utorok 12. augusta 2014

Zálesácka krkovička

          Je to namarinovaná vyklepaná krkovička upečená so spústou cibule a údeným. Je zvláštne pikantná a nie každému môže teda vyhovovať. Určite sa príliš nehodí pre malé deti. Povedala by som, že  je to také jedlo pre chalanov, pre trampov a mlaďochov, ktorí nemusia rátať kalórie, lebo k jedlu sa nenormálne hodí ešte pohár piva.





Čo na to:

5  plátkov bravčovej krkovičky
5  plátkove údenej krkovičy (alebo iný druh údeného)
2  veľké cibule
4  strúčiky cesnaku
zopár plátkov oravskej slaniny
staroanglická horčica
mleté čierne korenie
korenie gyros
soľ
 
marinovanie:
mleté čierne korenie
gyros korenie
1 PL sójovej omáčky
piri - piri omáčka
3 PL oleja
čerstvý rozmarín

Ako na to:

    Deň pred prípravou naložíme plátky krkovičky pod konské sedlo, vysadneme na koňa a jazdíme po horách, aby sa mäso ..... :-)))))  Pardoón! To bol vtip :-P Raz dávno som čítala čosi podobné v nejakej Winetouovke ... medvedie tlapy sa museli takto predpripraviť..:-)

     Tak teraz už normálne... Večer naklepeme krkovičku, okoreníme z jednej strany mletým čiernym korením a pláty kladieme na seba, takže sa nakorenia obe strany. Potom pláty prevrátime a korením ich gyrosom, opäť ich kladieme na seba.
Do nádoby, v ktorej bude ležať mäso, dáme olej, sójovku a koreniny tak odoka. Premiešame a ešte pridáme rozmarínové lístky. Jednotlivé pláty mäsa potrieme marinádou zo všetkých strán. Soľ nedávame, aby mäso nepustilo zbytočne šťavu. 
Cibuľu pokrájame na kolieska a cesnak naplátkujeme. Povkladáme ich pomedzi plátky krkovičky, uzavrieme a nádobu vložíme do chladničky. 

     Na druhý deň plátky mäsa narýchlo opečieme v panvici, olej nepridávame.
Do pekáča dáme zopár plátkov údenej oravskej slaniny a časť cibule a cesnaku z marinády. Na to poukladáme krkovičkové plátky, ktoré potrieme pikantnou horčicou. Zakryjeme zvyšnými kolieskami cibule a zakryjeme plátkami údeného. Polejeme malým množstvom vody ( menej ako 1 dl).
Celý pekáč zakryjeme alobalom, ktorý dobre utesníme. Vložíme do rúry a pečieme pri 200°C 1 hodinu.
Potom snímeme alobal, mäso pooblievame vypečenou šťavou a väčšinu výpeku odlejeme mimo. Pekáč dáme späť do rúry a pečieme odkryté, aby mäso chytilo trocha kôrku. Stačí už len 15 minút.
V pôvodnom recepte sa mal výpek rozmixovať spolu s pečenou cibuľou a slaninou a pridávala sa šľahačka. 
To mi prišlo dosť čudné na zálesácky spôsob, takže som to neurobila. Nechala som výpek v panvici len zredukovať a pridala som na zjemnenie kúsok masla. Aj to už bolo priveľa na zálesákov, nie? :-)

     Prílohou by mali byť asi zemiaky z pahreby, ale my sme mali pečené na plechu v rúre :-) a k tomu uhorkový šalát.

1 komentár:

Ajka povedal(a)...

Tak tohle je přesně pro ty moje chlapy, vyzkouším:-))
Ajka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...