nedeľa, 25. januára 2015

Trhaná tvarohová brioška

     Facebook je strašný žrút času, ale niekedy by ma ani nenapadlo vyhľadať také bezva stránky, ktoré sa na FB samé ponúknu, alebo ich odporučí niektorá známa. A tak som tam prišla k fajnému receptíku, ktorý ma teda zaujal okamžite. Podobá sa síce na jeden koláč, ktorý robievam, ale chcela som ho vyskúšať aj tak.
A nebola by som to ja, keby som zase čosi nepomenila. Ale myslím, že k prospechu veci... no mňááámka :-)
V pôvodnom recepte nebola žiadna plnka, resp. sa odporúčala škorica alebo nuttela. No a keďže ja som bola nútená piecť aj makovník, neplnená brioška by asi dostala na frak, prinajhoršom by uschla.


Čo na to:

350  g  polohrubej múky
  14  g  čerstvého droždia (v pôvodnom uvádzali 10 g sušeného)
    1 PL kvásku (v pôvodnom nebolo a nemusí byť, ale kto ho má, odporúčam dať, prispieva k chuti cesta)
  80  g  oleja (v pôvodnom 80 g masla)
    2      žĺtky
140 ml  mlieka
    3 PL kryšt. cukru
0,5 KL soli
   1 ks  vanilkový cukor

plnka:
1 bal. tvarohu (nehrudkový)
1 žĺtok
cukor práškový podľa chuti
1/2 citróna (šťava + kôra)
hrozienka

 Ako na to:

Suroviny na cesto vkladáme do DP podľa obvyklého postupu a necháme vypracovať a vykysnúť cesto.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme  na pomúčenej doske tak tenko, ako sa dá. Vykrajujeme z neho kolesá s priemerom 10 cm.  


Zvyšok cesta znova zmiesime a necháme zatiaľ stáť naboku a prikryjeme utierkou. Neskôr znova rozváľame a povykrajujeme.
Kolieska necháme zatiaľ odpočívať a prikryjeme ich utierkou, aby mali súkromie :-). Zatiaľ pripravíme plnku:
Tvaroh zmiešame s žĺtkom a cukrom. Postrúhame doň kôru z umytého a poutieraného biocitróna, hneď potom z neho vytlačíme aj šťavu, všetko dobre zamiešame. 

Po 15 minútach oddychu berieme vždy tri kolesá, ktoré medzičasom trocha viac nakysli. Každé trocha povaľkáme, stenčíme valčekom. 


 Potom na všetky tri kolesá nanesieme tvarohovú plnku, 


rozotrieme ju a kolesá uložíme za sebou tak, že  sa v jednej línii čiastočne prekrývajú. Pridáme im trocha hrozienok 

 a stočíme ich do tučného valčeka.


Tento potom v polovici priečne prekrojíme,


čím vzniknú takéto "ružičky"


Kladieme ich do okrúhlej formy s priemerom cca 20 - 22 cm (koláčovej, tortovej), ktorú treba vymastiť a vysypať, alebo použiť PNP. Ak sa použije silikónová forma, nič z toho nie je potrebné. Ja som použila silikónovú, ale vymastila som ju maslom, lebo som si ušetrila neskoršie dôkladné maslovanie pred pečením. 



Ružičky nekladieme tesne k sebe, lebo budú ešte trocha kysnúť.
Mne vyšlo asi 14 ks ružičiek. Plnka mi nevystačila, lebo asi som jej dávala priveľa. Niečo som teda naplnila makovou plnkou, keďže som piekla aj makovník pre muža (ako inak?).

Ružičky dobre pomaslujeme a necháme naboku oddychovať a kysnúť asi 30 - 40 minút. 

Pred pečením ich potrieme zmesou rozšľahaného bielka a 1 PL mlieka. Dáme piecť 190°C / 25 minút. Upečené vyložíme na mriežku vychladnúť




Poprášime zvrchu práškovým cukrom


2 komentáre:

rikinka povedal(a)...

Ahojček. Hm... vyzerá dobreee. Dávam do poradovníka :-). A to s FB máš teda pravdu. Toľko stránok s tak úžasne vyzerajúcimi receptami...och.

nigina povedal(a)...

Ahoj rikinka :-) vítam ťa. Z FB mám už toľko receptov, že naisto ich nestihnem :-) Už mi to príde ako rizikové vyskytovať sa tam :-) Tento koláč nám chutil, môj muž ho prekrstil na detský koláč a to ho ani nejedol, lebo mal makovník. Je taký jemný.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...