Taký podobný, len trocha abstraktnejší slniečkový koláč som raz videla na nette a inšpirovala som sa. Upiekla ho Ivetka zo Senice, s ktorou sa tak trolilinka internetovo poznáme z MMB.sk... Takže Ivka, ďakujem za inšpiráciu.
Potešil sa hlavne manžel, ktorý preochotne zomlel mak, ako vždy, keď chystám čosi sladké makové :-)))
Čo na to:
250 g hladká múka250 g polohrubá múka
1/2 kocky kvasníc (21 g)
2 kopcovité PL kryštál. cukru
1 bal. vanil. cukru
1 čL vanil. esencie
250 ml mlieka
2 žĺtky
60 g masla (1/4 veľkého masla)
1/2 čL soli
Ako na to:
Najprv
si pripravíme plnky podľa vlastnej úvahy, receptu. Koláč je
najzaujímavejší, ak je v ňom viac druhov plniek a plníme veľmi štedro.
Ja som si pripravila orechovú, makovú a makovo-lekvárovú.
Orechy
(môžu byť rôzne druhy) si pripravíme a skontrolujeme, či náááhodou
čert, ktorý nikdy nespí, nespôsobil, že medzi orechami zostal kúsok
škrupiny alebo dáka nečistota.
Potom orechy opečieme nasucho na liatinovej panvici (alebo keramickej). Zvýrazní sa tým vôňa i chuť orechov. Potom ich pomelieme.
Zomletý mak dáme do kastrólika, pridáme cukor podľa chuti, zalejeme mliekom a varíme makovú kašu :-)
Tekutinu odparíme až do želanej hustoty makovej plnky.
Úplne rovnako si počíname i s orechovou plnkou. Bez ochutnania plnky to nepôjde, takže pri množstve cukru sa riadime svojou chuťou.
Do uduseného maku i do orechov dáme cca 1 čL mletej škorice, posekanú kandizovanú citrusovú kôru .
Ja som dala citrónovú kôru do makovej plnky a do orechovej pomarančovú. Okrem toho som si spomenula, že mám od pred Vianoc naložené hrozienka v rume. Áno, presne v tejto sklenke s nápisom "Nitroglycerol" :-)) (nie kvôli rumu ale kvôli tým hrozienkam, ktoré sú strašne dobré, keď sú také rumom nacucané) :-)
Takže hrozienka aj s trochou rumu som pridala k orechovej dobrote.
Do makovej plnky som pridala nakrájané sušené figy.
Z
ingrediencií na cesto vymiesime cesto - najjednoduchšie to je v DP, kde
ládujeme podľa pravidla: najprv mokré suroviny, potom sypké. Takže
vlejeme vlažné mlieko, žĺtky, rozpustené maslo a vsypeme múku. Do
jedného rohu pridáme soľ, do protiľahlého cukor a droždie. Spustíme
program na prípravu cesta.
Ak
niekto zarába cesto ručne alebo ručným elektrickým hnetačom, tak najprv
zarobí kvások - do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobené droždie a po
chvíli ho vlejeme do misy s preosiatou múkou, do ktorej sme primiešali
soľ. Pridáme ešte zvyšný cukor a esenciu. Hnetačom zamiesime všetko
spolu, aby nikde v mise nezostala voľná múka (bude to husté, môžete
pridať odhadom ešte pol deci mlieka). Ďalej pridáme roztopené vlažné
maslo a žĺtky. ( Ak pridávame tuk do cesta, v ktorom nie je múka
kompletne zapracovaná do cesta, tuk sa s ňou zmieša a obalí reťazce
polysacharidu v múke a kvasinky z droždia nemôžu na polysacharid dobre
účinkovať. Cesto potom zle kysne. Podobne to platí aj o vajíčkach, takže
vajcia a tuk dávame vždy do polospracovaného cesta).
Vymiesime pomerne tuhé cesto. Ja som ho robila takto hnetačom a potom som ho capla ešte do DP.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, spracujeme do bochníka
a rozkrájame na 12 rovnakých dielov. Malé bochníčky necháme na doske prikryté utierkou asi 15 - 20 minút.
Nakysnuté bochníčky budeme postupne vaľkať do tvaru kruhu s priemerom asi 12 - 15 cm.
Na rozvaľkaný kruh bohato naložíme plnku
a kruh s plnkou sformujeme do tvaru akejsi "lodičky", tak, že na protiľahlých stranách kruhu cesto stlačíme k sebe. Kým nebudeme mať naplnené všetky kolesá, je lepšie lodičky neuzavrieť úplne. Ponecháme si tak možnosť na konci pridať alebo ubrať časť plnky v nejakom segmente.
Takto naplníme jedenásť kolies a vzniknuté segmenty výslednej slnečnice ? kladieme na plech s PNP.
Ak nám zvýšila plnka, môžeme ešte popridávať a potom už jednotlivé buchtiská uzavrieme úplne. Dobre ich postláčame a na plechu ich upravíme do pravidelného tvaru
Dvanáste koleso naplníme inak.
Najprv v ňom urobíme pomocou radielka 4 x zárez smerom do stredu
kruhu, aby stred zostal vcelku. Do stredu tohto kruhu dáme plnku a
protiľahlé kruhové výrezy zdvihneme
a pricapkáme k plnke, čím vytvárame kvázi lupene ružičky. Potom podvihneme ďalšie výrezy a sformujeme
Takto vzniknutú ružičku položíme do stredu tak, aby zčasti ležala na špiciach plnených "lodiek".
Celé dielo potrieme olejom a dáme ešte 20 minút kysnúť napr. na sporák.
Nastavíme
teplotu rúry na 180 °C . Prichystáme si vajíčko (alebo len bielok) s 1
PL mlieka a dobre rozšľaháme na kompaktnú zmes.
Zmesou ponatierame každú skulinu koláča a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme do zlatohneda cca 30 minút ( u mňa) v elektrickej rúre (vrchný a dolný ohrev).
Po upečení kvetinu položíme na mriežku a potrieme maslom
2 komentáre:
Slnečnica vyzerá úžasne. Narobila si mi chute, hoci som po sviatkoch prejedená sladkého. Len by som potrebovala vediť koľko orechov a maku si si namlela. Určite upečiem v krátkej dobe.
Jarmilka, použila som hrnček vlašských orechov (viac som už nemala) a pár deka kešu, ktoré som chcela minúť (cca 5 - 7 dg). Maku bolo asi 120 g, ale keby bolo viac, nevadilo by. Môžeš urobiť aj tvarohovú plnku, alebo aj pudingovú, alebo akou zvykneš plniť buchty.
Želám ti úspešný nový rok :-)
Zverejnenie komentára