nedeľa, 13. júla 2014

Chrumkavé rožky s celozrnnou múkou a jogurtom

     Z  chladničky na mňa žmurklo "staré cesto" , ktoré si podriemkavalo v modrom kelímku a bolo ho už len 100 g ramov. Smutno mu bolo. Tak som ho vybrala a rozmýšľala, čo s ním? Na pečenie chleba ho bolo málo. Ale pečivo by sa hodilo a tak som vyskúšala takéto rožky. Recept som si tak nejak vycucala z prsta.. 
Množstvo tekutiny som  si vypočítala podľa toho, ako som vyčítala v knižkách, no zdalo sa mi, že cesto je husté. Áno, pridala som troška, ale mala som vydržať ... fakt nebolo treba. 
     Čo sa chuti týka, tak bezva, chrumkavosť a vôňa tak isto. Čo si treba ešte priať? :-)

Čo na to:

100 g celozrnnej pšeničnej múky hladkej
300 g pšeničnej múky chlebovej T650
  80 g mlieka
120 g bieleho jogurtu
100 g voda (najprv dať len 80 g a neskôr pridať podľa potreby po PL)
  15 g čerstvého droždia
2 KL soli
1 KL cukru
2 PL oleja
     1 žĺtok
     1 bielok + 1 PL mlieka (na potretie pred pečením)
        semienka a soľ na posyp 

Ako na to:

Cesto necháme vypracovať domácej pekárni.
Do nádobky DP vložíme staré cesto, ohrejeme mlieko a rozmiešame v ňom jogurt, vlejeme do nádobky DP. Pridáme ešte 80 ml vlažnej vody.
Odvážime múky, zmiešame ich, osolíme a pridáme do DP. Droždie rozmrvíme na múku, sypneme naň cukor a zapneme program CESTO. Necháme miesiť a po chvíli, keď kontrolujeme konzistenciu cesta, pridáme žltok a olej. Ak je konzistencia cesta vyhovujúca, odloženú tekutinu nepoužijeme. Ja som použila a potom som zase zahusťovala :-) Zahustila som asi 2 PL otrúb.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, poprekladáme z rohov a cesto rozkrojíme na 3 rovnaké diely. Sformujeme z nich bochníčky a necháme ich pár minútiek postáť.  

Postupne ich budeme spracúvať. Bochníček podsypeme trochou múky a posypeme ho jemne aj zvrchu.

 



 Rozvaľkáme ho do tvaru kruhu
 

a ten rozkrojíme na štvrtiny


Každý kruhový výrez ešte osobitne trocha rozvaľkáme do tvaru trojuholníka.


Základňu trojuholníka založíme smerom k vrcholu a stáčame a rolujeme smerom k vrcholu. Keď sa nám darí rolovať pravou rukou, ľavou rukou naťahujeme špic cesta od seba.  A máme takéto útle úbožiatko :-)


Zrolované rohlíky kladieme na plech s PNP ďalej od seba, lebo narastú.



Plechy s rožkami prikryjeme fóliou a dáme dokysnúť na teplé miesto cca 20 - 25 minút.


Rúru vykúrime na 200°C a dokysnuté rožky tesne pred pečením potrieme zmesou rozšľahaného bielka a mlieka. Posypeme podľa ľubovôle semienkami (nech sa deti pozabávajú) a soľou.

Upečieme ich do zlatohneda (orientačne 15 min., použila som aj horkovzduch), na spodok trúby vložíme starý pekáčik s vodou.



Upečené rožky postriekame vlažnou vodou a z plechov ich vyberieme, aby sa nezaparili. Dáme ich chladnúť


2 komentáre:

Pekárnománie povedal(a)...

Úžasně vypadající rožky! :))
Staré těsto jsem ještě nezkoušela, ale moc mě láká - dojdu si k tobě pro inspiraci ;-)

Díky, Iva

nigina povedal(a)...

:-) Ivo, ďakujem. Od Teba je tá pochvala ako balzam na dušu :-) veľmi sa teším. A Ivanka, vďaka za návštevu :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...