Cesto - 500 g múky ( zmes 250g hladká : 250g polohrubá ), 250 g Hery (maslo, Palmarin ap.), 200 g práškového cukru (v orig. recepte je 250 g, ale mne to bolo príliš sladké), 2 vajíčka, kypriaci prášok do pečiva ( PDP)
Plnka - 10 - 12 väčších jabĺk, citrónová šťava (1/2 citróna), 3 - 4 PL kryštálového cukru, 1 - 1,5 čL mletej škorice
Na potretie - vajíčko, príp. práškový cukor na posypanie
Plnka - 10 - 12 väčších jabĺk, citrónová šťava (1/2 citróna), 3 - 4 PL kryštálového cukru, 1 - 1,5 čL mletej škorice
Na potretie - vajíčko, príp. práškový cukor na posypanie
Ako na to:
Všetky prísady na cesto dáme do misy (maslo rozkrájame) a rukou čiastočne zhnetieme.




Na jablká položíme druhú polovicu vyvaľkaného cesta (aj toto som vyvaľkala na PNP , zrolovala som ho a tak som ho preniesla na plnku ) Pozor, cesto je krehké, ľahko sa trhá. Ale aj tak to nevadí. Ak sa to stane, môžeme v pohode trhliny či diery "zaplátať" - po upečení to nebude takmer vidieť...netreba sa preto báť :-))

Potrieme celý jeho povrch rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca 25 minút. Ale radšej pre istotu urobíme klasickú skúšku špajdľou, veď každá rúra pečie inak.


Fakt chutné! :-)

3 komentáre:
Tento kolacik som davnejsie piekla a je super. Ty si nigina z MMB?
Ahoj, Miška :)) Tento koláčik si pamätám, čo mi pamäť siaha... do detstva. Robieva ho mamina, ja som ho odkukala od nej :)) Veľmi je dobrý. Nigina z MMB, topreceptov a aj z Varechy, ale s iným nickom. Vlastne tam som už skončila, hoci občas nazriem :))
Teba som tiež videla na viacerých portáloch :))
Ano, aj ja chodim na tie iste :)
Zverejnenie komentára