nedeľa, 22. marca 2015

Osáče s nutellou a pomarančovým džemom (osie hniezda)

      Už som ich dávno nerobila, ale v jednom mrazničkovom šuplíku ( viem, že sa má hovoriť "v zásuvke" , ale páči sa mi viac "šuplík") som objavila malé utajené dobre zabalené  balíčky orieškov - kešu, liesky a trocha vlašákov. No a čo sa tam majú ponevierať chúdence? Zomlela som ich pekne spolu...vlastne som ich len mixla nahrubo a hneď som vedela, že budú do osích hniezd. Nápad s nutellou sa zdal dobrý každému okrem nášho veľkého maškrtníka. Že vraj škoda nutelly. Ale  potom vyberal z misy iba tie. 


Čo na to:

125 ml vody
125 ml acidofilného mlieka
280   g hladkej múky výberovej
180   g celozrnnej pšen. múky  
    2   žĺtky
  50   g cukru
    1 bal. vanilkového cukru
 1/2 kocky droždia

 1/2 KL soli
  80   g rozpusteného masla

náplň:

orechy pomleté nahrubo
cukor prášk. podľa chuti
trocha mlieka
1/3 KL škorice
pomarančový džem
nutella
hrozienka
trocha oleja

na potretie:
1 bielok + 1 PL mlieka

Ako na to:

Do nádobky DP dáme v uvedenom poradí všetky ingrediencie okrem dvoch posledných (soľ a maslo) a spustíme program na prípravu cesta. Po 10 - 15 min miesenia pridáme soľ a vlažné maslo. Program necháme bežať do konca.

Zomleté orechy pomiešame s práškovým cukrom, škoricou, pridáme trocha mllieka a chvíľu povaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť. Hrozienka opláchneme a namočíme ich do vody, alebo hoc aj do  niečoho tuhšieho,,, napr. rumíka :-). Ale to už závisí od toho, či pečieme pre deti, či máme doma taký šnaps a pod.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme do obdĺžnika, trocha ho potrieme olejom, aby sa nám na cesto dobre natierali mňamky.
Jednu polovicu ňatrieme pomarančovým džemom, druhú polovicu nutellou. Množstvo dáme odhadom.... ale neprehnať príliš.
Obidve natreté polovice posypeme orechovou plnkou... ťažko síce hovoriť o posypávaní, lebo plnka nie je sypká. To nám ale nebráni lyžicou porozhadzovať hrudky plnky a potom ich tou lyžicou tak halabala poroztieraťči v džemovej časti alebo v nutellovej.
Ešte mierne porozhadzujeme precedené hrozienka a celú parádu stočíme do rolády. Konce nezakladáme.
Celú roládu pomastíme maslom a pokrájame na 2,5 - 3 cm hrubé pláty a kladieme ich na plech s PNP.
Trocha ich dotvarujeme, lebo pri krájaní mohli dojsť o fazónu :-).
Plechy s osáčmi zľahka prikryjeme utierkou a necháme im chvíľu na dokysnutie (20 - 25 min).
Pred pečením ich dobre potrieme  zmesou rozšľahaného bielka a mlieka.
Pečieme ich na 180 - 190°C  cca 20 - 25 minút. Upečené postriekame vodou.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...