utorok 27. júla 2010

Pletenky s celozrnnou múkou


Čo na to:

100 g hladkej múky,
100 g celozrnnej pšeničnej múky,
300 g hladkej chlebovej múky T650,
5 PL majonézy,
1 kopcovitá čL soli,
1 kop. čL cukru,
300 ml mlieka,
PDP,
3/4 kocky čerstvého droždia,
ľanové semienka, resp. iné obľúbené semienka na posypanie

Ako na to:

Obidve hladké múky preosejeme do misy, pridáme celozrnnú múku a prášok do pečiva (PDP), poriadne premiešame.
Do nádoby DP nalejeme mlieko, pridáme majonézu a vsypeme múčnu zmes. Uprostred vyhĺbime malú dolinku, do ktorej nasypeme cukor a rozdrobíme naň droždie. Soľ nasypeme do jedného rohu nádoby a spustíme program CESTO (DOUGH). Počas miesenia po zaznení signálu DP prisypeme ľanové semiačka (alebo aké kto chce).

Po skončení programu cesto vložíme do misy a ručne alebo hnetačom dobre prehnetieme. Prikryjeme a necháme ešte 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme do valca a ten rozkrájame na 8 - 9 rovnakých kúskov. Každý kúsok extra ešte prehnetieme v rukách, pomúčime, sformujeme do bochníčka a necháme stáť na doske ešte pol hodiny, môžeme ich prikryť čistou utierkou, aby neobsychali.


Bochník rozkrojíme na tretiny


a cestíčka zošúľame na šúľce rovnakej dĺžky cca 15 - 18 cm


Konce všetkých troch spojíme a ak chceme mať pletienky ozdobené semiačkami, šulce natrieme bielkom a husto posypeme semiačkami, spletáme



Na konci opäť šulce spojíme v jednom bode, koniec môžeme troška založiť. Kladieme na plech s PNP a necháme ich ďalej v kľude a na teplom mieste.




Šupneme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 15 minút (závisí od konkrétnej rúry. Ja som si pridala ešte ventilátor). Po vybratí z rúry môžeme pečivo natrieť studeným mliekom.



Vyšlo mi 9 pletienok (tu sú tie 3 posledné kusy)


Mňamka na raňajky


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...