sobota 21. septembra 2013

Makovník a obyčajné tvarohové buchty






Čo na to:

450 g polohrubej múky
150 g hladkej múky
1/2 čerstvého droždia
300 ml mlieka
2 žĺtky
120 ml oleja
1/2 čL soli
3 PL cukru

Plnky:

maková - 200 - 250 g zomletého maku, cukor podľa chuti, 1 čL škorice, hrozienka, 1,5 dl mlieka - mlieko dáme do rajnice zohrievať, pridáme pre začiatok 3 PL cukru, necháme rozpustiť a do horúceho vysypeme mak.  Doplníme cukor (ak treba), chvíľu miešame, kým sa odparí tekutina a plnka primerane zhustne. Dáme vychladnúť. 
tvarohová - tvaroh zmiešame s cukrom a žĺtkom ( ja niekedy nedávam žĺtko, podľa toho, aký mám tvaroh...teraz som mala taký 1/2 kg kýblik tvaroh z Lidla, takže tam nedávam. Do Rajo tvarohu treba dať.)

Ako na to:


Cesto pripravíme buď v DP - klasika - najprv dáme tekuté zložky : mlieko, žĺtky, olej, pridáme múku, do jedného rohu soľ, do stredu droždie, ktoré zasypeme cukrom, spustíme program CESTO a chvíľami kontrolujeme, ako cesto vyzerá. Alebo cesto vymiesime ručne alebo hnetacími metlami, to je už jedno, cesto necháme vykysnúť.
Hotové, vykysnuté cesto


 vyklopíme na pomúčenú dosku


sformujeme ho a bochník necháme ešte dokysnúť



Rozdelíme ho na dve časti, z jednej bude makový závin a z druhej buchty
Každú časť cesta rozvaľkáme


 

 Cesto na závin pokvapkáme maslom, rozotrieme ho a nanesieme naň vychladnutú makovú  plnku, 

 

rozhodíme po nej zopár hrozienok, stočíme, potrieme maslom, dáme dokysnúť a tesne pred vložením do rúry potrieme rozmiešaným vajcom. Ešte si ho poistíme, aby nepraskol, takže ho na niektorých miestach poprepichujeme vidličkou. Dáme do rúry piecť na 190 °C a pečieme, kým nezíska peknú zlatohnedú farbu


Cesto na buchty tiež rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou. Urobíme bochníčky, ktoré na doske rukami upravíme a kladieme na plech s PNP. Opäť - pomastíme maslom, necháme dokysnúť 15 min., potrieme vajcom a dáme piecť.
Aby som nezabudla, hneď ako vložíme plech do rúry, postriekame vnútorný priestor vodou a môžeme zopakovať ešte raz  v priebehu začiatkov pečenia.




3 komentáre:

Akeber povedal(a)...

:-D Utekajúce cesto.... nádherné robíš mi chute :-)

nigina povedal(a)...

:-) veru, teraz keď pozerám, tiež mám chuť :-) Idem sa radšej napiť minerálky :-D

Unknown povedal(a)...

boze ten makovnik sa sam pyta aby som si ho cez monitor zobrala

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...