Čo na to:
cesto - 400 g polohrubej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 1 vajíčko, 100 ml oleja, 1,5 - 2 čL soli, 2 PL zemiakového prášku ( zemiaková kaša v prášku ), 1 celaskon, 3 čL jogurtu (kopcovito) a na kvások :20 g čerstvých kvasníc, 1/2 čL kryšt. cukru, 250 ml mlieka,
plnka - 300 - 400 g šunky alebo šunkovej salámy, 300 g syra (eidam a pod.), 50 - 60 g nivy (ja som dávala fettu), 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, kúsok brokolice, kečup, zopár lístkov bazalky, jarná cibuľka s vňaťou, sušené paradajky v oleji (nemusí byť, ale pasuje to do toho)
na potretie 1 vajíčko, 2 PL mlieka,
okrem toho - ľanové al. sezamové semienka
plnka - 300 - 400 g šunky alebo šunkovej salámy, 300 g syra (eidam a pod.), 50 - 60 g nivy (ja som dávala fettu), 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, kúsok brokolice, kečup, zopár lístkov bazalky, jarná cibuľka s vňaťou, sušené paradajky v oleji (nemusí byť, ale pasuje to do toho)
na potretie 1 vajíčko, 2 PL mlieka,
okrem toho - ľanové al. sezamové semienka
Ako na to:
Klasicky vypracujeme kysnuté cesto, to zn., pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc - po 10 min ho vlejeme k obidvom preosiatym múkam, pridáme jogurt, vajíčko, zemiakový prášok, jogurt, rozdrvený celaskon a soľ. Začneme miesiť a po chvíli pridáme olej. (Ak cesto robíme v DP, postupujeme podľa konkrétnej pekárne - ja napred dávam všetky tekutiny, potom sypké, do stredu kvasnice s cukrom a do rohu soľ). Cesto necháme poriadne vykysnúť.
Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na dve rovnaké polovice, prehnetieme a sformujeme ich do bochníčkov.
Tie potom rozdelíme na 16 rovnakých dielov, opäť sformujeme a necháme ich chvíľu oddychovať.
Zatiaľ pripravíme náplň.
Postrúhame syr, brokolicu pokrájame na menšie kúsky a šunku pokrájame na pásiky alebo štvorčeky.
Cibuľu pokrájame, takisto aj cesnak a vňate (bazalka+cibuľová) a kto chce, može premiešať s vegetou (ja som nechcela).
Medzitým nám podkysli bochníčky, takže 2 si dáme nabok ( budú slúžiť na formovanie stredov). Ostatné budeme postupne rozvaľkávať na elipsy. Rozvaľkaná elipsa by mala mať dĺžku (hlavná poloos elipsy, ak si dobre pamätám :) cca 25 cm a tá druhá poloos záleží na tom, ako veľmi si elispu naplníme.
Rozvaľkané cesto potrieme kečupom, posypeme cibuľovo-cesnkovo-vňaťovou zmesou, dáme zopár kúskov brokolice,
na brokolicu navrstvíme šunku a prikryjeme syrom
Ja som robila aj pár kúskov akože vegetariánsku alternatívu, kde som miesto šunky dala k brokolici fettu a sušené paradajky.
Plnka sa samozrejme dá urobiť podľa toho, čo komu vyhovuje. Pôvodný recept hovoril iba o plátku šunky a troche syra, ale mne sa to zdalo moc suché.
Cesto s náplňou zvinieme ako roládu, stočíme do kruhu a konce spojíme. S tým je vždy asi najväčší problém... robila som to tak, že som jeden koniec rolády vsunula do druhého konca. Ale je dobré cestá trocha aj stlačiť. Potom si z toho ten kruh musíme už len dáko symetricky vytvarovať :))
No a kladieme na plech s PNP - cca 6 ks na jeden plech.
Tie dva bochníčky, ktoré sme si dali bokom, rozkrájame na 14 malých kúskov (ja som medzičasom už dva použila) a potom ich sformujeme do guličiek. V miske si rozšľaháme vajko s mliekom a guličky doň namočíme z jednej strany a túto ovajcovanú stranu hneď vložíme do pripravených ľanových /sezamových semiačok a hneď potom ukladáme do stredov kruhov.
Tie dva bochníčky, ktoré sme si dali bokom, rozkrájame na 14 malých kúskov (ja som medzičasom už dva použila) a potom ich sformujeme do guličiek. V miske si rozšľaháme vajko s mliekom a guličky doň namočíme z jednej strany a túto ovajcovanú stranu hneď vložíme do pripravených ľanových /sezamových semiačok a hneď potom ukladáme do stredov kruhov.
Potom kolesá nastrihneme nožnicami na 6 miestach, potrieme vajíčkom a dáme ešte podkysnúť 15 - 20 minút
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút
Upečené kladieme na mriežku a povrch každého potrieme slanou vodou (1 dl vody + 1 čL soli) Ja som sa už nevedela dočkať, aké to bude, tak som koštovala :))
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára