Dnes som robila v špajzi poriadok
s múkami a ešte som objavila veľký pohár tvrdého slivkového lekváru. A
to ma nakoplo, alebo inšpirovalo, lebo taký tvrdý lekvár sa na tieto
"moravské bochty" hodí najlepšie. Nie sú namočené do masla a do cukru,
ako to na Morave tradične robia, lebo tento luxus si upierame z
pochopiteľných kalorických dôvodov :-)
Neodpustila
som si pridať do cesta aj trocha ražného kvásku, ktorý sa mi zbiera pri
kŕmení kvásku. Už som raz dávala do cesta na pizzu a bola to balada.
Chcela som ho využiť aj teraz, hoc i do sladkého... veď sa to odporúča. A
veru je to pravda, cesto tým získava body navyše.
Čo na to:
500 g polohrubej múky15 g čerstvého droždia
200 ml mlieka
75 ml bieleho jogurtu
50 ml vody
60 ml oleja (nie olivový)
3 ks žĺtiek
3 čL kryštál.cukru
1,5 čL soli
2 PL ražného kvásku (kopcom) - (môže sa vynechať, ale pridať asi 5 g droždia)
Plnka:
500 g tvarohu (Pilos v kýbliku)
podľa chuti práškový cukor
z 1/2 citróna nastrúhaná kôra
troha citrónovej šťavy (1/2 citróna)
hrozienka
slivkový lekvár
na potretie:
40 ml oleja
1 bielok + 1 PL mlieka
Posýpka:
1,5 čL masla
polohrubá múka podľa potreby
práškový cukor podľa potreby
Ako na to:
Do vlažného mlieka dáme roztopiť cukor a rozmrvíme droždie, zakryjeme a počkáme, kým kvasnice vybehnú.
Múku
preosejeme, osolíme a premiešame, urobíme do jej stredu jamku a
vlejeme do nej vybehnuté kvasnice s mliekom. Pridáme jogurt a ražný
kvások (kvások nemusí byť, ale môže, lebo robí v ceste dobrú službu -
cesto nie je prekvasnicované, skôr naopak a pritom je oveľa jemnejšie a
nadýchanejšie. Zostane aj dlhšiu dobu svieže). Pripravíme si vlažnú vodu
a cesto začneme miešať(rukou, hnetačom) a vodu pridávame podľa potreby
po lyžiciach.
Keď je múka
vmiešaná do cesta, pridáme žĺtky, soľ a olej a znova premiešame. Doladíme
hustotu cesta tak, ako potrebujeme a cesto vypracujeme. Zakryjeme misu s
cestom a odložíme ho kysnúť. Cesto behom necelej hodiny vybehne
nádherne snáď aj na trojnásobok (bolo pekné počasie, takže napomohlo k
tomu).
Pripravíme si plnku : tvaroh, cukor, citrónovú šťavu rozmiešame a pridáme postrúhanú kôru.
Hrozienka
umyjeme, opláchneme na sitku a v miske ich zalejeme teplou vodou.
Necháme ich stáť a zlejeme ich asi po hodine a necháme odkvapkať.
Nakysnuté
cesto položíme na pomúčenú dosku a sformujeme do podlhovastého
bochníka. (Ja som asi 1/3 z neho odkrojila a dala späť do misy, lebo z
toho cesta som neskôr robila praclíky).
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a rozkrájame na štvorce.
Na
každý štvorec dávame 1 PL tvarohovej plnky a hrozienka. Zabalíme do
batôžka a batôžky kladieme na plech s PNP, kde ich necháme kysnúť.
Poriadne ich ponatierame oeljom.
Čajovou
lyžičkou urobíme do batôžkov priehlbiny, ktoré naplníme lekvárom, potom
koláče potrieme zmesou rozšľahaného bielka a mlieka a posypeme
posýpkou, čiže drobenkou pripravenou zo zmesi masla, múky a cukru.
Koláče
dáme do vyhriatej rúry 190°C a pečieme ich cca 13 - 15 min. so zapnutým
ventilátorom. Môžeme posprejovať vnútorný priestor rúry, pomáha to
krásnemu nabehnutiu koláčov.
Hotové koláče nezabudneme trocha zvrchu posprejovať.
Tieto
koláče sa po upečení zvrchu namočia do misky s roztopeným maslom a
pocukrujú sa. Kto chce, môže to tak spraviť, lebo je to skvelé, ale ja
to tak nerobím. Koláče sú skvelé aj bez toho. No odskúšať si to môžete
na jednom či dvoch kúskoch :-)
Z tej odloženej tretiny som urobila slané praclíky.Cesto nebolo nijako výrazne sladké, takže to bolo fajn.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára