nedeľa 8. júna 2014

Bryndzové halušky





Čo na to:

600g zemiakov,
400 g polohrubej múky, 
1 vajíčko, 
2 čL soli, 
aspoň 1dcl mlieka,
voda podľa potreby, 
1 vajíčko, 
soľ, 
1/4kg bryndze, 
pol kelímka kyslej smotany alebo aj celý kelímok, 
(cibuľková vňať), 
údená alebo oravská slanina - množstvo dľa chuti

Ako na to:

Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame


a vhodíme do mixéra (ak sa niekomu chce strúhať ručne, môže :) , prilejeme trocha vody, aby sa lepšie mixovalo.


Zemiakový mix dáme do misy, zalejeme mliekom a pridáme hladkú múku (niekto používa polohrubú, ale asi sa z toho nestrieľa, lebo som to vyskúšala a rozdiel nebol temer žiadny).


Prisypeme toľko múky, aby bol pomer zemiakov a múky 1:1 ( dajte to baj očko a musí vzniknúť hustejšia zmes, ale nie zase prihustá... asi ako na zemiakové placky), capneme k tomu 1 celé vajíčko (ale nemusí to byť, ak bojujete s cholesterolom), zvyknem pridať vodu, keď je to príliš husté. Pridať čajovú lyžičku soli.


 Kým začneme hádzať halušky, nakrájame si slaninku a dáme ju opekať, strážime, aby sa tuk neprepalil


 a popritom už do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou pretláčame cesto cez haluškár.


 Ak je cesto veľmi husté, halušky budú dosť tvrdé, takže pozor na to. Ak by bolo cesto riedke, halušky by sa rozvárali, lebo priveľa škrobu by sa z nich vyvarilo. Halušky klesnú na dno, ale o malú chvíľku vyplávajú a už, už budú hotové. Nechajme ich však ešte trolinka povrieť,


potom už v pohode sitkom vyberieme a opláchneme pod tečúcou vodou. Potom do vriacej vody môžeme hádzať ďalšiu várku cesta a opakujeme. Aby sa halušky nepolepili, nalejeme na ne trochu masti z už vypraženej údenej slaniny (ale môže byť olej). Na halušky dáme bryndzu, ktorú sme si pred začiatkom práce vybrali z chladničky, aby nebola veľmi studená. Môžeme pridať aj pár lyžíc kyslej smotany,

  zamiešame, na tanieri posypeme vypraženou slaninkou a keď je sezóna jarnej cibuľky, ozdobíme zelenou cibuľkovou vňaťou.  Môj otec mal rád halušky aj s praženou cibuľou.


Moja dcéra, veľký znalec a najväčší papkáč halušiek, má rada, keď sú halušky slizké, takže my sme ich po vytiahnutí z vody  nepreplachovali;  alebo prepláchneme len polovicu zo všetkých halušiek. (Neprepláchnuté by sa po vychladnutí úplne lepili, takže treba robiť len toľko, aby sa hneď minuli).




2 komentáre:

Sabuliatko povedal(a)...

my sme tiež haluškomilovníci :)

nigina povedal(a)...

No u nás hlavne deti :-) Obidve ich majú v obľube a ešte langoše alebo haruľa :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...