pondelok 12. januára 2015

Cesnakové kapsy ( pečivo s bigou )

     Jednoduché domáce pečivko s vôňou cesnaku a s rôznymi semienkami snáď nebude veľkým hriechom proti zásadám správnej výživy. Obsahuje z 1/3 celozrnnú múku, a preto je aj tmavšie.
Predvčerom som zarobila bigu a ona potvorka si dnes sama podvihla dekel a vykukovala spod neho. Zrejme si obzerala obidva kvásky, ktoré boli na polici vedľa nej. No čoby nie, veď sú tak trocha v príbuzenskom vzťahu a tie treba  udržiavať :-) . 
Vybrala som teda bigu, lebo sa mi zdalo, že už-už sa chce ísť poprechádzať po polici a musela som teda narýchlo vymyslieť, čo s ňou?  A vymyslela som teda takéto trocha rustikálne kapsičky


Čo na to:

230 g bigy
200 g celozrnnej pšeničnej múky
280 g chlebovej múky T650
150 ml sladkého mlieka
100 ml acidofilného mlieka
  50 ml vody
   30  g  masla
     1 ks žĺtok
    2 KL soli
    1 KL cukru
   10 - 12  g  čerstvého droždia

na potretie cesta:
6 strúčikov cesnaku
2 PL repkového oleja
opražené semienka

zvonka na potretie:
1 bielok
1 PL mlieka
morská soľ

Ako na to:

Bigu vyberieme z chladničky a necháme ju voľne nahriať asi 1/2 - 1 hodinu. 
Kto si  nemieni zarobiť bigu doforoty, tak si môže prepočítať ingrediencie potrebné na 230 g bigy. Ale ja som to už spravila, takže treba:
130 g hladkej múky T650, 100 g vody a 2 g čerstvého droždia. 
Cesto treba poriadne vymiešať, nechať ho kysnúť voľne asi 12 hodín a potom ho môžeme dať do vyolejovanej misky, prikryť a vložiť do chladničky zrieť ešte aspoň 10 - 12 hodín.

Do nádoby DP vlejeme mlieko, acidko a polovičný objem vody. Pridáme cukor a vopred odváženú  múku, navrch pridáme rozdrobené droždie a dáme miesiť na programe CESTO.  Ak je potrebné, dopĺňame vodu.  (Rátame samozrejme s tým, že pred koncom miesenia budeme pridávaťešte časť tekutej zmesi). 
Potom, ako sa suroviny spoja do kompaktnej gule, pridáme k nim bigu  a necháme miesiť.

Do malej misky si pripravíme zmes žĺtko + olej + roztopené maslo + soľ . Túto zmes vlejeme k cestu 5 min pred ukončením miesenia, t.j. 15 min od začatia programu (aspoň u mojej DP miesenie trvá 20 min).
Cesto necháme v DP kysnúť aj po skončení programu a necháme ho kľudne podrásť až po sklo na dvierkach. Je to nejaká polhodinka navyše k pôvodnému programu.

Cesto po vykysnutí vyložíme na mierne pomúčenú plochu a prepracujeme ho.  Rozkrojíme ho na dve časti, aby sa nám lepšie pracovalo. Necháme ich chvíľu postáť (10 min).

Kým cesto odpočíva, očistíme a prelisujeme cesnak, pridáme k nemu cca 2 - 3 PL oleja.
Semienka nasucho opečieme v panvici, potom  ich vysypeme na plech s PNP, roztiahneme ich po plechu , aby rýchlo vychladli. Vychladnuté preložíme do nejakej misky alebo pohára.


Odpočinuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm a potrieme ho zmesou oleja a cesnaku


a následne ho posypeme opečenými semienkami.


Cesto zrolujeme a necháme ho zatiaľ oddychovať bokom


Druhú časť cesta rozvaľkáme na obdĺžnik hrúbky 1,5 cm


a budeme z neho vykrajovať väčšie kolieska s priemerom cca 10 cm.


Kolieska potrieme zmesou oleja a cesnaku, posypeme semienkami a v polovici ich preložíme cez seba.


Vzniknuté kapsičky kladieme na plech s PNP. Zvyšky cesta, ktoré zostali po vykrajovaní, môžeme znova trocha prepracovať, potom rozvaľkať a zasa vykrojiť. Len necháme cestíčko chvíľu odpočinúť.


Zatiaľ spracujeme  odpočinuté naplnené cesto, ktoré medzičasom trocha narástlo.

Celého "hada" rozkrojíme na 2 polovice a tie potom už presnejšie porozdeľujeme na rovnaké 5 cm  dieliky.


Ukladáme na plech s PNP s väčšími odstupmi, aby sa cesto malo ešte kam šíriť.


Plechy odložíme na teplé miesto a kapsám doprajeme zasa trocha kľudu. Tiež ich nezabudneme prikryť buď fóliou alebo utierkou, aby sa im lepšie kyslo - takých 30 - 35 minút.

Aspoň 10 min. pred dokysnutím zapneme rúru na 200°C a pripravíme si pekáč a horúcu vodu v kanvici.

Kapsičky ponatierame zo všetkých strán zmesou rozšľahaného bielka, soli a mlieka. Môžeme ich ešte posypať hrubou soľou alebo semienkami, ale nie je to nutné.

Dáme ich do vyhriatej rúry a tiež vložíme pekáč s horúcou vodou. Ten po 10 min. vyberieme a kapsy pečieme ďalej do zlatohnedého sfarbenia asi 15 min.

Upečené postriekame vodou, alebo ich povrch ponatierame mliekom. Budú sa krásne lesknúť. Necháme ich vychladnúťna mriežke

 



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...