štvrtok 25. apríla 2013

Bagety so sušenými paradajkami / olivami



Čo na to:

1,5 šálky hladkej múky špeciál, 
1,5 šálky chlebovej múky T650,
3 PL ražného kvásku,
1,5 šálky vlažnej vody,
1 čL kryšt. cukru,
1,5 - 2 čL soli,
1,5 čL sušeného droždia,
2 PL slneč. oleja,
1 PL masti kačacej (husacej),

V (šálka) = 250 ml

Ako na to:

Šálky naplníme až po vrch múkami a cez sito preosejeme do väčšej misy, v ktorej bude kysnúť cesto.
Pridáme soľ a sušené droždie, zamiešame s múkou a uprostred urobíme dolinku, do ktorej vlejeme vlažnú vodu. Do nej pridáme ražný kvások a cukor a rukou rozmiešame tekutinu uprostred misy, neskôr postupne zaberáme zboku i múku. 

Pridáme olej a a rukou miesime hmotu v mise...ešte to nemôžeme nazvať cestom, je to len akási podivná neurčitá hmota. Táto práca nie je veľmi pôvabná, pretože človek má upatlané ruky od cesta, ktoré sa stále lepí. Pri tejto činnosti môžete vnímať všetky tie premeny čudnej hmoty na cesto, ktoré sa z minúty na minúty mení pod vašimi rukami. Najprv je to trocha fuška, potom sa cesto akosi zmení a cesto sa správa inak. Potom sa s ním môžete hrať... naťahovať ho rôznymi smermi, plesnúť ho o steny misy :-DDD, roztiahnuť ho ako to najviac ide... ako žuvačku :-DDD.... v podstate zábava.

Nakoniec pridáme lyžicu masti ... ja som tam dala takú voňavú kačaciu od babky. No a tu už prišla vyslovene zábava. Masť treba dostať do cesta ... ani neviem, či som to robila správne, ale akosi ma to samé zvádzalo to robiť...(no a neviem, ako to mám popísať)... Cesto som "gniabala" stláčala, stískala, hnietla, ...bolo to šmykľavé a srandovné. Ale zaujímavé!!! A má to fakt niečo do seba takto ručne omakávať, capkať, mackať a ťapkať to cestíčko... celkom si myslím, že táto činnosť by mohla mať pre niekoho aj istý terapeutický účinok :-) 

Po pár minútach si uvedomíme, že pod našimi rukami sa čosi náramne zmenilo :-) a je to príjemné pozorovanie. Celá táto premena trvala približne 20 minút. Ale keď sa s tým cestom pomaznáme takto i dlhšie, iste mu to neublíži :-) 
Pozrieme sa na svoje ruky a zbadáme, že na nich už žiadne nalepené cesto nemáme. Takže môžeme spokojne skončiť, cesto v mise trocha posypeme múkou, uzatvoríme vrchnákom a dáme ho kysnúť na terasu, na balkón, do chladničky... 10 - 11 hodín bude oddychovať.

Potom otvoríme misu a zbadáme, že sme ju otvorili v poslednej chvíli, lebo od toľkých bubliniek by sa cesto mohlo vzniesť :-) .  S ťažkým srdcom musíme však toto krásne cestíčka zraziť, čiže dať mu ranu päsťou a poprevracať ho v mise. Klesne chúďatko a bude nám z toho smutno. 

Misu s cestom necháme už v miestnosti, niekde na linke a mrkneme naň po hodine. Z misy sa na nás usmieva cestisko ešte krajšie ako bolo. :-)

Vyklopíme ho na pomúčenú dosku, poprášime trochou múky a trocha ho poprekladáme. 
Potom ho rozdelíme na tri  približne rovnaké kusy a z nich formujeme bagety.  Vôbec nemusíme použiť valček, zdá sa mi skôr, že bez neho je to lešie. Bokom ruky cesto donútime natiahnuť sa do dĺžky a šírky, aby sme dostali obdĺžnik. 

Pokrájame sušené paradajky (do jednej bagety som nakrájala zelené olivy) a rozhodíme ich na obdĺžnik cesta. Dlhšiu stranu cesta preložíme na tri razy cez seba. Takto sformovanému cestu musíme ešte raz uštedriť. Bokom dlane urobíme uprostred šulca priehlbinu po celej dĺžke - akýsi "jarok" v ceste. A potom už len po dĺžke preložíme na polovicu. Spoje trocha pritisneme a celú bagetu otočíme spojom nadol.

Takto sformované bagety vložíme do formy a necháme ich kysnúť. Trocha som ich pomastila zvrchu olejom, aby neuschla vrchná vrstva. Dala som ich kysnúť do rúry vyhriatej na 50 °C asi 20 minút. 
Potom ich vyberieme, rúru rozkúrime na 200°C a zatiaľ bagety narežeme ostrým nožom, potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom a posypeme podľa úvahy (semienka, soľ).

Pri vložení bagiet do rúry nezabudneme vložiť aj kastrólik s vodou, prípadne rúru aj vysprejujeme vodou. 
Pečieme asi pol hodiny. (Ja som na konci pečenia bagety zvrchu prikryla alobalom a zapla som pizza program, pretože zospodu boli akési veľmi bledé a tak som ich nechala ešte 5 minút). 

Po vybratí som bagety ponatierala vodou zo všetkých strán, aby neboli tvrdé. Voda vsiakla a bagetky sú aj tak krásne chrumkavé... 
Neviem vám opísať tú omamnú vôňu a ten parádny chrumkavý zvuk... Ľahučké sú ako pierko a chuť vynikajúca... no a k tomu tá vôňa a chrumkavosť...









2 komentáre:

iGurman povedal(a)...

Sušené paradajky milujem a keď sú v čerstvých bagetách, paráda!

iGurman povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...