Vôbec som dnes nemienila piecť tortu, dokonca som neplánovala piecť čokoľvek. Ale bola som k pečeniu "niečoho" vyprovokovaná situáciou doma. Tak som narýchlo prelistovala zopár receptov, ktoré som si "onehdá" sprivatizovala pri browsovaní nettom a naďabila som na niečo, čo má byť veéééľmi rýchlo hotové, dokonca vraj za 10 minút a bez šľahania. No ale bol to zrejme iba reklamný trik :-) Naletela som.
Ale nevadilo mi to, práveže ma to začalo baviť ako pri hre...ako keď sme na pieskovisku robili koláčiky.
Čo sa týka zdobenia, tak sa priznávam, že to nie je moja silná stránka. Nemala som fakt žiadnu predstavu, ako to bude vyzerať, keď skončím :-) . Jahody z polovice v čokoládovej poleve vyzerajú na fotke senzačne, ale na mojej torte poliatej čokoládovou polevou mi pripadali ako dáka vytrhaná repa ležiaca na zablatenom poli :-))) Niéééééé!
Krému bolo pôvodne dosť veľa, aj zvýšilo, ale po tom, čo sa v kuchyni objavil manžel-likvidátor, som musela improvizovať so šľahačkou :-). Vyzerá to premrštene, viem... a koštovka bude až zajtra... tak
uvidíme, čo to bude zač.
Ale viem už teraz, že chuť korpusu je bezva. Koštovala som :-) Korpus sa upiekol krásne, bol celý symetrický, akurát že nebol rovný, ale bol to kopec. Taký kopček v strede. No tak ten som zrezala a ochutnala som. Poviem len, že som bola príjemne prekvapená... na takú mochlaninu zmiešanú v mise, to bolo až úplne, úplne mňamózne.
Čo na to: cesto
1 hrnček polohrubej múky,
1hrnček mletých orechov,
1 prášok do pečiva (PDP),
2 PL kakaa,
3/4 hrnčeka kryšt. cukru
5 vajec
1 tvaroh
4 PL mlieka
1/2 hrnčeka oleja
Na pokvapkanie korpusu trocha rumu
Ako na to:
1) Kým začneme s cestom, zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 200°C.
2) Do misy vyklepneme celé vajcia, pridáme olej a tvaroh - rozmiešame len tak varechou. Pridáme všetky
ostatné suroviny a dobre varechou premiešame. Mlieko pridáme až nakoniec, môžeme i trocha viac, ak
je cesto veľmi husté.
3) Cesto vylejeme do okrúhlej formy alebo na plech s PNP a vložíme do rúry.
4) Sedíme v kuchyni so špajdľou a rozmýšľame, čo si zajtra oblečieme do práce a ako budeme stíhať
všetky tie naprogramované tortúry a popritom občas mrkneme na pečúci sa korpus. Špajdľu
zapichneme a vytiahneme, lebo je ešte zababraná od cesta. Pieklo sa to asi 3/4 hodiny.
5) Upečené dáme vychladnúť.
6) Vychladnutý korpus rozpolíme a necháme ešte trocha oddýchnuť. Pokvapkáme ho rumom. Ja som nemala, tak som v koňaku rozmiešala trocha rumovej esencie.
6) Vychladnutý korpus rozpolíme a necháme ešte trocha oddýchnuť. Pokvapkáme ho rumom. Ja som nemala, tak som v koňaku rozmiešala trocha rumovej esencie.
Čo na to: krém
430 ml mlieka,
1 čokoládový pudingový prášok
2 PL kryšt. cukru do pudingu
2 čokoládky Milena
200 g masla + 2 PL práškového cukru
Ako na to:
1) V časti studeného mlieka rozšľaháme pudingový prášok
2) Zvyšok mlieka dáme zohrievať a pridáme 2 PL kryš. cukru a rozlámané čokoládky
3) Mlieko s čokoládkami občas pomiešame, aby sme napomohli ich rozpusteniu.
4) Do horúceho mlieka vlejeme studené mlieko zmiešané s pudingovým práškom a stále miešame. Keď
začne hustnúť, znížime na minimum a varíme ešte 1 minútu, pričom neustále dobre miešame.
5) Po minúte varu puding odstavíme a dáme vychladnúť. Občas zamiešame, aby sa neutvorila šupa.
6) Vyšľaháme maslo s práškovým cukrom.
7) Do masla postupne zašľahávame studený puding - vždy po lyžici, aby sa krém nezrazil. Celé vyšľaháme.
8) Krém na trieme na jednu časť korpusu, prikopíme druhou časťou a potrieme vrch a boky.
8) Krém na trieme na jednu časť korpusu, prikopíme druhou časťou a potrieme vrch a boky.
Čo na to: poleva
čokoláda Figaro na varenie,
kúsok Cery, 1 PL oleja
Ako na to:
Čokoládu rozlámeme na tabličky, dáme do porcelánovej misky, pridáme ceru a prikryté šupneme do mikrovlnky na dve minúty. Po vybratí dobre rozmiešame, pridáme olej, znova zamiešame a dáme ešte na 30 sekúnd do MW. Polejeme povrch. (Ako ľahko sa to napíše... pche! len ako to spraviť, aby povrch bol krásny rovný...ako klzisko? To nech mi niekto napíše :-)
No ale čo? Na trápenie máme dôležitejšie veci, nie? Aj Jamie Oliver vraví, že to vôbec neva, ak domáce fettuccine nie sú úplne jeden ako druhý :-) , aspoň je vidieť, že sú poctivé domáce :-D No a keď to platí o rezancoch, a nemusia byť tvarovo krásne ideálne, tak prečo by to nemalo platiť aj o poleve? :-)
To je zatiaľ všetko :-) Teším sa na raňajky... dám si kúsok tejto veci :-) a potom o tom napíšem oslavnú ódu :-)))))))))) lebo mám tušáka, že chutiť to nebude zle.
No veru tak. Ešte sa treba naučiť aj pekne pokrájať. Dáky kurz? alebo rada? Dobre by padlo :-) Ale viem, že keď bude treba narýchlo tortu, tak túto mám overenú :-) A snáď aj v zdobení urobím dáky pokrok!
3 komentáre:
Náhodou super! ukladám na krízové situácie :-)
:-) Ďakujem, Gabriel ... presne, je to vhodná alternatíva pre krízové situácie :-D
dakujem za recept. podarilo sa :-) robila som z broskvami a šlahačku. jahody neboli aj tak to bolo super:-)
Zverejnenie komentára