sobota 25. januára 2014

Obrátené Babka rezne - v tlakáči

    
    Obrátené rezne snáď pozná každý. Vyklepe sa hovädzie, osolí sa, okorení a znova sa vyklepú v strúhanke. Potom sa  vykúpu v rozšľahaných vajíčkach, opečú v panvici na oleji, vložia do pekáča, trocha sa podleje vývarom, ( ktorý sa zvykne istým spôsobom individuálne dochutiť) a prikryté idú do rúry dusiť sa, kým vsiakne šťava do mäska. Fertig! 

      Nepoznám nikoho, kto ich nepozná a kto ich neje okrem babky. Dôvod je mi známy, ale vraj to je inak. Nie je to vôôôôbec kvôli jej zubom :-) , je to kvôli tomu, že hovädzie je také húževnaté, musí sa predlho robiť a potom sa z neho vyvarí chuť :-D :-D :-D a jej sa to už potom ani nechce jesť :-) 

     No a preto dnešné obrátené rezne boli z bravčového mäsa a nedusili sa v rúre ale v tlakáči. Boli mäkké až, až... moc...také babkovské, aby sa  nadlábla.
     Tak ak ste na tom s babkami podobne a príde vás pozrieť, môžete sa inšpirovať. A dajú sa urobiť aj z kuracích pŕs, len dusiť kratšie. Budú až móóóc mäkké, také pre malé deti alebo babky, dedkov.


Čo na to: 

bravčové rezne (stehno, krkovica... poťažne kuracie prsia)
soľ
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
chilli
cesnak
cibuľa
strúhanka
vajíčka
vývar

Ako na to:

Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a posypeme podľa úvahy niečim pikantnejším (chilli, ostrá paprika, alebo nejaká pálivá zmes korení) . Kto nechce, nemusí. 
Potom zoberieme mikroténový sáčok, dáme doň strúhanku, vložíme rezeň a cez sáčok  znova naklepeme. Takto vlastne do rezňov vklepeme strúhanku. 
Rozšľaháme vajíčka s trochou mlieka ( na jedno vajco dáme 1 PL mlieka). Vajec treba viac ako pri normálnych rezňoch .... asi 2 vajcia na 5 rezňov strednej veľkosti.
Do panvice dáme rozohriať olej, vedľa nej si dáme misku s vajíčkami, v ktorých postupne vyobraciame rezne. Vajco necháme trocha stiecť a hneď vložíme do panvice. 
Vypečené rezne vyberáme do taniera. 
V tlakáči orestujeme pokrájanú cibuľu spolu s cesnakom (množstvo aké len chcete), sypneme 1 čL papriky a podlejeme 1/2 litrom horúceho vývaru (zeleninovým, alebo aký máte) a naukladáme rezne. Množstvo tekutiny na podliatie nemôže byť úplne malé ( teda to minimum, ktoré sa žiada pre tlakáč), lebo aj obal rezňov časť pohltí, časť sa odparí a nechceme zoškrabovať  rezne prilepené na dne hrnca :-) . No a sósik, ktorý vznikne z rozdusenej cibule a cesnaku sa bude celkom hodiť.
Hrniec uzavrieme a dusíme 15 minút . 
Hotové... alebo kto chce, môže zahustiť šťavu zátrepkou  - v pohári rozmiešame asi  3 PL studenej vody s 1 čL solamylu (al. gustinu), vlejeme do vriacej šťavy a chvíľu povaríme.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

prave urobene, moc chutnucke :)

nigina povedal(a)...

Super :-) teším sa :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...