piatok 7. februára 2014

Parené buchty (pripečené)


     Také jedlo, ako sú parené buchty, by som nazvala vyslovene chlapským jedlom. Kým sú deti malé, je to dosť jedno, milujú ich tak chlapci ako i dievčatká. No rokmi sa vzťah u dievčatiek k tomuto jedlu mení :-) Asi to poznáte. Dali by ste si síce, ale viete, že to je kalorická bomba. Tak radšej s nimi preč a ani počuť! Mužom tá láska zostáva a dopriavajú si ich naďalej. Teda ak im ich má kto urobiť.
      Ja som tomu môjmu urobila. Veď pohoda, mňa to neotravuje. Ale ako si tak na nich pochutnával, povedal : "a prečo ich neurobíš niekedy také chrumkavé?" No a ja v šoku (preháňam) , že čo to je za trdlovina, aby parené buchty boli chrumkavé? No a on, že áno, sú zospodu pripečené a trocha aj zboku a sú to vraj parené. A v detstve to jedol a spomínal na ne celý život. No jasne, babkine! Od babky veru už nič nezistíme :-(

     Ale na MMB.sk som raz na to fakt naďabila. Hneď som vedela, že to musí byť to čudo. Tak som si povedala, že skúsim. No, ale "skutek utek" :-)... poznáte tiež? Akosi som sa bála ísť do postupu, kde sa do rozhorúčeného hrnca s olejom leje voda. Kto trocha čuchol k fyzike, tak musí vedieť, čo by bolo, keby.....

     No ale odrazu cez víkend taká relácia, že Nebíčko v papuľke. A šéf tam odrazu začal o týchto buchtách. A potom som videla, ako to spravil. A dostala som odvahu i ja. No a vydarilo sa to báječne :-) . Pravdaže, človek si musí dávať pozor, aby sa tou parou nepopálil, ale dá sa to. Pomohla mi pokrievka a kuchynská rukavica :-) . No a dobré je, ak je pokrievka priehľadná...sklenená.

     No a mali ste vidieť toho môjho! Aj keď pomakoval celé okolie taniera :-) Ale  nechcel sa nechať odfotiť  :-)  :-)  ...


Čo na to:

cesto:
rovnaké ako na knedle
z uvedeného množstva ingrediencií urobíme cca 12 - 14 ks buchiet
(mne sa páči ako ich volajú v Česku... blbouny :-)

Ako na to: 

Zamiesime cesto na knedle a prikryté necháme vykysnúť cca 3/4 hodiny.

Robila som  práve knedle a tak som pridala suroviny a z 1/3 cesta som vyskúšala tieto blbouny.

Takže vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho a rozkrájíme na štvorce alebo môžeme vykrojiť kolesaá .
 Na každý kúsok cesta dáme primerané množstvo hustého lekváru a zabalíme ich ako batôžky.  Dáme si záležať, aby pri tepelnej úprave lekvár nevytekal.
Batôžky zaguľatíme otáčaním na doske medzi oboma dlaňami a necháme ich  postáť prikryté utierkou aspoň 1/2 hodku

Zoberieme si panvicu alebo široký kastról s hrubším dnom a pokrievkou. 
Do panvice dáme 2 PL oleja a necháme ho rozohriať. Batôžky vkladáme nie celkom vedľa seba, lebo ešte sa zväčšia, tak aby mali kam rásť. Necháme ich chvíľu voľne  pripekať. Samozrejme regulujeme teplotu, aby sa olej neprepaľoval. Omrkneme ich zospodu a keď sú už trocha pripečené, zoberieme si pokrievku do jednej ruky, do druhej vezmeme hrnček s vodou - cca 1 - 1,5 dl . Pokrievku si držte pred sebou (ako štít :-) a z protiľahlej strany šupnite do panvice vodu a rýchlo priklopte pokrievkou. Potom len čakáme, buchty sa paria. Znížime teplotu ale nie celkom na minimum. Prvých 5 - 6 minút neodkrývame!!! Ak sa medzitým voda odparila, potom jej môžeme troška pridať.Celkovo ich máme v panvici 10 - 11 minút, ak sme teda robili  blbouny :-) bežnej veľkosti .
Ďalšiu várku robíme rovnako, len panvicu vytrieme kuchynským papierom, pridáme zas olej a pokračujeme rovnako.
Hotové vyberieme na tanier a čím skôr ich popicháme, aby z nich vyšla para. Je to dôležité, aby sa "nepokašľali" - nezrazili .-)

No a už zostáva len ich posypať niečim, čo máte radi - makom, opečenými prézlami, tvarohom s cukrom, alebo čímkoľvek iným ...  zo školy si pamätám aj  posyp s kakaovým cukrom :-(  Každému podľa jeho gusta. Ešte môžete zvýšiť energetickú hodnotu pokvapkaním posýpky horúcim roztopeným maslom :-)... ale bacha na cholesterol !
Toto bol len zákusok po nedeľnom obede...... a po ňom  nasledovala ešte jedna  pripečená... dupľa :-)

     No hlavne, že som to konečne vyskúšala. Dokonca mi to príde zrazu jednoduchšie ako keď som ich robievam na paráku.



4 komentáre:

iGurman povedal(a)...

Tiež mám rád keď sú pripečené o okraj hrnca, ale takto som to ešte nikdy neskúsil. To musím vyskúšať. Voda do horúceho oleja, júúúj to bude sranda :-)

nigina povedal(a)...

Vyskúšajte, budem sa tešiť :-) Toho oleja tam nie je veľa, takže je rozliaty po celom dne a trocha už aj ubudlo, kým sa spodok buchiet pripekal. Pokrievku len nadvihnite smerom od seba (ako obranný štít)a vodu vlejte rýchlo, hneď priklopte.
Tiež som sa obávala, ale bolo to bez problémov. Na ruku s hrnčekom si môžete dať chňapkovú rukavicu.

Unknown povedal(a)...

Prilieva sa studena voda?

nigina povedal(a)...

Áno, ja som prilievala studenú. teda nejak špeciálne som nedávala pozor, či je úplne studená, alebo vlažná. Na tom nezáleží. Len dávajte pozor, aby ste dobre pevne držali v rukavici hrnček pri nalievaní a neobarili sa. Na tom záleží oveľa viac. Želám Vám, nech sa dielo vydarí :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...