piatok 22. augusta 2014

Marinované vrabce v paprikovej omáčke s opekanými zemiakmi


      Pomerne jednoduché jedlo, nenáročné na prípravu i suroviny a pritom si na ňom pochutí každý. Pobytom v marináde sa mäsko stáva úplne krehkým, jemne pikantným a šťavnatým. Dobre sa k nemu hodia opekané zemiaky podčiarknuté  výraznou paprikovou omáčkou. 
Preto som ani nerobila žiadny šalát, úplne postačila nakrájaná surová zelenina, u mňa to boli paradajky.



Čo na to:

4 kuracie prsia
marináda:
3 PL slnečnicový olej
2 PL kečup
2 PL biely jogurt
2 PL kyslá smotana
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
korenie garam masala
kayenn korenie
1 PL solamyl

ďalej:
2 PL olej
1 cibuľa
1 - 2 biele papriky
2 strúčiky cesnakové
mletá červená paprika

čerstvé oregano
troška hl. múky
1/2 PL masla
vývar
soľ

opekané zemiaky:

zemiaky
hlad.múka

voda
soľ
rasca
olej

Ako na to:

Marinovanie:
Kuracie prsia opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Nenaklepávame.
Koreniny na marinádu zmiešame v pomere asi 1/2 čL z každého a zmesou trocha poprášime kuracie prsia. Potom ku zvyšnej  koreniacej zmesi pridáme ešte trocha červenej mletej papriky a solamyl, pridáme kečup, olej, jogurt a smotanu. Marinádu premiešame, aby bola kompaktná. 
Kuracie prsia pokrájame na hrubšie kúsky, cca 3 - 3,5 cm. Vložíme ich do uzatvárateľnej nádobky, zalejeme marinádou a  riadne premiešame. Vložíme do chladničky na 24 hodín marinovať. 

Po vybratí z marinády kúsky mäsa najprv osolíme,  zľahka obalíme v múke a vkladáme do rozpáleného oleja, kde ich zo všetkých strán rýchlo opečieme. 

Omáčka
V inej panvici orestujeme na oleji cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájanú papriku, koreniny a restujeme spolu domäkka. Neskôr poprášime trochou hladkej múky, ktorú zarestujeme spolu a podlejeme trochou vývaru. Z druhej panvice pridáme opečené kuracie mäso, prikryjeme pokrievkou a chvíľu dusíme. Občas aj zamiešame, ak treba prilievame po troche vývar. 
Kto chce, môže omáčku nakoniec prepasírovať alebo aspoň mixnúť ponorňákom. Ja som nerobila ani jedno ani druhé, aj keď hladká omáčka vyzerá lepšie. 
Do hotového jedla vhodíme rozpustiť maslo, pridáme oregano a prelisujeme doň cesnak, prípadne ešte dosolíme. 

Opekané zemiaky
Zemiaky ošúpeme a opláchneme pod tečúcou vodou. Potom ich dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme celú rascu a varíme. Keď začnú vrieť, osolíme ich. Uvaríme ich ale nie celkom. Potom ich zlejeme a môžeme ich nechať trocha vychladnúť. 
Vo veľkej panvici rozpálime olej a po častiach vkladáme zemiaky, ktoré sme čiastočne obalili v múke zmiešanej s rascou (môžeme pridať aj mčk alebo iné, podľa okolností). Zemiaky opekáme zo všetkých strán a dávame pozor, aby sa nespálili. Najlepšie je používať pritom silikónovú pinzetu, ale kým som si ju zadovážila, tak som používala súčasne obracačku s vidličkou... ale bola to hrozná otrava. Hotové zemiaky vyložíme na papierovú utierku a zvrchu trocha dosolíme.



2 komentáre:

Sabuliatko povedal(a)...

Ahoooj, hľadala som nejakú mňamku na zajtrajšiu oslavu, už mám mäsko v marináde, zajtra si spravíme toto papaníčko na obed :)

nigina povedal(a)...

Tak nech všetkým chutí :-) a prajem vydarenú oslavu :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...