pondelok, 19. augusta 2013

Zapekanka (moja milovaná)


   Keď už mám doma takéto bezva pečivko, ako sa vydarilo včera - bagety s bigou, tak ich môžem okrem iného zužitkovať aj na prípravu skvelej maškrty - šampiňónovej zapekanky. Skvelá je na raňajky či na večeru alebo ako pohostenie pre návštevu. Kto nie je odporca húb, povie, že to je eňo-ňuňo...nabetón! :-)


Čo na to:

bageta alebo ciabbatta
3cm kúsok prerastenej slaniny (oravská, anglická, gazdovská ap. ale najlepšia by bola isto domáca)
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
3 väčšie šampiňóny 
1/2 mozzarelly (môže byť aj iný syr, dáky eidam a p.)
trocha zelených byliniek (bazalička, petržlen, pažítka...ap.)
kečup na dochutenie (nemusí byť, nahradiť čerstvou rajčinou)
(uvedené množstvá postačili na 4 ks zapekaniek veľkosti ako na obr... cca 10 - 12 cm, ale množstvá sú orientačné, kľudne môžete dať viac)

Ako na to:

Bagetu pokrájame na jednotlivé porcie a dáme bokom. 
Na panvicu dáme slaninku pokrájanú na drobné kocočky, keď je opečená, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a restujeme spolu. 
Po chvíli pridáme šampiňóny pokrájané na tenké menšie plátky. Osolíme, okoreníme mčk, pridáme mletú rascu, trocha worchestru a niečo štipľavé (ak máte radi) - piri omáčku alebo tabasco, alebo chilli kajenské korenie. Premiešame a prikryjeme. Dusíme pár minút... úplne stačia 3 - 4 - 5 minútiek :-)
Kým sa dusia šampiňóny, v hriankovači (alebo v panvici nasucho) opečieme bagety a každý jednotlivý kus natrieme kúskom roztierateľného syra (Karička, Bambino ap.).
Do odstavenej šampiňónovej zmesi prelisujeme cesnak a pridáme bazalku.
Na natreté bagety kladieme podusenú šampiňónovú zmes, navrch uložíme kúsky pokrájanej mozzarelly alebo nastrúhaný syr. 
Vložíme do grilu alebo do rúry a pár minút necháme zapekať. 


Môžeme podávať priamo v zapekacom skle, ale pre väčší počet ľudí robíme samozrejme na plechu :-)
Ozdobíme kečupom alebo čím chcete... pikantným :-) No a na raňajky samozrejme s čajom, no samozrejme že sa k  tomu hodí vínko či pivko. Odporúčam maximálne... mňam, mňam :-D


Ak z prípravy vynecháme slaninku a použijeme olej, môžeme mať vegetariánsku verziu zapekanky.
Tu je to po starom na rohlíkoch takých ešte kúpenských, ale rožky nie sú veľmi vhodné, lebo sa preklápajú a náplň vypadáva


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...