piatok 20. decembra 2013

Segedín ( v tlakáči )

   Všimla som si, že receptov na segedín je fúra, ale je mi to jedno, nepozerám už žiadny. Raz, už dávnejšie, som videla na TV Paprika varenie tohto jedla. Varil ho maďarský kuchár a pekne každý krok zdôvodňoval. Presne tak sa mi to páči. A odvtedy robievam segedín podľa neho. 
   (Ak dávajú vzdelávací program o varení, malo by to byť povinné. Také programy "Bez servítky alebo Prostřeno" sú dosť nanič z kulinárskeho hľadiska. Príprave jedla sa kamera venuje minimálne a čo sa týka receptov, škoda reči).


Čo na to: 

3/4 kg bravčového mäsa ( krkovička, chudší bôčik, prípadne zmes pliecko+bôčik - mäso má byť tučnejšie)
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1/4 čL mleté čierne korenie (mčk)
1a1/2 čL mletá červená paprika (mčp)
1/2 čL ostrej papriky (alebo kayen)
1 feferónka (nemusí byť, ale pasuje tam)
soľ
1 bobkový list
2 L bravčovej masti ( ja dávam olej )
700 g kyslej kapusty
1/2 kelímka kyslej smotany
2 čL hladkej múky

Ako na to:

Cibuľu pokrájame nadrobno a mäso po umytí osušíme papierovou utierkou a pokrájame na kúsky. Mäso nezbavujeme tučných častí, lebo vraj  do kapusty má ísť tučnejšie mäso (hovoril Maďar).



Do tlakáča dáme masť (olej) a vhodíme cibuľu. Po chvíli restovania pridáme i cesnak pokrájaný na plátky.


 Po orestovaní pridáme mäso, koreniny a soľ.


Premiešame a restujeme. Keď máme orestované, pridáme bobkový list a feferónku, podlejeme horúcou vodou a tlakáč uzavrieme. Od chvíle natlakovania necháme dusíť 18 - 20 minút. 



Zatiaľ si pripravíme kapustu. Kto má rád segedín poriadne kyslý, tak kapustu len trocha vyžmýka (vodu zachytiť a odložiť). Ja kapustu oplachujem, to znamená, že ju dám do misy, pustím na ňu studenú vodu a premiešam, prelejem cez sito (trocha vody zachytím a odložím). Potom kapustu vyžmýkam a pokrájam, aby v segedíne neboli dlhé fúzy.

Tlakáč stiahneme zo sporáka, vložíme do drezu a necháme ho aspoň pol minúty "dofučať", potom do drezu 
pustíme studenú vodu, ktorá tlakáč zospodu trocha ochladí. No a potom už môžeme vodu pustiť aj zvrchu  na tlakáč. Hrniec otvoríme a zistíme, že mäso je už takmer zmäknuté, vrátime späť na sporák a do hrnca pridáme pokrájanú kapustu. Podľa potreby dolejeme tekutinu - kysliaci dolejú zachytenou kapustovou šťavou, ostatní dolejú vodu. 
Hrniec opäť uzavrieme a necháme variť pod tlakom 15 minút. Nemusíme sa báť, mäso sa v kyslom nerozvarí na cimpr-campr.


Keď je teda kapusta mäkká, pripravíme zátrepku. V hrnčeku rozrobíme kyslú smotanu s trochou vody a pridáme hladkú múku. 

 
Opäť prešľaháme, aby sme nemali hrčky a vlejeme do vriaceho jedla.



 Zamiešame a povaríme aspoň 5 minút.


    Počas tohto času zistíme, čo kapuste chýba a či jej vôbec čosi chýba. Možno bude treba trocha prisoliť a kto chce, môže pridať tú odloženú kyslú šťavu. (Ja som práve naopak pridala troška cukru :-) lebo kyslé nezjem).  Treba pamätať na to, že varením sa kyslá chuť zdvýrazní a taktiež kyslá smotana jedlo okyslí. Tak pozor, lebo ak prekyslíte, budete si šuškať do uška.
  

 Podávame s domácou knedľou... jedine a jedine s domácou knedľou. Kupované knedle sú strašné. Môžu pokaziť celkový dojem z jedla. Tak sa im radšej treba vyhnúť.

 
Ja toto jedlo nejak veľmi nemusím, ani deti, ale muž sa ním ide zadrhnúť.

   Ešte jeden nápad, ktorý prezradila mojej kolegyni kuchárka v jedálni: "Na konci vmíšajte do kapusty nehétek škorice" :-))) Ak chcete, vyskúšajte to. Ja som vyskúšala, ale nehétek je asi dosť veľa. Trocha to prerážalo a nechutilo nám veľmi. Viackrát som už neskúšala.

2 komentáre:

Akeber povedal(a)...

Tak toto je najchutnejšie jedlo na celom svete :D zbožňujem segedín. A tvoj vyzerá vynikajúco až sa mi slinky zbiehajú. Krásne a ničím nerušené vianočné sviatky prajem ♥

nigina povedal(a)...

Ďakujem, Akeber :-) a tiež Ti želám krásne pokojné Vianoce s Tvojou rodinou ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...