Dnes som mala velikánsku radosť. Včera som nakŕmila kvások tak poriadne, aby ho bolo dosť na dnešné pečenie. Kvások vybehol náááádherne, takmer až vyskočil z pohára. Potom podvečer som zarobila cesto. Chcela som chlieb podobnej kvality, ako ten, čo som naposledy piekla podľa Ivky Trhoňovej (Primapekárna). Ale teraz som už recept pozmenila, ponechajúc samozrejme základné suroviny v patričných množstvách. Obmena nebola veľká, ale efekt bol parádny.
Myslím, že to je asi najlepší chlieb, aký sa mi kedy podaril. Môj maškrtný a náročný muž povedal to isté, aj keď pôvodne ma skritizoval, že som si povymýšľala zmeny.
Čo na to:
25 g ražného kvásku pravidelne vedeného
150 g vody
150 g ražnej celozrnnej múky
ďalej:
180 g vody
100 g celozrnnej pšeničnej múky
260 g chlebovej múky T650
8 g droždia
2 čL soli
2 čL rasce
2 čL trstinového cukru
1 čL trstinovej melasy
1 tabletka celaskonu
1 PL oleja
Ako na to:
Večer pred pečením chleba rozmiešame ražný kvások s vodou a po pridaní
múky všetko spolu vymiešame dohladka. Kvások namnožíme na potrebné množstvo.
Na druhý deň odoberieme z kvásku malé množstvo (opäť 25g) na pokračovanie vedenia kvásku.
Zvyšný kvások presunieme do nádobky DP, pridáme odváženú vodu, rozdrvený celaskon, melasu , dobre premiešame a pridáme obidve preosiate
múky, soľ, rascu a cukor (do rohov).
Spustíme program CESTO a necháme miesiť. Keď pekáreň spracovala múku do kompaktnej gule, pridáme olej a potom už necháme miesiť ďalej a kysnúťv DP.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto poprekladáme a
sformujeme.
Vytvorený bochníček vložíme do silikónovej chlebíkovej
formy, ktorú netreba ničím vytierať ani vysypávať. Vložíme ju do väčšieho mikroténového či polyetylénového sakla a necháme dokysnúť cca 20 - 25 minút. Občas skontrolujeme, či cesto nie je prekysnuté (jamka urobená prstom by zostala).
Tu je nakysnutý bochník - fotené v sakli.
Rúru zapneme na 220 - 210°C pred koncom dokysnutia bochníka.
Vyberieme ho zo sakla a opatrne ho vložíme do rúry a prikryjeme ho zhora alobalom. Okrem toho dáme na spodok aj pekáč s horúcou vodou. Pre istotu rúru aj vysprejujeme (boky a spodok rúry).
Kuchynské minútky nastavíme na 30
minút a máme zatiaľ frei :-). Po tejto polhodine odstránime alobal a pečieme ešte 15 minút pri 180°C .
Upiekol sa dobre, len som ho mala pred dokysnutím narezať.
Po vybratí zo silikónovej formy chlieb posprejujeme zo všetkých strán vodou a necháme ho chladnúť tak, aby zo všetkých strán mohlo unikať teplo.
No a krájame až po vychladnutí .
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára