Jablkové pité mi znie v ušiach strašne divne. Ešte predtým, kým som sa
dozvedela, že koláč sa takto oficiálne volá, sme ho volali tak
familiárne jednoducho Jabkáč. Je to taký celkom obyčajný dedinský
zákusok a pokiaľ viem, tak v našej dedine - Bratislava - ho pozná úplne
každá osoba ženského rodu.
Recept je teda chronicky známy, ale sem ho dávam preto, aby si ho tu raz mohla nájsť aj moja dcéra, keď začne piecť niekedy koláče :-).
Recept je teda chronicky známy, ale sem ho dávam preto, aby si ho tu raz mohla nájsť aj moja dcéra, keď začne piecť niekedy koláče :-).
Čo na to:
250 g polohrubej múky
250 g bielej špaldovej múky hladkej
250 g masla
200 g práškového cukru
2 vajíčka
1 bal. PDP
1 PL mlieka
plnka:
1,5 kg jabĺk
1 KL škorice
kryštál.cukor podľa chuti
mleté orechy (nemusia byť) - ja som teraz nedávala
na potretie:
vajíčko
1 PL mlieka
Ako na to:
Suroviny
zmiesime v mise rukou a potom cesto buď prehnetieme na pomúčenej doske
alebo cesto dáme do robota a necháme ho vypracovať v ňom. Zabalíme ho do
fólie a na hodinu uložíme do chladničky.
Kým
cesto oddychuje, my budeme zarezávať... ošúpeme jablká a postrúhame ich
na hrubých slzičkách štvorbokého strúhadla. Postrúhané vyžmýkame len
tak v dlaniach, aby plnka nebola potom úplne suchá. Ale ani priveľmi
mokrú nechceme. Šťavu vypijeme, ale podelíme sa s rodiinými príslušníkmi
:-)
Na
jabĺčka v mise vytlačíme citrónovú šťavu z 1/2 citróna - to pre
začiatok, premiešame, aby neoxidovali. Kryštálový cukor v primeranom
množstve (cca 4 PL) pridáme spolu s mletou škoricou a zamiešame s
jablkami.
Odstáte
studené cesto vybalíme z fólie a necháme pri izbovej teplote trocha
nahriať. Obidve polovice cesta vyvaľkáme na papieri na pečenie. Jeden
plát aj s PNP vložíme do plechu a na ňom cesto môžeme ešte dovaľkať.
Jablkovú
plnku podľa úvahy môžeme dokysliť druhou časťou citróna. Pravdaže, ak
máme kyslejšie jablká, citrón už nemusíme pridať.
Plnku naložíme na plát cesta v plechu
a rovnomerne ju rozvrstvíme a uhladíme. Jablká posypeme škoricou a kryšt. cukrom ( množstvo podľa sladkosti jabĺk) a kto chce sypne jablká ešte podrvenými orechami. Mne v tomto koláči chutia viac kyslé jablká. Ak je plnka presladená, koláč je dosť fádny. Ale proti gustu žiadna dišputa :-) !
Druhé rozvaľkané cesto zvinieme aj s PNP ako roládu, prenesieme ho na plech
celý balík na plechu rozvinieme po povrchu jablkovej plnky
Papier optarne stiahneme
Povrch horného cesta popicháme vidličkou a potrieme zmesou rozšľahaného vajíčka s mliekom
Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 30 minút.
Necháme vychladnúť, krájame úplne studené
Posypeme cez sitko zmesou práškového a vanilkového cukru (kto chce)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára