utorok 10. marca 2015

Chlieb

     V poslednom čase sa mi čoraz častejšie stáva, že vôbec nestihnem odfotiť jedlo, ktoré som uvarila. Vždy sa vyskytne nejaký zádrhel a ja nemám čas. Potom neskôr sa mi zas nechce len  kvôli foteniu nahodiť a zhodiť z taniera a prihrievať to, keď nik neje. 
S chlebmi a pečivom je to trocha jednoduchšie čo sa týka fotenia. Ale kopia sa mi fotky v súboroch a ja často nemám chuť ich zmenšovať či robiť výrezy a písať post. Nemám čas. keď nemusím nič robiť, tak vždy skončím na Pecni, FB stránke s témou pečenia chlebov. Potom, keby som aj chcela dať sem na "varešku" dáky chlebový post s fotkami, som nimi zahltená a občas si aj nepamätám, o aký chlieb išlo, keď som v rýchlosti do názvu súboru dala iba dátum. No pekný binec. 


Chleby na kameni

     Neustále som vo vytržení pri pečení chleba, a keď som vyskúšala pečenie na kameni, bola som celkom uveličená. Bolo to zaujímavejšie ako detektívka a aj keď som si pripadala sediac pred rúrou ako dáka trúba, nemohla som si pomôcť :-). Hľadela som na pečúci sa bochník plná napätia. 
O tomto štýle pečenia som sa dozvedela na FB, kde inde? V živote som nevidela riadnu pekársku pec ani len z diaľky. Áno, keď som sa dozvedela, tak som si našla akési video... dvaja dedkovci na dedine piekli v peci. 
Hm, no celkom som závidela. Zrejme sa mi to muselo v podvedomí  dáko zakotviť, lebo odrazu som mala ujeté želanie takto piecť :-) chlieb. Totálne nereálne.
Na FB stále omieľali pečenie na kameni, na dlaždici a zrazu som si spomenula  na náš starý gril, ktorý mal v príslušenstve kameň na pečenie pizze. Nikdy som ho doteraz nepoužila a odrazu mi bolo za ním ľúto. Ako by sa mi  len teraz  zišiel...  Ale čo keď ja som taká "vyhadzovačka"? :-)  
No našťastie kameň je ešte na svete, zachránil ho môj muž s úmyslom využiť ho niekedy v záhrade.
Tak som teda hneď kameň vyskúšala a bolo  úžasné sledovať, ako bochník na ňom vyskočil do výšky. Kameň rozžeravený na 250 stupňov a na ňom bochník... vám poviem, to je teda NIEČO na pozorovanie...

Chlieb guľatý na kameni




 Chlieb sedliacky na kameni





Špalďák 

 


 

Špaldovo-pšeničný na kameni 

 




Tento sa na kamení trocha ohol, pretože presahoval jeho priemer, ktorý je Bohužiaľ len 28 cm.

Takže kvôli tomu som pri ďalšom chlebe skúsila piecť na dlaždici. Tá má rozmery 33 x 33  cm a po jej uhlopriečke sa zmestí i väčší macek :-)
Napríklad tento ma veľmi potešil i keď by som si priala trolilinka väčšie očká v striedke.

Špaldovo-pšeničný na dlažbe

 




 Uzly


 Rožky s celozrnnou múkou



 Bosniačiky



4 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Niguska...neviem ci vies, ale niekto nanominoval Tvoj blog do sutaze o blog roka, rada som Ti pridala hlas, aj ked si vlastne moja konkurencia....skus spropagovat svoj blog ako najlepsie vies a tu su aj bannery
http://www.blogerroka.sk/bannery/
a tu je nominacia
http://www.blogerroka.sk/motylia-vareska/

nigina povedal(a)...

Čoooóože? No to je šok. Nič o tom neviem. Alebo nejde o nejakú medzinár. gastronomickú súťaž blogov? Niečo som dostala na mail, aby som poslala nejaké nacionálie a preložila blog do angličtiny :-)))) Hahahihi... No myslím, Minka, že ja ti žiadnou konkurenciou nie som :-), nie som súťaživý typ a už vôbec nie som dáky gastromajster.
Varenie ma zaujíma, to je pravda, ale robievam také bežné veci, nič extra. Toto je fakt čudné, kto dal tú nomináciu? Nie si náhodou ty tá nezbeda? :-D

Martina povedal(a)...

Krááásne chlebíky, aj pečivo. Mňamky

nigina povedal(a)...

Ďakujem Rikinka :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...