pondelok 16. júna 2014

Pšenično-ražný kváskový chlieb s ovsenými vločkami a otrubami




      Ak ste si všimli, že to v poslednej dobe s pekárčinou preháňam, tak ok, asi to tak bude. Nejak ma to draplo a baví ma to. Fenomén kvások mi neschádza z mysle. Už som mu aj meno dala :-) Volám ho Feši :-)
Budeme musieť prestať kupovať chlieb, lebo nestíhame a začína byť preplnená mraznička. 
Ale inak sa mi podaril aj taký trocha nevydarený  :-)  ... ten poputoval labuťkám, nakŕmili sme ich. 
Viem, kde som urobila chybu, takže sa jej snáď už dokážem vyhnúť aj nabudúce. Tento dnešný bol vydarený a mala som a ešte mám z neho radosť. Odvážiť som ho zabudla a to som ho chodila stále kontrolovať, či je ešte celý, lebo môj muž véééľmi rád krája chrumkavé horúce chlebíky.. Maškrtník jeden!


Čo na to:

300 g ražného kvásku
180 g vody
  2   KL bieleho jogurtu
  1   KL melasy
  1   KL kryšt.cukru
2,5  KL soli
  2   KL drvenej rasce
  1   KL ľanových semienok
  1   tbl. celaskonu
  2   PL oleja
280 g    chlebovej pšeničnej T650 múky
  70 g    pšeničnej múky Semolina
    8 g    čerstvého droždia
   2  PL ovsených vločiek
   1  PL pšeničných otrúb

Ako na to:

Odvážený kvások dáme do nádobky DP, prilejeme vodu, jogurt a rozdrvený celaskon. Celaskon vraj napomáha lepšiemu vyvinutiu lepku, hovoria pekári. A ja som si myslela, že to kvôli jeho antioxidačným účinkom :-) a bác... tak on uľahčuje vznik lepku...vzniká také sieťovanie bielkovinných makromolekúl.

Kvások aj s pridanými vecičkami rozmiešame a pridáme doň ešte melasu a necháme chvíľu voľne stáť.
Odvážime a preosejeme múky, pridáme do nich soľ, premiešame a pridáme ešte otruby a vločky. Vsypeme do nádobky. Ja som sa neudržala a dala som navrch malý kúsok droždia, zasypala ho trochou cukru. 
No jednoducho som mala strach, že keď som pridala vločky a otruby, bude problém s kysnutím.

Spustíme program na prípravu cesta a necháme miesiť. Pol hodinu pred skončením programu cesto vyberieme, vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto poprekladáme a premiesime a dáme ho do misy kysnúť ešte dáku polhodinu. 

Potom ho zasa vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne ho sformujeme do tvaru valca. Konce valca založíme dospodu, aby sa cesto zmestilo do formy. ( Tak to radia v knihe Chlieb) Cesto s formou odložíme bokom a prikryjeme utierkou. Necháme ho kysnúť a občas ho prídeme skontrolovať, aby neprekyslo. Orientačne to môže byť zasa taká polhodina. Treba doň ďubnúť prstom. Kým sa cesto vracia späť, t.j. jamka sa vyplní, tak je dobre. Ak by cesto prekyslo, pri pečení spľasne... čo som párkrát teda zažila a už si dávam veru riadneho bacha, aby som to ustrážila. (Prekysnuté cesto potom radšej treba zraziť, aby vyfučalo, prepracovať a nechať zasa kysnúť).

Keď je teda bochník nakysnutý, narežeme ho zvrchu, potrieme vlažnou vodou a môžeme ho posypať rascou alebo niečim... napr. vločkami. 

 
Vložíme ho do rúry vyhriatej na 220°C , na spodok rúry dáme pekáč s horúcou vodou, a vrch chlebíka zakryjeme alobalom. Pre istotu ešte vystriekame priestor rúry a chytro zatvoríme dvierka. Horúca para umožňuje bochníku rásť. Necháme ho piecť 30 minút pri tejto teplote, ale po 15 minútach už odstránime pekáč s vodou.
Po 30 minútach znížime teplotu na cca 190°C, odoberieme alobal a odkrytý chlieb pečieme ešte asi 15 minút. Kto chce tmavší, pár minút pridá ( 2 - 3) a môže zapnúť ventilátor.



Potom ten poklad vyberieme z rúry, vyklopíme ho na mriežku a postriekame (alebo ponatierame) ho vodou. Necháme ho schladnúť aj hodinu a potom krájame.




2 komentáre:

Adriana povedal(a)...

Kristinka tvoj chlebik je priam ukazkovy.....vyzera uzasne :)....vydaril sa na 1*

nigina povedal(a)...

Ahoj Adrika,ďakujem za povzbudenie :-) Chcela by som upiecť môj vytúžený celokváskový chlieb,bez droždia, taký aký si predstavujem. Aj keď sa to nezdá, vychytať zádrhely je dosť fuška :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...