Je to namarinovaná vyklepaná krkovička upečená so spústou cibule a údeným. Je zvláštne pikantná a nie každému môže teda vyhovovať. Určite sa príliš nehodí pre malé deti. Povedala by som, že je to také jedlo pre chalanov, pre trampov a mlaďochov, ktorí nemusia rátať kalórie, lebo k jedlu sa nenormálne hodí ešte pohár piva.
Čo na to:
5 plátkov bravčovej krkovičky
5 plátkove údenej krkovičy (alebo iný druh údeného)
2 veľké cibule
4 strúčiky cesnaku
zopár plátkov oravskej slaniny
staroanglická horčica
mleté čierne korenie
korenie gyros
soľ
marinovanie:
mleté čierne korenie
gyros korenie
1 PL sójovej omáčky
piri - piri omáčka
3 PL oleja
čerstvý rozmarín
Ako na to:
Deň pred prípravou naložíme plátky krkovičky pod konské sedlo, vysadneme na koňa a jazdíme po horách, aby sa mäso ..... :-))))) Pardoón! To bol vtip :-P Raz dávno som čítala čosi podobné v nejakej Winetouovke ... medvedie tlapy sa museli takto predpripraviť..:-)
Tak teraz už normálne... Večer naklepeme krkovičku, okoreníme z jednej strany mletým čiernym korením a pláty kladieme na seba, takže sa nakorenia obe strany. Potom pláty prevrátime a korením ich gyrosom, opäť ich kladieme na seba.
Do nádoby, v ktorej bude ležať mäso, dáme olej, sójovku a koreniny tak odoka. Premiešame a ešte pridáme rozmarínové lístky. Jednotlivé pláty mäsa potrieme marinádou zo všetkých strán. Soľ nedávame, aby mäso nepustilo zbytočne šťavu.
Cibuľu pokrájame na kolieska a cesnak naplátkujeme. Povkladáme ich pomedzi plátky krkovičky, uzavrieme a nádobu vložíme do chladničky.
Na druhý deň plátky mäsa narýchlo opečieme v panvici, olej nepridávame.
Do pekáča dáme zopár plátkov údenej oravskej slaniny a časť cibule a cesnaku z marinády. Na to poukladáme krkovičkové plátky, ktoré potrieme pikantnou horčicou. Zakryjeme zvyšnými kolieskami cibule a zakryjeme plátkami údeného. Polejeme malým množstvom vody ( menej ako 1 dl).
Celý pekáč zakryjeme alobalom, ktorý dobre utesníme. Vložíme do rúry a pečieme pri 200°C 1 hodinu.
Potom snímeme alobal, mäso pooblievame vypečenou šťavou a väčšinu výpeku odlejeme mimo. Pekáč dáme späť do rúry a pečieme odkryté, aby mäso chytilo trocha kôrku. Stačí už len 15 minút.
V pôvodnom recepte sa mal výpek rozmixovať spolu s pečenou cibuľou a slaninou a pridávala sa šľahačka.
To mi prišlo dosť čudné na zálesácky spôsob, takže som to neurobila. Nechala som výpek v panvici len zredukovať a pridala som na zjemnenie kúsok masla. Aj to už bolo priveľa na zálesákov, nie? :-)
Prílohou by mali byť asi zemiaky z pahreby, ale my sme mali pečené na plechu v rúre :-) a k tomu uhorkový šalát.
1 komentár:
Tak tohle je přesně pro ty moje chlapy, vyzkouším:-))
Ajka
Zverejnenie komentára