štvrtok 17. júla 2014

Mäsový nákyp

     Toto je taký fašírkoidný receptík, ktorý som čiastočne prebrala od Aďky z Brezna. Nerobím ho úplne rovnako, ale je to podobné. 
Môj maškrtný muž aj dcéra sú fašírkomili a najradšej majú také tie vyprážané ako guličky alebo placky. No ale nevedia vysvetliť prečo. Tento pečený variant fašírky je akýsi kompromis medzi vyprážanými fašírkami a pečenými v muffinovej forme. Mne zasa tento variant vyhovuje viac ako vyprážané, ktoré treba extra obaľovať, obracať a stále kontrolovať v panvici a po vybratí z nej kamsi hneď miznú :-)

Čo na to:

500 g mletého mäsa ( čisto bravčové alebo zmes s hovädzím)
3/4 veľkej cibule
4 strúčiky cesnaku
100 g postrúhaného syra (ja som dala mozzarellu)
1 suchšia žemľa
2 vajíčka
1 - 2 bielka
soľ
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
majoránka
vhodné sú aj čerstvé bylinky

na vymastenie a vysypynie zapekacej nádoby:
1 PL oleja
2 - 3 PL strúhanky

 

Ako na to:

Mäso pomelieme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno, prelisovaný cesnak, soľ, mčk, mčp, majoránku a bylinky (Aďa dáva aj muškátový oriešok, ja nie). 
Žemľu pokrájame alebo potrháme na kúsky a v miske zalejeme mliekom (alebo vodou). Necháme nasiaknuť cca 5 minút a potom vyžmýkame a pridáme k mäsovej zmesi. (Aďka odporúča 4 rožky, tak kto má radšej s  viac pečivom, nech si pridá).
Vajíčka rozdelíme, žĺtky vyklopíme k mäsu a bielky odložíme. 
Mäsovú hmotu ešte obohatíme nahrubo postrúhaným syrom a rukou poriadne premiesime.
Bielky osolíme troškou soli - dvoma štipkami, a vyšľaháme tuhý sneh. Ten potom jemne vmiešame do mäsovej fáše. Snažíme sa, podobne ako pri piškóte, sneh príliš nerozbiť. 
Vymastíme a strúhankou vysypeme zapekaciu misu a mäsovú zmes do nej preklopíme. Zvrchu ju pokvapkáme olejom, ktorý lyžicou rozotrieme a ešte posypeme trochou strúhanky.
Nádobu prikryjeme vrchnákom alebo alobalom a dáme piecť do rúry na 210°C. Po 10 - 15 minútach vrch oblejeme cca 2 PL vody (alebo postriekame špricom). Po 30 minútach pečenia odložíme vrchnák, zase trocha špricneme vodou a necháme dopiecť ešte cca 20 min. 
Po vybratí z trúby necháme nákyp 5 - 10 minút postáť, bude sa potom lepšie krájať a nerozpadne sa.



Mali sme k tomu hlávkový šalát, aj keď dcéra trucuje a vždy chce k tomu len a len cibuľu, tatársku a kečup. Kompromisom by mohol byť aj takýto šalát alebo tzatziky.

2 komentáre:

Martina povedal(a)...

Tak toto další víkend robím. Mňam.

Unknown povedal(a)...

Ahoj rikinka, dúfam, snáď budeš spokojná. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...