Veľmi rada robím s kysnutým cestom, asi som sa v detstve málo hrávala na piesku s formičkami a kýblikmi a lopatečkami :-))) a teraz si to vynahradzujem. Ešteže takéto blbnutie je aj trocha užitočné :-).
Nikde neviem zohnať raznice na kaiserky, objednávať som to nechcela, veď poštovné stojí viac ako samotné raznice :-) . Manžel sa chcel blysnúť a pokúsil sa urobiť mi radosť - vlastnoručne mi raznicu urobil.
No panečku! Som čumela :-) a tak som ju hneď aj išla vyskúšať.
Čo na to:
160 g starého cesta ( štartér - OD )100 g hladkej múky špeciál
100 g polohrubá múka výberová
100 g celozrnná múka špaldová
100 g chlebová múka T650
30 g ražná múka chlebová
70 g múka pšeničná semolina
15 g droždia
330 g tekutiny (mlieko : biely jogurt : voda = 1:1:1)
1 vajíčko
1 celaskon
2 PL masla
2 KL ražného kvásku
1 PL kryštálového cukru
2 KL soli
na posypanie:
ľubovolné semienka
soľ
Ako na to:
Staré cesto odvážime, nastriháme ho do nádobky DP, pridáme kvások (ak nemáme kvások, nedáme). Prilejeme odmeranú tekutinu s rozdrveným celaskonom.Jednotlivé múky odvážime a preosejeme, spojíme ich v jednej mise a pridáme soľ. Rukou premiešame a vsypeme do nádobky.
Hore na múku rozdrobíme kvasnice a posypeme ich kryštál. cukrom.
Nádobku vložíme do DP a spustíme program CESTO. Po chvíli kontrolujeme konzistenciu miešaniny a pridáme roztopené maslo spolu so žĺtkom.
Necháme vymiesiť a vykysnúť v DP.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, trocha zvrchu posypeme, sformujeme do bochníka a necháme stáť pár minút.
Potom cesto rozkrojíme na dve časti a tie rozkrájame na približne rovnaké kúsky. Mne vyšlo 13 kúskov, každý cca 80 g (vážila som ich) a jeden taký menší podšmrdok :-) . Sformujeme ich do bochníčkova a necháme opäť chvíľu stáť prikryté.
Po krátkom oddychu formujeme. Bochníčky rozšúľame na doske na doske na dĺžku cca 35 - 40 cm , na doske preložíme a urobíme z neho slučku
a voľné konce zastrčíme podľa obrázku - jeden nahor a druhý nadol. Kladieme na plech s PNP
Takže zopár som ich urobila týmto spôsobom a na ďalšej časti bochníčkov som vyskúšala raznicu
Išlo to krásne, ľahučko a rýchlo... tešila som sa...
fakt ako na pieskovisku .-))) Ale tešila som sa len do chvíle, kým som ich nevidela nakysnuté.... väčšina sa roztvorila a musela som ich naprávať .-( Zrejme by bolo treba ich klásť na plech naopak.
Ale asi sa vrátim ku klasike formovania zo šúľca. Alebo treba tomuto vychytať blchy, po pár skúsenostiach s raznicovaním .
Kaiserky necháme na plechu podrásť v rúre, do ktorej sme vložili starý pekáčik s horúcou vodou. Takto krásne nabehnú. Potom ich vyberieme von, rúru nastavíme na 180°C a kým sa vyhrieva, kaiserky potrieme zvyšným bielkom, ktorý sme rozmiešali s lyžicou vody alebo mlieka. Taktiež ich posypeme semienkami a soľou.
Plechy môžeme dať naraz do rúry a pečieme s ventilátorom cca 20 - 23 min dozlatista. Ak treba, uprostred pečenia môžeme zmeniť poschodia plechov.
Upečené kaiserky poukladáme na rošt vychladnúť, aby okolo nich prúdil vzduch. Postriekame ich vodou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára