Pri včerajšej ceste cez Záhorie sme pri jednej dedine videli čudné polia s kopčekmi prikrytými čiernou fóliou.
Pestovali tam špargľu. Zaujímalo ma, ako tá rastlinka rastie, ale nedalo sa tam ísť pozrieť, takže stále neviem. Viem teda len, že je to zdravá vec ... zelenina z tých luxusnejších :-)
Uprostred zmienej dediny (Veľké Leváre) mali stánok, kde miestni pestovatelia špargľu predávali a tak som predpokladala, že istotne bude čerstvejšia ako špargľa kúpená niekde v bratislavskom kšefte.
Bolo to tak. Keď som ju čistila, bola krásne krehká, pri prekrojení z nej vytekala šťava.
Čo na to:
špargľa,šunka,
anglická slanina,
mozzarella,
medvedí cesnak,
1,5 čL soli,
1,5 čL cukru,
2 čL masla
omáčka:
1 PL majonézy,
1 PL bieleho jogurtu,
1 PL kyslej smotany,
1 PL parmezánu,
1 PL pokrájaných listov cesnaku medvedieho,
1 strúčik cesnaku,
soľ, mčk
Ako na to:
Špargľu očistíme a odkrojíme tvrdé konce. Opláchneme ju a rozdelíme ju na kôpky podľa počtu porcií. Jednotlivé kôpky špargle zviažeme bielou niťou a dáme variť do vody s cukrom a soľou 10 minút. Potom ju vyberieme a necháme schladnúť.
Do zapekacej misky uložíme tenké plátky anglickej slaniny. Na ňu poukladáme listy cesnaku medvedieho.
Na dosku položíme plátok šunky a anglickej slaniny. V slanine obalíme špargľový balíček zo spodnej časti a potom celý balíček zabalíme do šunky tak, aby hlavičky špargle zostali voľné. Zo šparglí odstránime nite.
Všetky balíčky uložíme na listy cesnaku v zapekacej nádobe, na každý balíček dáme kúsok masla a vložíme zapekať do rúry ( 180°C, asi 5 - 6 min).
Kým sa robí špargľa, pripravíme studenú omáčku jednoduchým zmiešaním ingrediencií.
Po 5 minútach uložíme na špargľové balíčky kúsky mozzarelly a dáme späť do rúry zapekať ešte pár minút.
Podávame s ľubovolne upravenými zemiakmi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára