piatok, 2. júla 2010

Koláče z rumového cesta

Čo na to:

Cesto:
500 g polohrubej múky,
3 žĺtky,
3 PL práškového cukru (mierne kopcom),
1 čL soli,
100 ml oleja,
4 - 5 PL rumu,
2 PL roztopeného masla

na kvások:
1/2 kocky droždia,
1 hrnček mlieka,
1/2 čL cukru,

Plnka: 
2 bal.tvarohu,
2 žĺtky,
7 PL cukru,
1 vanil.cukor,

hrozienka,
džem

Okrem toho:
maslo na potieranie,

Posýpka:
1 PL rastl. masla,
polohrubá múka podľa potreby
práškový cukor podľa potreby

Ako na to:


Pripravíme kvások, do misy dáme preosiatu múku, žĺtky, soľ. Kvások asi po 10 minútach vlejeme do stredu misy, pridáme olej a miesime cesto. Po chvíli miesenia pridáme roztopené maslo a rum a miesime ďalej. Môžeme samozrejme miesiť ručne, ale lepšie to je buď miesičom alebo v DP. Cesto posypeme múkou a dáme kysnúť.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a sformujeme do podlhovastého bochníka

z ktorého si odkrajujeme asi 1,5 cm hrubé rezy cesta, ktoré pomúčime a vyvaľkáme do oválu

Naložíme naň približne 2 PL tvarohu, pridáme hrozienka


a stočíme do šulca,


ktorý stočíme do kruhu a okraje spojíme a hneď ich ukladáme hneď na plech s PNP

Z cesta odkrojíme malé kúsky, ktoré buď rozvaľkáme alebo len rukou roztlačíme na malé placky. Vyplníme nimi stredy koliesok


a do nich vložíme džem alebo lekvár - nabudúce dám viac, nerozleje sa pri pečení.


Dáme ich ešte kysnúť, potom natrieme maslom a posypeme drobenkou - posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 20 minút.


Sú to také menšie ufá a niekto to má rád pocukrované zmesou práškového a vanilkového cukru

2 komentáre:

haston povedal(a)...

vyzerá to dobre a určite je to aj chutné - až mi slinky tečú... :-)

motýľová povedal(a)...

ďakujem, haston :-D (varecháč, však?) :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...