Toto ošatkové chlebíkovanie nemá chybu, je to fantastická vec. Ťukám, ťukám si na čelo, keď si spomeniem, ako som skúšala pečenie v rôznych formách, pekáčoch a tak... Má to síce niečo do seba, ale pečenie s ošatkou je čarovné. Ten pohľad, keď vygulíte bochník na plech v rúre a o chvíľu naň pozriete znova, to je ako čarovanie... a pre potechu oka, nosa a hlavne duše :-)))
Čo na to:
Na rozkvas:50 g aktívneho kvásku,
125 g celozrnnej špaldovej múky,
125 g vody
Ďalej:
280 g vody (al. srvátka, cmar ap.)
520 g hladkej múky T650
1 PL trstinového cukru (ale môže byť aj obyčajný biely)
2 čL soli
1 čL drvenej rasce
1,5 čL ľanových semienok
0,5 čL sušenej bazalky
2 PL oleja (repkový, olivový)
neskôr ešte (podľa situácie):
2 PL otrúb
1 PL múky T650
múka na vysypynie ošatky
solamyl na potretie bochníka
Ako na to:
Aktívny
kvások spolu s múkou a vodou spolu dobre premiešame a necháme rozkvasiť
8 - 12 hodín (tak, aby kvások dosiahol svoje maximum). Odoberieme z
neho 50 g na opätovné pokračovanie vedenia kvásku.
Zvyšný rozkvas,
ktorého máme cca 240 - 250 g, dáme do nádoby DP, prilejeme odváženú
vodu, acidko, cukor a dobre spolu premiešame. Odváženú múku preosejeme a
tiež vsypeme do nádobky.
Ak má niekto mladý kvások, ktorý nemá ešte dostatočnú silu, môže mu kľudne pomôcť pridaním trochy droždia... cca 10 g.
Spustíme
program na prípravu cesta a kontrolujeme konzistenciu. Dosypávame podľa
potreby postupne najprv otruby, prípadne múku. Je ťažké vysvetliť, aká
má byť konzistencia cesta, ale povedala by som, že určite dosť tuhšie
ako na buchty, ale nesmie byť úplne tuhé, či tvrdé... to upečieme tehlu.
Keď omáknete vymiesenú guľu cesta, musí byť kompaktné, neprilepené na
steny, nie veľmi lepkavé (na prstoch) ale má byť príjemne mäkké, no nie
príliš, aby sa nerozlievalo...v žiadnom prípade sa nesmie droliť.
Konzistencia sa počas miesenia mení, to vieme všetci, takže s tým
rátame...ešte budeme niečo ku koncu miesenia pridávať.
Asi 5 min
pred koncom miesenia pridáme k cestu pripravenú zmes korenín, soli,
semienka a olej. Vlejeme to spolu naraz a necháme domiesiť a potom
vykysnúť.
Kysnutie bude závislé od nášho kvásku a od teploty, ale radšej nech kysne pomalšie a dlhšie.
Vykysnuté
cesto vyklopíme na plochu jemne pomúčenú. Cesto poprekladáme z rohov do
stredu, potom ešte zhora nadol, natiahneme ho do strán a znova
prekladáme. Nakoniec ho stočíme do bochníka s veľkosťou ošatky, sypneme
ho solamylom zo všetkých strán a vložíme do vysypanej ošatky. Tú vložíme
do mikroténového sakla, zaviažeme a necháme v kľude kysnúť ... čas
kysnutia opäť závisí od sily kvásku a či sme pridali kvasnice, takže u
každého individuálne ... do 2 hodín by mal bochník zdvojnásobiť pôvodný
objem.
Keď
vidíme, že bochník bude čochvíľa súci na pečenie, rozkúrime rúru na
250°C a dáme do nej rovný plytký plech, na ktorom sa bude chlieb piecť.
Na spodok rúry dáme starý pekáč na vodu.
Do kanvice si
pripravíme vodu, ktorú potom použijeme vriacu. Na plech v rúre tesne
pred vložením dáme papier na pečenie a bochník z ošatky vyklopíme na
PNP, plech hneď zasunieme a do pekáča naspodu rúry vlejeme vriacu vodu.
Rúru zatvoríme, kuchynské minútky nastavíme na 15 min a nenecháme si
ujsť radosť zo sledovania krásneho nárastu bochníka na náš budúci
chlebík. Je to krása pozorovať... popritom aj fetujete fantastické
arómy... ja ich milujem :-).
Po uplynutí 15 minút otvoríme rúru,
vyberieme von pekáč a teplotu znížime na 210 - 200°C, je vtedy na
bochník položím kúsok alobalu, aby sa mi neopálil príliš...znova
nastavíme minútky...zase 15 min, potom alobal odstránime, teplotu ešte
znížime na 190 - 180°C a ešte pečieme ďalších 15 - 16 minút.
Rúru
vypneme a nejakú tú minútku môžeme bochník nechať vnútri. Po vybratí ho
položíme na mriežku a postriekame ho zo všetkých strán, aby kôrka
nebola príliš tvrdá. Necháme ho takto úplne vychladnúť.
Tu je hneď po vybratí... ešte je zamúčený :-)
Postriekanie vodou ho zbaví zvyškov nadbytočnej múky a škrobu
Som úplne pobláznená z týchto ošatkových chlebov :-) Je to paráááda!
Musela som upiecť ešte jeden taký istý, aby som presvedčila samu seba,
že to nebola len šťastná náhoda. :-) No a môj najväčší kritik zahlásil,
že tento druhý je ešte o chlp lepší ako bol ten predtým :-) Tak mi to
nedalo a šupla ho sem... s fotkami a pre istotu aj podrobnejší
postup. Čo keby náááhodou...? :-) a zíde sa...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára