrkva) - přiměřeně :-)
soľ
mleté čierne korenie
4 - 5 strúčikov cesnaku
vňať cesnaku medvedieho alebo petržlenu
Vajíčkovo-zemiaková
2 - 3 zemiaky
2 PL masla
3 vajcia natvrdo
1 menšia cibuľa
2 sterilizované uhorky majonéza
kyslá smotana
biele korenie
soľ
Syrovo-cesnaková II
100 g tavený syr (syrokrém ap.)
80 g maslo
3-4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
petržlenová vňať
Zemiakovo-zeleninová nátierka
2 zemiaky 2 PL masla + trocha mlieka (urobiť pyré)
2 vajcia natvrdo
1 pomenšia cibuľa (nadrobno)
1 jablko (ošúpané, postrúhané hrubšie)
1 mrkva (surová, postrúhaná najemno)
2 sterilizované uhorky (postrúhať hrubo)
majonéza podľa vkusu
mleté čierne korenie
soľ
citrón
Zemiaková nátierka s cesnakom
2 väčšie zemiaky3 PL masla
3 sterilizované uhorky
1 menšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1/2 KL papriková pasta (Eros Pista)
soľ, mleté čierne korenie (mčk)
2 PL majonéza
2 PL biely jogurt smotanový
2 - 3 PL nálevu z uhoriek
petržlenová vňať
Ako na to:
Očistíme zemiaky, pokrájame a uvaríme v osolenej vode, necháme trocha vychladnúť. Potom ich roztlačíme a pridáme maslo, soľ a mleté čierne korenie, dobre premiešame. Použijeme ako základ do obidvoch nátierok.
Na syrovo-cesnakovú nátierku odoberieme asi 1/4 zemiakovej kaše, pridáme do nej roztlačený tavený syr, majonézu, jogurt, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a poriadne vymiešame. Syr nahrubo postrúhame, čiernu reďkovku postrúhame najemno ( ja som dala asi 3 kopcovité PL) a zmiešame so zmesou. Nasekáme zelenú vňať a priemiešame. Konzistencia má byť krémová, dosť hustá a chuť pikantná. Môžeme ju doladiť ešte pridaním trochy majonézy/kyslej smotany/jogurtu/ či cesnaku - je to individuálne. Dáme schladiť.
Na vajíčkovo zemiakovú nátierku odoberieme 3/4 zemiakovej kaše, postrúhame do nej sterilizované uhorky, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a dobre premiešame, pridáme majonézu, smotanu, opätovne premiešame. Potom priamo do zmesi nastrúhame vajíčka, pridáme soľ podľa chuti a trocha bieleho korenia.
Jemne premiešame a dochutíme podľa vlastnej úvahy... môžeme pridať trocha uhorkového nálevu, ak je dobrý alebo trocha horčice.
Deti majú radi chlebíčky s pochúťkovým šalátom, takže aj také sme robili, no šalát je kupovaný, osvedčený, varmužácky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára