utorok 6. júla 2010

Jablčník z lineckého cesta



  Čo na to:

Cesto - 500 g múky ( zmes 250g hladká : 250g polohrubá ), 250 g Hery (maslo, Palmarin ap.), 200 g práškového cukru (v orig. recepte je 250 g, ale mne to bolo príliš sladké), 2 vajíčka, kypriaci prášok do pečiva ( PDP)

Plnka - 10 - 12 väčších jabĺk, citrónová šťava (1/2 citróna), 3 - 4 PL kryštálového cukru, 1 - 1,5 čL mletej škorice

Na potretie - vajíčko, príp. práškový cukor na posypanie

Ako na to:


Všetky prísady na cesto dáme do misy (maslo rozkrájame) a rukou čiastočne zhnetieme.

Túto čiastočne zhnetenú masu potom vložíme do misky robota, mixéra, alebo dákej tej mašinky, ktorú asi každá z nás má. Veď mašinky nám majú uľahčiť prácu, tak nebudeme cesto gniabať ručne, nie? :)) Alebo ponúknite svojmu partnerovi - užitočný tréning rúk - nech si zamaká :-))

Hotové vymakané cestíčko na doske už len troška prehnetieme, sformujeme ho a odložíme na hodinu do chladničky.

Stuhnuté cesto rozkrojíme na 2 časti a vyvaľkáme ich na veľkosť plechu, na ktorom budeme piecť. Ja som si cesto podložila papierom na pečenie a na ňom som ho vyvaľkala. Rovno s papierom som to švacla na plech. Postrúhané jablká ukladáme na cesto (jablká môžeme predtým trocha vyžmýkať- závisí od toho, aký máme druh).


Jabĺčka navrstvíme v hrubšej vrstve, aby koláč bol šťavnatý.


Na jablká vyžmýkame šťavu z polky citróna (môžeme aj z celého), aby nebola plnka fádna alebo mdlá.


Posypeme mletou škoricou a kryštálovým cukrom.


Na jablká položíme druhú polovicu vyvaľkaného cesta (aj toto som vyvaľkala na PNP , zrolovala som ho a tak som ho preniesla na plnku ) Pozor, cesto je krehké, ľahko sa trhá. Ale aj tak to nevadí. Ak sa to stane, môžeme v pohode trhliny či diery "zaplátať" - po upečení to nebude takmer vidieť...netreba sa preto báť :-))


Potrieme celý jeho povrch rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca 25 minút. Ale radšej pre istotu urobíme klasickú skúšku špajdľou, veď každá rúra pečie inak.

Povrch koláča má byť zlatohnedý. Pocukrujeme ho práškovým cukrom. Ja som sa troška hrajkala :-) s vystrihovaním z papiera, tak som to takto použila :-))


Fakt chutné! :-)

3 komentáre:

Michaela Samant povedal(a)...

Tento kolacik som davnejsie piekla a je super. Ty si nigina z MMB?

nigina povedal(a)...

Ahoj, Miška :)) Tento koláčik si pamätám, čo mi pamäť siaha... do detstva. Robieva ho mamina, ja som ho odkukala od nej :)) Veľmi je dobrý. Nigina z MMB, topreceptov a aj z Varechy, ale s iným nickom. Vlastne tam som už skončila, hoci občas nazriem :))
Teba som tiež videla na viacerých portáloch :))

Michaela Samant povedal(a)...

Ano, aj ja chodim na tie iste :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...