Čo na to:
600g zemiakov,
400 g polohrubej múky,
1 vajíčko,
2 čL soli,
aspoň 1dcl
mlieka,
voda podľa potreby,
1 vajíčko,
soľ,
1/4kg bryndze,
pol
kelímka kyslej smotany alebo aj celý kelímok,
(cibuľková vňať),
údená
alebo oravská slanina - množstvo dľa chuti
Ako na to:
Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame
a vhodíme do mixéra (ak sa niekomu chce strúhať ručne, môže :) , prilejeme trocha vody, aby sa lepšie mixovalo.
Zemiakový mix dáme do misy, zalejeme mliekom a pridáme hladkú múku (niekto používa
polohrubú, ale asi sa z toho nestrieľa, lebo som to vyskúšala a rozdiel
nebol temer žiadny).
Prisypeme toľko múky, aby bol pomer zemiakov a múky 1:1 ( dajte to baj
očko a musí vzniknúť hustejšia zmes, ale nie zase prihustá... asi ako
na zemiakové placky), capneme k tomu 1 celé vajíčko (ale nemusí to byť,
ak bojujete s cholesterolom), zvyknem pridať vodu, keď je to príliš
husté. Pridať čajovú lyžičku soli.
Kým začneme hádzať halušky, nakrájame si slaninku a dáme ju opekať, strážime, aby sa tuk neprepalil
a popritom už do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou pretláčame cesto cez haluškár.
Ak je cesto veľmi husté, halušky budú dosť tvrdé, takže pozor na to. Ak
by bolo cesto riedke, halušky by sa rozvárali, lebo priveľa škrobu by
sa z nich vyvarilo. Halušky klesnú na dno, ale o malú chvíľku vyplávajú
a už, už budú hotové. Nechajme ich však ešte trolinka povrieť,
potom už v pohode sitkom vyberieme a opláchneme pod tečúcou vodou. Potom
do vriacej vody môžeme hádzať ďalšiu várku cesta a opakujeme. Aby sa
halušky nepolepili, nalejeme na ne trochu masti z už vypraženej údenej
slaniny (ale môže byť olej). Na halušky dáme bryndzu, ktorú sme si pred
začiatkom práce vybrali z chladničky, aby nebola veľmi studená. Môžeme
pridať aj pár lyžíc kyslej smotany,
Moja dcéra, veľký znalec a najväčší papkáč halušiek, má rada, keď sú halušky slizké, takže my sme ich po vytiahnutí z vody nepreplachovali; alebo prepláchneme len polovicu zo všetkých halušiek. (Neprepláchnuté by sa po vychladnutí úplne lepili, takže treba robiť len toľko, aby sa hneď minuli).
2 komentáre:
my sme tiež haluškomilovníci :)
No u nás hlavne deti :-) Obidve ich majú v obľube a ešte langoše alebo haruľa :-)
Zverejnenie komentára