utorok 18. júna 2013

Gulášová polievka


   Gulášová polievka nikdy nesklame a nepoznám nikoho, kto by ju nemal rád. Teda u nás doma sa obľube teší...to keby ste videli :-)....
No ale dnes som to prehnala so štipľavými ingredienciami a obávala som sa, že sa tak svojim stravníkom veľmi nezavďačím :-/  Chachachaaáááá...:-) ale len na začiatku. Keby neboli lievance ako druhý chod, tak neviem, neviem :-) No fakt dobrý vynález táto gulášovka :-).
 

Čo na to: 

1/2 kg mäsa - hovädzie (pliecko, krk, glejovka) alebo bravčové (pliecko, krk)
4 zemiaky
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 zelená paprika
2 PL paradajkového pretlaku
4 PL oleja
2 čL papriky
1/2 čL mčk
1/2 čL rasce
2 čL soli
1,5 čL majoránky
1,5 - 2 PL hl. múky

Ako na to:

Cibuľu a dva strúčiky cesnaku speníme na oleji, pridáme mletú papriku a hneď ako ju pomiešame pridáme očistené a pokrájané mäso, pridáme mčk, rascu, soľ a chvíľu restujeme. Keď sa vydusí šťava, pridáme paradajkový pretlak a restujeme ďalej. Prihodíme zelenú papriku pokrájanú nahrubo, ja som pridala ešte 3/4 chilli papričky. 


Po chvíli restovania a stáleho miešania celú zmes podlejeme horúcou vodou tak, aby hladina bola do výšky mäsa.

Uzavrieme tlakový hrniec a počkáme, kým začne signalizovať vytvorený tlak pary. Vtedy  znížime na minimum a môžeme (ale isteže nemusíme) nastaviť kuchynské minútky cca na 20 minút. Potom hrniec otvoríme a zistíme skutkový stav. Ak je mäso potrebné ďalej variť, môžeme doplniť (ak treba) trocha vody a po uzatvorení tlakáča varíme ďalej. 

Kým sa mäso dusí v hrnci, očistíme zemiaky a pokrájame ich na kocky. Na varenie zemiakov použijeme hrniec, v ktorom budeme mať nakoniec polievku. Zemiaky dáme ale variť do menšieho množstva vody slabšie osolenej . 

Keď je mäso v tlakáči hotové, celý jeho obsah  prelejeme do hrnca k uvareným zemiakom. Premiešame a dochutíme podľa vlastného uváženia. Len pozor, lebo takéto horúce sa dochucuje veľmi problematicky! Ja som v tejto chvíli pridala ešte zopár riadnych kvapiek chilli omáčky :-) a potom pálilo jak ďas :-D (mňam)!
Hrniec s polievkou dáme znova na sporák, nech si chvíľu povrie, kým pripravíme zátrepku. Tú pripravíme z trochy studenej vody a hladkej múky - rozšľaháme metličkou a vlejeme do vriacej polievky. Necháme povariť s prídavkom majoránky cca 4 - 5 min. a potom odstavíme mimo zdroja tepla.
Zatiaľ očistíme a prelisujeme ďalší cesnak, ktorý pridáme do trocha vychladnutej polievky.




6 komentárov:

Amelie povedal(a)...

co je mčk?

nigina povedal(a)...

mčk = mleté čierne korenie :-) Na MMB sa tá skratka už dosť vžila, tak som si ani neuvedomila. Sorry :-)

Amelie povedal(a)...

Přeložit asi jako pepř?

nigina povedal(a)...

áno, presne... my na to nemáme jednoslovné adekvátne vyjadrenie :-( A slovo použiť slovo "korenie" ako sa bežne u nás označuje pepř je podľa mňa nepresné, lebo výraz zahrnuje všetky možné korenia. A hovoriť 3 slová "mleté čierne korenie" je tiež akési ujeté... Tak ja som ako Ivan Mládek s tými skratkami :-D

Anonymný povedal(a)...

mčk = piper predsa;)

nigina povedal(a)...

No tak slovo piper sa vôbec nenachádza v Slovníku slov. jazyka, takže zrejme je to dáke nárečové slovo, ktoré nie je známe ostatným.
Inak piper v angl. znamená gajdoš :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...