nedeľa, 7. apríla 2013

Šunkovo-tvarohové slimáčiky


       Včera som mala taký smutný deň :-( fňuk, fňuk :-(    A potom som bola ešte aj hrozne moc nasr.......
.....rdenááá ..... vŕŕŕ :-E  
Kvások, ktorý som si založila už pred dvoma týždňami, ktorý som si pestovala, ofukovala ho, maznala sa s ním, starala sa oň.... mi pošiel :-(((  umrel ... Celú dobu krásne ovocníčkovo voňal, bublal si a robil mi radosť, no a dnes som ho našla ... ách jaj!  Mal akýsi čudný zvrásnený povrch, voňal síce stále pekne, ale v pohári okolo ústia bol akési jemné akoby páperie... :-(  No čo? Naisto to bola pleseň ;-(  aj v druhom pohári, do ktorého som odlievala odobratý kvások, aj na tom to bolo ... bodaj ho!!! A práve teraz, na svoje 14 dňové narodeniny? Akurát by dnes mal 14 dní a mal byť už silný a utiahnuť sám kvasenie celého bochníka ... a tiež akurát, keď mi z e-shopu prišiel plech na bagety...  No tak toto musí mať na svedomí dáky protivný rarášek! FUJ! 
Tak obidva kvásky išli do smetiaka. 
Kdesi som čítala, zrejme na dákych kváskových stránkach, že kvások je ako malé zvieratko, o ktoré sa musíme starať, aby prežilo... (no ale fakt, veď v ňom je kopec rôznych kvasiniek a to sú fakticky také malilinké nevidené zvieratká) ... 

no a tak smútim. A miesto bagiet a chleba som teda upiekla takéto pocheraje... ulitníky akési.
Ale dobré boli.




čo na to:

cesto:
500 g hladkej múky,
250 ml mlieka,
1/2 kocky droždia,
1a1/2 čL soli, 2 čL kryšt. cukru,
100 ml oleja,

plnka:
250 g údeného tvarohu,
200 g údeného mäsa,
100 g anglickej slaniny,
1 vajíčko,
2-3 PL kyslej smotany,
1 čL vegety,
trocha drvenej chilli papriky (nemusí byť, ale je to s ňou super pikantné),
posekaná pažítka (alebo iné bylinky) v ľubovolnom množstve,

na potretie :
1 bielok, 1 PL mlieka, na posypanie: rôzne semienka ( u mňa rasca)

Ako na to:

1) Prísady na cesto dáme do DP v obvyklom poradí - tekuté, sypké a zvolíme program "Cesto"
2) Pripravím si plnku - pomelieme alebo mixneme údené mäso a slaninku a zmiešame so zvyšnými 
    ingredienciami
3) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto posypeme múkou a rozvaľkáme natenko do 
    obdĺžnika
4) Plnku rozotrieme po celom ceste, voľný necháme asi len 3 cm okraj dlhšej strany obdĺžnika
5) Cesto s náplňou stočíme do závinu a rozkrájame ho na 2,5 cm hrubé kolieska.
6) Prenesieme ich na plech s PNP, necháme ich 15 min nakysnúť, zatiaľ zapneme rúru na 200 °C
7) Slimáčiky potrieme zmesou bielka a mlieka, posypeme a dáme do rúry upiecť dozlatista (cca 20 min). 
    Počas pečenia rozprášime do rúry trocha vody, alebo dáme na spodok rúry nádobku s vodou.


1 komentár:

fazula povedal(a)...

mňam! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...