Chcela som urobiť zapekané cestoviny s hlivou a zeleninou, čo mám niekde tu na blogu, ale "nákupcovia" sa z nákupu vrátili bez hlivy, lebo vraj bola škaredá a nechcelo sa im zháňať po viacerých obchodoch.
Tak som to urobila trocha inak. Ale je to asi kalorickejšia verzia, v americkom štýle, ale u nás dosť veru chutila. A veď Američania sú gurmáni a údajne toto jedlo milujú. Nedávno o tom točil na Spektre týpek, ktorý v svojom programe (Vášnivý jedák Adam Richman ) chodí po reštikách a fastfoodoch USA a všade koštuje nejaké dobroty. Len neviem, či som si návod dobre zapamätala, ale nebolo to zlé.
Čo na to:
300 g kolienok (mali by byť makaróny)400 ml mlieka
1 PL oliv. oleja
40 g masla
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
2 PL hladkej múky
300 g mozzarelly
100 g chedaru
čierne korenie mleté
bazalka čerstvá
cibuľová vňať(mrazená)
zmesné korenie na paradajky
sušené paradajky v oleji
soľ
Ako na to:
Kolienka uvaríme v osolenej vode al dente.
V kastróle rozohrejeme olej, maslo a prihodíme cibuľu pokrájanú nadrobno. Pridáme múku a restujeme do okrova. Zalejeme studeným mliekom a miešame na stíšenom plameni, aby omáčka nezhrčavela. Postrúhanú mazzarellu i chedar vmiešame do hustnúcej omáčky a intenzívne miešame, kým syr v omáčke neprestane byť badateľný. Omáčku dochutíme soľou, korením, pretlačeným cesnakom, posekanou bazalkou a cibuľovou vňaťou.
Paradajky posekáme nadrobno a kľudne ich môže byť viac. Ja som ich z opatrnosti dala málo, ale bolo to príjemné sústo s paradajkou, takže nabudúce....
Posekané paradajky rozmiešame s kolienkami a vlejeme pikantne dochutenú syrovú omáčku. Riadne premiešame.
Zapekaciu misu alebo pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou. Koliekovo-syrovú zmes vyklopíme do pekáča a roztiahneme ju do nie príliš hrubej vrstvy. Povrch posypeme zvyškom syra a dáme do rúry zapekať cca 1/2 hodiny na 190°C. Pri konci zapekania na pár minút zapneme ventilátor.
Po vybratí necháme pár minút v kľude postáť, aby sa porcie jedla pri naberaní nerozpadávali.
Podávame so šalátom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára