sobota 31. augusta 2013

Tekvicový prívarok (omáčka)





Čo na to:


tekvica strednej veľkosti,
cibuľa,
olej,
štipka rasce,
soľ
1 bobkový list,
200-250 ml smotana na varenie (alebo kyslá pochúťková),
mlieko 
2 PL hladkej múky
kôpor,
cukor,
ocot

Ako na to:

Tekvicu prepolíme a lyžicou vydlabeme jadierka a nepoužiteľný stred. Stred si môžeme odložiť na prípravu prekvapujúcej polievky alebo ju priamo môžeme uvariť.
 Potom škrabkou na zemiaky očistíme vrchnú šupu. Z mladej tekvičky to ide jedna radosť. Potom tekvicu pokrájame na menšie časti a buď ju pokrájame alebo postrúhame nahrubo. My strúhame strúhadlom na hranolky, nechceme mať totiž tekvicovú kašu.

Na oleji orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno a pridáme tekvicu. Osolíme pre začiatok len 1 čL soli a pridáme trocha celej rasce (asi tak 1/4 čL) , pomiešame, chvíľu restujeme (3 - 5 min), vidíme, že tekvica púšťa šťavu.


 Budeme ju dusiť, takže potrebujeme ju podliať. Pridáme len toľko vody, aby tekvica bola ako tak ponorená. 


Zamiešame a prikryjeme. Pri mladej tekvičke stačí úplne 10 minút (ak máme staršiu, napichneme, okúsime). Kým sa dusí, pripravíme si zátrepku zo smotany a hladkej múky. 


Pre toto množstvo asi tak 1/4 l smotany na varenie a 2 PL múky rozhabarkujeme, aby neboli hrčky a nalejeme k tekvici, pričom ju miešame. ( V poslednej dobe dávam menej smotany - 3 PL kyslej a pridám mlieko).


 Samozrejme že v tejto chvíli poriadne zhustne. Preto pridáme potrebné množstvo vody alebo ak chcete, môžete i mlieko. Opäť miešame, aby omáčka neprihorela.


 Necháme ju povrieť asi 2 - 3  minúty, nezabúdame miešať. Odstavenú omáčku dochutíme. Môžeme jej chvíľu dať pauzu, aby trocha vychladla a nepopálila nám jazyk pri ochutnávaní :-) . Omáčku dosolíme podľa chuti, pridáme cukor a ocot tiež podľa toho, ako máte radi. (Ja osobne som dala okrem tej prvej 1 čL soli ešte asi 1 ďalšiu + 1,5 čLprášk.cukru + 3 PL octu) A na záver pridáme kôpor - čerstvý, mrazený, akýkoľvek.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...