pondelok 19. augusta 2013

Bagety s bigou


    Už v súvislosti s mišoškami som spomínala Cathleen, osôbku, ktorá žije v Česku a jej vášňou je pečenie pekárskych dobrôt. Je aj spoluautorkou publikácie o používaní domácich pekárničiek s názvom Pekárnománie. Tak tie mišošky vymyslela ona pre svojho muža. 
   Pred necelým mesiacom som ich piekla a veľmi nám chutili. V piatok som si zarobila bigu a chcela som mišošky zasa upiecť. Teda aj som ich robila, len odrazu manžel chcel mať bagety. No tak som to mišoškové cesto sformovala do bagiet. 
Sú perfektné, čo vám budem hovoriť... len to, že oplatí sa do toho pustiť a na kupované pečivo už chuť nedostanete. A ak ho kúpite, nebude sa vám ho chcieť jesť pri spomienke na toto domáce parádne.


Čo na to:

na bigu :
150 g hladkej múky
  90 g (ml) vody
    2 g droždia
na bagety :
280 g vody
275 g chlebovej múky T650
  75 g hladkej múky 00
    1 tabletka celaskonu
    2 čL soli
    2 čL cukru (ploché)
    8 g čerstvého droždia
    + celá biga

Ako na to:

Suroviny na bigu zmiešame v miske a  dohladka vymiesime. Miesime len rukou a stačí chvíľa. Bigu  necháme cca 2 hodiny voľne položenú na linke.


Potom ju ešte trocha premiesime a dáme do mikroténového sáčka a do misky a vložíme do chladničky. Tam bigu necháme aspoň jeden celý deň.


V deň, keď budeme piecť, vyberieme bigu z chladničky a necháme ju aspoň 3 hodiny voľne na linke stáť, aby sa zahriala na izbovú teplotu.

Potom ju dáme do nádobky DP a pridáme všetky uvedené ingrediencie v uvedených množstvách. (Odporúčam nezvyšovať hmotnosť droždia, plne postačuje uvedené).
Spustíme program "Cesto"  a po 1,5 hodine je cesto pripravené.

Vykysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku a zvrchu trocha posypeme múkou, lebo cesto je lepkavé.
Rukami cesto roztiahneme do tvaru obdĺžnika - nemusíme sa snažiť o presné rozmery :-), takže môže to byť taký halabala obdĺžnik :-) a ani nemusí byť moc veľký. Potom pomocou kuchynskej špachtle alebo karty cesto preložíme - ako keď sa prekladá cesto na pagáče ( dá sa pozrieť tu ).
Pomastíme misu olejom a cesto uložíme do nej, prikryjeme a necháme 30 minút stáťna linke.
Potom cesto opäť vyklopíme a zopakujeme - vytiahneme rukami do obdĺžnika a znova ho prekladáme ako predtým. Vrátime ho do misy a necháme ho prikryté kysnúť celú hodinu.


Cesto opäť vyklopíme a rukami ho vytiahneme - snažíme sa už rovnomernejšie a pritom sa snažíme cesto negniaviť, pracujeme jemne, aby sme si nezničili všetky tie krásne bublinky v ňom. Vytiahneme ho na obdĺžnik s hrúbkou cca 2,5 - 3 cm.
Kartou alebo plastovou škrabkou ho rozrežeme na tri pozdĺžne časti, z ktorých potom sformujeme bagety.

Necháme ich chvíľu odpočinúť ( cca 5 min) a môžeme opatrne tvarovať bagety a hneď  ich aj ukladáme do pomastenej bagetovej formy. (Ja som tie pozdĺžne časti cesta nechcela nejako mangľovať, len som ich chytila z obidvoch strán a oni sa začali trocha skrúcať. Tak som im v tom trocha napomohla a hneď aj vložila do formy).
Necháme ich kysnúť ešte necelú hodinu v rúre pri minimálnej teplote a ešte zabalené v sakli.
Po nakysnutí ich vyberieme z rúry a nastavíme pracovnú teplotu na 220°C. Kým sa rúra vyhrieva, bagety mierne pomastíme olejom a prikryté zase necháme chvíľu stáť.
V miske rozmiešame asi 3 PL vody a 1 čL (kopcovitú) soli a necháme rozpustiť. 
Keď je rúra vyhriata na danú teplotu, v kanvici zohrejeme asi 1 liter vody do varu a vlejeme ju do malého pekáča alebo hrnca a dáme na dno rúry, aby sa v nej vytvorila para.
Bagety potrieme slanou vodou a posypeme podľa ľubovôle (kto nechce, môže celý tento úkon vynechať).
Formu (plech) s bagetami vložíme do rúry na strednú priečku, vnútro rúry ešte posprejujeme vodou a bagety necháme piecť 15 minút (vrchný a dolný ohrev), potom teplotu znížime na 190 - 180 °C a zapneme ventilátor cca 5 minút. Potom vyberieme von pekáč s vodou a keď majú bagety už peknú zlatohnedú farbu,  dopečieme ich ešte cca 5 minút už bez ventilátora. (Ale každý podľa svojej rúry, ako si ju pozná).


Po vybratí z pece ich posprejujeme, vyložíme na mriežku, alebo im zabezpečíme nejakým iným spôsobom luftovanie zo všetkých strán,


 kým vychladnú a budú sa môcť krájať.


Súčasne im zabezpečíme osobnú stráž, ktorá aktívne zakročí proti každému, kto by chcel bagety predčasne lámať a ujedať :-)




Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...