streda 18. septembra 2013

Domáce pletenky

Nemám veľmi v obľube pečivo, ktoré sa predáva v obchodoch. Úplná hrôza sú tie obyčajné rožky z Kauflandu. Keď trocha postoja, tak sa už vôbec nedajú jesť. Tak čo človeka napdne, ako si pomôcť? Jasne, dá ich do rúry zohriať alebo ako môj muž, ktorému sa nechce čakať, fukne ich do hriankovača.
Príšerné! Rožky sú ako prach. Rožky z Lidla, Tesca, Billy sú ako z gumy. Na povrchu vyzerajú celkom fajn, no ak začnete žuť, nemá to konca... guma, guma!
Tie obchody za to asi nemôžu, berú pečivo, aké pečú pekárne.

Ale veď ja viem, že za komančov sa jedli. Veď aj teraz sa jedávajú (ja nie! a just nie!), ale zmenili sa časy, už naozaj by to mohli robiť lepšie. Majú kadejaké vymoženosti v pekárňach, zahraničné linky, ale furt len chrlia tieto trápne produkty. To akože prečo? Lebo sú lacné? A musí byť lacné vždy hnusné?

No dobre, to bola jedna kategória pečiva. Kaiserky sú dosť známe pečivo a občas si ho kúpim napr. cestou do práce, keď som nestihla raňajky doma. Niekedy sa dajú akceptovať a občas je aj toto pečivo "nadraka".
Nedávno to bolo, chuť total bezvýrazná, akési nedopečené...  a vraj to robia z mrazeného polotovaru. No bodaj ich hus kopla! Ale veď keby dobré boli, tak ok... no nie sú.. teda nie vždy. Nedržia kvalitu.

Také že celozrnné rožky z Kauflandu poznáte? Stoja o dosť viac ako tie obyčajné, či štandardné. Kupovali sme ich, chutili nám. Ale postupne sa na nich stále niečo menilo a teraz je to už akoby iný výrobok. Je to menšie, vo vnútri akoby nedopečené a chuť je podobná, no nie som si už vôbec istá, či to je ten istý výrobok.
Nebudem tu menovať plejádu pečivových výrobkov, ale keď sme sa v škole dozvedeli,aké rôzne aditíva sa dávajú do pekárenských výrobkov, došlo mi nevoľno. Radšej na to nemyslieť, lebo to by už človek vlastne nemohol nič kúpiť. Na druhej strane, ak budeme pred tým zatvárať oči a kupovať tie "fejky"  i ďalej, tak za pár desiatok rokov môžeme byť prekvapení svojimi diagnózami. Až potom začneme rozmýšľať, aké svinstvo sme pojedli a prečo?
Nie je lepšie teda premôcť sa a urobiť tomu koniec? Obetovať trochu času a urobiť pre svoju rodinu pečivo, v ktorom sú normálne veci a nie farby, stabilizátory, zmäkčovadlá, urýchľovače, zvýrazňovače chutí, podporné čudné pomocné kypridlá, konzervanty a čo ja viem čo ešte som zabudla? Veď ak  človek trocha rozmýšľa a pozrie sa na pečivo, ktoré je nafúknuté, a pritom má smiešnu hmotnosť, musí mu napadnúť, že niečo tu nie je v poriadku. (To len môjmu mužovi také veci nedochádzajú.) Cesto má byť pekne vykysnuté na dvojnásobok, ale do nekonečna to normálne nejde.
Môžete si prečítať i tu a pozrieť tu 

Ja viem, že som sa príliš rozkecala, ale štve ma to. Väčšina ľudí chodí do práce a potom  v unavenom stave miesto oddychu má ešte doma vypekať pečivá a chleby? No ale keď tá kvalita...  Tak mi napadlo, ako by sa asi pekárom páčilo, keby po svojej pracovnej šichte prišli domov a museli by napríklad... napríklad by museli začať učiť svoje decko doma, lebo v škole to odflákli... ? Ako by sa im pozdávalo, keby si museli šiť oblečenie, pretože to kúpené by sa nedalo nosiť, lebo by v ňom bola kopa chemikálií a zle by aj sedelo... Ako by sa im páčilo po práci ísť pásť husy, dojiť kravy... hmm? Ale to sa týka skoro všetkého, skoro každého. No a to už som zabŕdla do veľkého problému asi...

Tak prejdime radšej k tomu môjmu pečivu.



Čo na to:

200 g celozrnná pšeničná múka
300 g hladká múka výberová
1 tbl. celaskonu
2 PL zemiakovej kaše
320 ml mlieka
1/2 čerstvého droždia (21 - 23 g)
2 PL masla
1 žĺtok
1 čL kryšt. cukru
1,5 čL soli

na potretie: žĺtok + trocha mlieka
na posypanie: ľubovolné semienka, soľ 

Ako na to:

Mlieko zohrejeme v MW, pretože potrebujeme ho mať vlažné (nie horúce!!!), dáme doň cukor a rozmrvené droždie. Necháme vzísť kvasinky cca 5 minút. 
Zatiaľ odvážime a preosejeme obidve múky, pridáme do nej soľ a rozdrvený celaskon, premiešame a dáme do MW roztopiť maslo.
 Do nádoby DP  nalejeme mlieko s kváskom, vyklepneme doň žĺtok a prilejeme roztopené maslo. Potom nasypeme múku a pridáme zemaky. Spustíme program na miesenie a kysnutie cesta.

Vykysnuté cesto vyklopíme na mierne pomúčenú dosku,


 cesto trocha rukami prepracujeme a sformujeme.


Rozrežeme ho na 8 rovnakých dielov, ktoré sformujeme do valcovitých tvarov


Tieto valčeky v rukách trocha natiahneme a rozrežeme na 3 pozdĺžne kúsky, ktoré zošúľame a potom prepletieme. Ja som si to trocha zjedodušila... vidno na obrázku


Prepletieme ich ako copík, koniec trocha zahneme do spodu a pletienky kladieme na plech s PNP


Povrch pletienok potrieme olejom - len mierne, aby pri nasledovnom kysnutí nepraskalo cesto. Vložíme ich do rúry cca na 30 minút a necháme ich pri najnižšej možnej teplote rúry dokysnúť. Po tej polhodine vyzerajú takto


Rúru nastavíme na pracovnú teplotu 190°C. Kým sa rúra zahrieva, potrieme pletienky žĺtkom rozšľahaným s mliekom, posypeme soľou a semienkami (niekto nemá rád hrubozrnnú soľ, tak posypte obyčajnou)


a keď je rúra vyhriata, vložíme pletienky dnu a súčasne posprejujeme vnútorný priestor rúry. Piekla som ich 15 minút (horný a dolný ohrev s ventilátorom), prepečené boli fajn, ale zvrchu vyzerajú tmavšie - to kvôli tomu nagebreniu žĺtka na konci...nabudúce skúsim potrieť len bielkom zmiešaným s mliekom. :-)


Hneď po vybratí z rúry pletienky jemne posprejujeme vodou a dáme ich vychladnúť na mriežku



Pletienky sú výborné a keď to povedal môj muž, môžete tomu veriť, lebo on len tak niečo nepochváli.Kvôli tomu večeral aj druhýkrát :-D:-D:-D


Mali sme ich aj dnes na raňajky a pokojnosť maximálna :-)



2 komentáre:

iGurman povedal(a)...

Vyšli pekne! Mňam :-)

nigina povedal(a)...

:-) jej, ahoj Gabriel :-) vitajte! Áno, veľmi som sa potešila, aké boli dobré. Práve ich zasa robím na ochutnávanie do práce, kolegyne chcú
:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...