pondelok 23. marca 2015

Jablkové pité

    

     Jablkové pité mi znie v ušiach strašne divne. Ešte predtým, kým som sa dozvedela, že koláč sa takto oficiálne volá, sme ho volali tak familiárne jednoducho Jabkáč. Je to taký celkom obyčajný dedinský zákusok a pokiaľ viem, tak v našej dedine - Bratislava - ho pozná úplne každá osoba ženského rodu.  
     Recept je teda chronicky známy, ale sem ho dávam preto, aby si ho tu raz mohla nájsť aj moja dcéra, keď začne piecť niekedy koláče :-). 

Čo na to: 

250 g polohrubej múky
250 g bielej špaldovej múky hladkej
250 g masla
200 g práškového cukru
    2 vajíčka
1 bal. PDP
1 PL mlieka

plnka:
1,5 kg jabĺk
1 KL  škorice
kryštál.cukor podľa chuti
mleté orechy (nemusia byť) - ja som teraz nedávala

na potretie:
vajíčko 
1 PL mlieka

Ako na to:

Suroviny zmiesime v mise rukou a potom cesto buď prehnetieme na pomúčenej doske alebo cesto dáme do robota a necháme ho vypracovať v ňom. Zabalíme ho do fólie a na hodinu uložíme do chladničky. 

Kým cesto oddychuje, my budeme zarezávať... ošúpeme jablká a postrúhame ich na hrubých slzičkách štvorbokého strúhadla. Postrúhané vyžmýkame len tak v dlaniach, aby plnka nebola potom úplne suchá. Ale ani priveľmi mokrú nechceme. Šťavu vypijeme, ale podelíme sa s rodiinými príslušníkmi :-)
Na jabĺčka v mise vytlačíme citrónovú šťavu z 1/2 citróna - to pre začiatok, premiešame, aby neoxidovali. Kryštálový cukor v primeranom množstve (cca 4 PL) pridáme spolu s mletou škoricou a zamiešame s jablkami. 

Odstáte studené cesto vybalíme z fólie  a necháme pri izbovej teplote trocha nahriať. Obidve polovice cesta vyvaľkáme na papieri na pečenie. Jeden plát aj s PNP vložíme do plechu a na ňom cesto môžeme ešte dovaľkať.


Jablkovú plnku podľa úvahy môžeme dokysliť druhou časťou citróna. Pravdaže, ak máme kyslejšie jablká, citrón už nemusíme pridať.
Plnku naložíme na plát cesta v plechu


a rovnomerne ju rozvrstvíme a uhladíme. Jablká posypeme škoricou a kryšt. cukrom ( množstvo podľa sladkosti jabĺk) a kto chce sypne jablká ešte podrvenými orechami. Mne v tomto koláči chutia viac kyslé jablká. Ak je plnka presladená, koláč je dosť fádny. Ale proti gustu žiadna dišputa :-) !


Druhé rozvaľkané cesto zvinieme aj s PNP ako roládu, prenesieme ho na plech


celý balík na plechu rozvinieme po povrchu jablkovej plnky


Papier optarne stiahneme



Povrch horného cesta popicháme vidličkou a potrieme zmesou rozšľahaného vajíčka s mliekom


Vložíme do rúry  vyhriatej na 180°C a pečieme asi 30 minút.


Necháme vychladnúť, krájame úplne studené


Posypeme cez sitko zmesou práškového a vanilkového cukru (kto chce)

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...