sobota, 17. augusta 2013

Fašírky plnené karfiolom

   Krásny karfiol v rukách, a pri jeho čistení do polievky sa objavila momentálna inšpirácia... nič svetoborné, ale predsa len trocha niečo iné ako zvyčajne. Veď koho by bavilo variť stále to isté?


Čo na to:

500 g mletého bravčového mäsa
200 g údeného syra
100 ml mlieka
1/2 cibule
3 strúčiky cesnaku
1 vajco
1/2 čL mčk
1 čL papriky
1 čL majoránky
soľ
ružičky karfiolu (nie príliš veľké)
2 rožky z predch. dňa
olej

Ako na to:

Zomelieme mäso, pridáme k nemu postrúhaný syr a mlieko, zamiešame a dáme do chladničky na 1/2 hodiny.
Zatiaľ očistíme a pokrájame cesnak i cibuľu a pripravíme si karfiolové ružičky, ktoré by nemali byť príliš veľké, len tak akurát. 
Dáme ich trocha obvariť do osolenej vody - asi toľko, ako keď robíte vyprážaný karfiol. Niekto vôbec neobvára a ani ja som teraz nedala. (A to som veru mohla urobiť, lebo môjmu mužovi sa nepozdávalo, že karfiol je troška tvrdkavý)
Rožky dáme do mixéra a mixneme ich tak nasucho. Cieľom je vyrobiť rohlíkovú drť, nie strúhanku.


Pekáč alebo zapekaciu misu pokvapkáme olejom (cca 2 PL) a posypeme časťou rohlíkovej drte.
Zapneme rúru a teplotu nastavíme na 200°C.
Mäsovú zmes vyberieme z chladničky, pridáme soľ, vajco a potrebné koreniny a zmes dobre rukou prepracujeme.
Navlhčenými rukami odoberáme fáš a v dlani sformujeme placku, do ktorej vložíme karfiolovú ružičku a zabalíme ju mäsom tak, aby stopka karfiolu trčala von (teda ak máme stopku)


 
Mäsovú guľu, ktorú sme takto dostali zľahka vyváľame v rohlíkovej drti

 

 a kladieme do zapekacej misy. Mne vyšlo deväť kusov.


Gule trocha pokvapkáme olejom a nezakryté dáme do rúry. Po dvadsiatich minútach pečenia



gule otočíme a pečieme ďalej, kým mäso nie je prepečené. Celkový čas pečenia bol asi 45 min.


Bola som trocha prekvapená, že karfiol vo vnútri mäsových gúľ nebol úplne mäkký. Ale musím povedať, že to vadilo jedine môjmu mužovi, ktorý to ofrfľal.


Nabudúce, keď to budem robiť, tak skúsim trocha inú verziu ako túto "vyprážaco-diétnu" , takú podusenú, s nejakou omáčkou... :-) , aby bola zasa nejaká zmena.





3 komentáre:

Akeber povedal(a)...

Super nápad, vyskúšam. Receptík sa mi veľmi páči...ďakujem ♥

nigina povedal(a)...

:-) potešila si ma, lebo aj mne sa to páčilo. určite to ešte budem robiť, aj keď v troška pozmenenej forme, aby to malo šťavu :-)
nech sa ti darí :-)

Akeber povedal(a)...

ďakujem :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...