Mala som v chladničke zvyšok zarobenej bigy, tak som ju musela nejako zužitkovať, aby nevyšla nazmar.
Keď robím niečo s bigou, alebo hoc aj so starým cestom (old dough), mám radosť a teším sa na výsledok, ktorý je vždy fajn, poteší. A aj teraz bolo tak :-)
100 g špaldovej celozrnnej múky
280 g chlebovej múky T650
50 g polohrubej pšeničnej múky
60 ml mlieka
60 ml bieleho jogurtu
100 ml vody
1 KL sladenky
1 KL melasy
2 KL soli
2 PL oleja
10 g droždia (čerstvé) ja som pridala aj veľkú lyžicu ražného kvásku (nie aktivovaného, len z toho zberného kvásku, ktorý mám po kŕmení kvásku - na zlepšenie chuti a trávenia )
Pečivo s bigou je asi najlepšie, lebo vo vnútri je krásne nadýchané a mäkké aj druhý deň. Druhý deň ho len troška osviežim (poprskám) a dám do rúry so zapnutým ventilátorom... hneď ako začne voňať, vypnem a po minútke vyberiem. Ale to už som písala aj skôr.
Keď robím niečo s bigou, alebo hoc aj so starým cestom (old dough), mám radosť a teším sa na výsledok, ktorý je vždy fajn, poteší. A aj teraz bolo tak :-)
Čo na to:
230 g bigy100 g špaldovej celozrnnej múky
280 g chlebovej múky T650
50 g polohrubej pšeničnej múky
60 ml mlieka
60 ml bieleho jogurtu
100 ml vody
1 KL sladenky
1 KL melasy
2 KL soli
2 PL oleja
10 g droždia (čerstvé) ja som pridala aj veľkú lyžicu ražného kvásku (nie aktivovaného, len z toho zberného kvásku, ktorý mám po kŕmení kvásku - na zlepšenie chuti a trávenia )
Ako na to:
Do nádobky DP vložíme odváženú bigu (ja som pridala aj lyžicu kvásku), pridáme vlažnú vodu, vlažné mlieko rozmiešané s jogurtom. Všetko premiešame silikónovou vareškou a necháme postáť. Neskôr pridáme sladenku a melasu, odvážené a preosiate múky zmiešané so soľou. Hore dáme droždie a spustíme program na prípravu cesta. Po chvíli, keď vidíme, že všetka múka sa nabalila do cestovej gule a to má správnu konzistenciu, pridáme aj olej. Bude to chvíľu nepríjemne čvachtať, ale fakt len chvíľku.
Čítala som, že tuk a tiež vajcia či žĺtok sa majú dávať do cesta neskôr, lebo ak sa reťazce škrobu či bielkovín v múke obalia tukom, kvasinky majú sťažený prístup k nim alebo dokonca znemožnený. A tak časť múky nemôže uvolňovať lepok a sťažuje sa kysnutie.
Necháme program pracovať až do ukončenia. Hotové vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha ho prepracujeme, poprekladáme a sformujeme. Chvíľu ho necháme stáť.(5 - 10 min)
Cesto rozkrájame na 10 - 12 kúskov a opäť ich necháme chvíľku stáť. Potom ich sformujeme do tvaru, ktorý si predstavujeme. Kladieme ich na plech s PNP, zakryjeme utierkou alebo fóliou a necháme ešte 20 pokysnúť.
Rozšľaháme bielok s lyžicou mlieka a lyžicou oleja, a pred pečením ponatierame pečivká, hneď aj posypeme semienkami a/ alebo soľou.
Vložíme do rúry a pečieme 15 min pri 200 °C.
Upečené postriekame vodou alebo ponatierame mliekom či vodou. Necháme vychladiť zo všetkých strán.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára