Recept na túto polievku mám z českej televízie ČT1 z relácie Vše o vaření. Šupky z očistenej špargle som vždy zahadzovala, ale v tejto relácii kuchár vysvetľoval, že na to nie je dôvod. Tak som to urobila rovnako ako v telke. Či je lepšia alebo nie, to posúdiť neviem, keďže som špargľovú polievku robila v tejto sezóne prvýkrát. Ale chutila nám a áno, zdá sa mi jedoduchšia, čo do prípravy, ako tá, ktorú ja robievam.
Čo na to:
1/2 kg špargle1 väčší zemiak
malá cibuľa
1 PL masla
1 PL oleja
1 čL hladkej múky
300 ml plnotučného mlieka (v originále mali šľahačkovú smotanu)
1 čL vegety
1 kocka slepačieho bujónu
1 čL kryšt. cukru
1 čL soli
mleté čierne korenie (mčk)
citrónová šťava
Ako na to:
Špargľu opláchneme párkrát vo vode, necháme na sitku odkvapkať a ošúpeme ju po celej dĺžke okrem hlavičiek. Konce špargle odlomíme alebo odrežeme... cca 3 cm od okraja. Šupky i odlomené konce špargle dáme do hrnca s vodou a necháme variť cca 10 minút. Potom scedíme, šupky vyhodíme a vývar zo špargle dáme do hrnca.
Do vody vhodíme bujónkocku, dáme soľ a cukor. Do vriaceho vložíme špargľu a zemiak pokrájaný na malé kocky. Varíme asi 10 minút.
Časť špargle si môžeme odobrať na iné použitie, (napr. ako prílohu k inému jedlu, alebo na špargľový koláč) a v tom prípade špargľu vložíme do nádoby so studenou vodou.
Zvyšnú časť špargle a zemiaky rozmixujeme ponorným mixérom.
Na masle a oleji popražíme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme troška múky a jemne orestujeme (asi 1 min). Potom túto zápražku zalejeme studeným mliekom, premiešame a vlejeme do vriacej polievky. Miešame ju a dolejeme zvyšok mlieka.
(V pôvodnom recepte sa zápražka zaliala vodou a do polievky vyliali kelímok šľahačkovej 33% smotany).
Polievku povaríme cca 5 minút, medzitým do nej pridáme trocha vegety (nemusí byť) a mčk.
Do hotovej odstavenej polievky dáme podľa chuti citrónovú šťavu a ľubovolnú zelenú vňaťku.
Polievka sa má podávať s opečenou bagetou potretou pestom a syrom.
Ja som urobila krutóny z bieleho chleba a v polievke som ich posypala hrubo strúhaným syrom. Pred tým som ešte polievku pokvapkala tekvicovým olejom.
2 komentáre:
prosím Vás čo by ste robiliy keby neexistovala vegeta?ňnie je dôvod jedlo kontaminovať touto pachuťou
Hmmm, no asi by som varila bez nej. Ale robím si vlastnú, domácu. Je to asi vec zvyku.
Zverejnenie komentára