Na internete sa vždy dá nájsť množstvo inšpirácie, podnetov... ale tu na blogspote som natrafila na takýto dobrý koláčik a skúsila som ho. Bolo to presne podľa mojich predstáv. Nemám vôbec rada premastené krémové zákusky. Tento koláč je svieži, ľahký a dobrý.
Čo na to:
4 vajcia,
150 g práškového cukru,
160 g polohrubej múky,
110 g masla,
100 ml vlažnej vody,
1,5 čL PDP, štipka soli,
1 PL rumu, 140 g mletého maku,
Plnka:
5 - 6 väčších jabĺk,
1 vanilkový cukor,
2 PL kryšt.cukru,
1 - 2 čL škorice,
čokoládová poleva (nemusí byť)
Ako na to:
Najprv očistíme jablká, časť z nich postrúhame nahrubo, časť pokrájame
na kocky. Do tortovej formy (priemer = cca 24 - 25 cm) vložíme PNP a
najprv naň naukladáme kocky jabĺk, na ne potom postrúhané jablká a
popritláčame rukou. Posypeme škoricou a cukrom + vanilcukrom. Vložíme do
rúry vyhriatej na 180°C.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, žĺtky šľaháme s cukrom, postupne pridávame vlažnú vodu, rum a roztopené (vychladnuté) maslo. Potom pridáme múku zmiešanú s PDP a nakoniec varechou vmiešame sneh. Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej vmiešame zomletý mak.
Makové cesto nalejeme na zapečené jablká a naň pridáme druhú polovicu cesta (žlté cesto) a vrátime do rúry. Pečieme pri tej istej teplote, čiže pri 180°C ,... skúšame špajdľou.
Hotový koláč vyberieme a formu preklopíme hore dnom. Odstránime papier, necháme trocha schladnúť a polejeme čokopolevou ( alebo len posypeme cez sitko kakaom zmiešaným s cukrom alebo len cukrom).
Chcem ešte poznamenať, že tento zákusok je vhodný pre maškrtníkov, ktorí podobne ako ja, neholdujú krémovým mastným zákuskom. Pritom koláčik nie je vôbec suchý ale skôr šťavnatý.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, žĺtky šľaháme s cukrom, postupne pridávame vlažnú vodu, rum a roztopené (vychladnuté) maslo. Potom pridáme múku zmiešanú s PDP a nakoniec varechou vmiešame sneh. Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej vmiešame zomletý mak.
Makové cesto nalejeme na zapečené jablká a naň pridáme druhú polovicu cesta (žlté cesto) a vrátime do rúry. Pečieme pri tej istej teplote, čiže pri 180°C ,... skúšame špajdľou.
Hotový koláč vyberieme a formu preklopíme hore dnom. Odstránime papier, necháme trocha schladnúť a polejeme čokopolevou ( alebo len posypeme cez sitko kakaom zmiešaným s cukrom alebo len cukrom).
Chcem ešte poznamenať, že tento zákusok je vhodný pre maškrtníkov, ktorí podobne ako ja, neholdujú krémovým mastným zákuskom. Pritom koláčik nie je vôbec suchý ale skôr šťavnatý.
Receptík som našla na blogspote v blogu Myway a
aj touto cestou jej ďakujem :-)
http://myway-hobby.blogspot.sk
2 komentáre:
Ďakujem, konečne som našla diétnejšiu verziu tohto koláča, lebo všade boli také premastené, precukrené, vyskúšam, snáď sa podarí... :-)
Lenka
Vydarí sa určite a nech Vám chutí :-)
Zverejnenie komentára